Jocuri mecanice, case de amanet si, printre ele, RAFO Onesti

Printre functionarii Garzii Financiare Bacau bate un vant taios. Cei care si-au facut treaba il pot ignora, dar pentru unii dintre cei care au prosperat nejustificat de mult in cativa ani, situatia poate deveni ingrijoratoare.

Cu rezultate mediocre in activitate, cu multe pete in declaratiile de avere, asa cum aratam si in numarul precedent, unii dintre comisarii deveniti insuportabili chiar si pentru propriii colegi sau sefi sunt pe cale sa dea cu subsemnatul pe acolo pe unde dau mai multi in ultimul timp.

Cu toate ca cei suspectati de lucruri cu miros de ciudatenii cauta sa-si acopere urmele. Conform unor surse, pentru institutie ar fi o adevarata reparatie morala.

Garda Financiara este o institutie publica de control, care exercita verificarea operativa si inopinata privind prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte din domeniul economic, financiar si vamal, care au ca efect evaziunea si frauda fiscala. Cel putin, aceasta este definitia vehiculata.

Numai ca, de o buna perioada, asistam la cu totul altceva. Cei ce reprezinta aceasta institutie, care de altfel are o responsabilitate imensa pentru bunul mers al mediului economic, au transformat-o intr-un fel de moneda de schimb. Cazurile de coruptie din interiorul Garzii Financiare sunt tot mai frecvente si mai vizibile.

Fara doar si poate, institutia a devenit pentru o parte dintre comisari o sursa de imbogatire subita si sigura.

Rujan si Stefanescu – legati de cazul RAFO

Cei doi comisari ai Garzii Financiare Bacau, Liviu Rujan si Victor Stefanescu, par a fi responsabili si de controalele superficiale de la societatile onestene din jurul platformei chimice.

Asa se face ca, dupa scandalul iscat in jurul arestarii omului de afaceri Corneliu Iacobov, procurorii PNA au descoperit ceea ce Rujan si Stefanescu nu au fost in stare. Printre altele, complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare.

Cum de aceste aspecte ale afacerii RAFO au trecut pe langa cei doi comisari, ramane inca o mare enigma. La fel si cu averile acestora, care sunt invaluite in mister. Nimeni nu stie de unde si cum au reusit sa stranga intr-un timp relativ scurt toate aceste bogatii.

Daca RAFO se inchide, vor ramane pe drumuri 2.600 de oameni care intretin alti 8.000. In plus, Termocentrala Borzesti va disponibiliza minim 300 de salariati, iar CAROM – 1.000, cu implicatii directe asupra altor 4.000. UTON va renunta la 300 din cei 700 de salariati. Firmele de servicii vor concedia oameni.

La fel invatamantul (sa nu uitam de gradinitele de la RAFO, de exemplu) si sanatatea. Aceste lucruri se datoreaza in mare parte si proastei functionari a unor institutii ale statului cu rol de control si care ar fi putut impiedica un astfel de eveniment.

Dar cum la noi totul merge mai mult pe dos, nu aveam la ce sa ne asteptam din partea functionarilor, care se gandesc mai mult la cum si de unde sa mai capete un venit necuvenit decat la cum si cat de bine sa-si faca treaba pentru care sunt platiti.

Asa se face ca, dupa ce sunt platiti de la bugetul statului, care este asa cum este, il mai si subtiaza prin complicitatea la efectuarea de evaziuni si alte acte ce aduc prejudicii imense Romaniei. Ca sa nu mai vorbim de imaginea creata in exterior.

Aschia nu sare departe de trunchi

Se pare ca deprinderile celor doi comisari au fost mostenite de la superiorul lor, Valeriu Salceanu, care a detinut pana nu demult functia de comisar sef adjunct si ii avea sub obladuire pe Rujan si Stefanescu.

Salceanu s-a ocupat indeaproape de controalele directionate catre afacerile cu petrol si indeosebi de RAFO SA. Dupa plecarea acestuia din Garda Financiara, atributiile i-au fost preluate de Stefanescu si Rujan.

Motivul pentru care Salceanu a parasit colectivul comisarilor Garzii Financiare Bacau ramane inca o necunoscuta. Sigur e insa faptul ca, imediat dupa parasirea institutiei, acesta s-a apucat de afaceri cu lemn de pe Valea Muntelui.

De asemenea, omul de afaceri Salceanu, fost comisar, se odihneste intr-o vila, in zona Luncani. La numarul de telefon 023421..., care figureaza in dreptul acestuia in cartea de telefon, nu raspunde nimeni. Ori numarul s-a schimbat intre timp, ori Valeriu Salceanu s-a hotarat sa nu mai raspunda la telefon.

Cuplul Rujan–Stefanescu

Pe langa afacerile prezentate de GAZETA in numarul anterior, cuplul Stefanescu–Rujan s-a lansat intr-un stil caracteristic Bacaului. Adica, pe baza de jocuri mecanice. Ne amintim de un personaj care a pornit de la aceeasi afacere si a ajuns la un moment dat sa creada ca Bacaul este pe titlul lui de proprietate.

Asa se face ca Rujan si Sefanescu detineau, intr-o perioada, cateva sute de aparate de jocuri de noroc. Dar asta nu e tot. In acelasi timp, o parte dintre casele de amanet purtau marca Rujan&Stefanescu. In afaceri cu jocuri de noroc a fost implicat si un alt comisar al Garzii Financiare Bacau, Nicu Talpig.

El insa a fost mai modest si nu a detinut decat cateva zeci, plasate prin judet. Aceasta cu toate ca functia de comisar al Garzii Financiare este incompatibila cu gestionarea oricarui tip de afaceri. Ceea ce inseamna, in mod normal, belele mari pentru cei ce au sarit peste prevederile legale.

Familia Stefanescu

Tata – comisar de Garda Financiara, fiul – avocat in Baroul Bacau. Familia este pe primul loc. Asa ca si fiul trebuie ajutat sa isi asigure un trai cat mai decent. Practica e simpla.

Tatal, comisarul Stefanescu, in perindarile pe la firmele ce le controla aplica si cateva amenzi destul de mari, dar, in sprijinul micului intreprinzator, sfatuia agentul economic sa conteste procesul-verbal de contraventie.

Totusi, ca demersul sa reuseasca, fiul, avocatul Razvan Stefanescu, prelua cazul si il ducea la bun sfarsit. Adica, pe langa faptul ca tatal isi facea treaba, isi ajuta si fiul sa prospere. Un iz de ilegalitate susura si pe aici...

Casa lui Rujan

Despre vila din fata Inspectoratului Scolar Judetean (cea pe care o stie toata lumea ca fiind a comisarului Rujan) se poate spune ca este amplasata ilegal din punctul de vedere al distantei minime fata de o constructie.

Din cate ne-a precizat Inspectorul Scolar General Radu Ababei, statutul juridic al terenului si, implicit, al constructiei este incert. De asemenea, Inspectoratul Scolar Judetean a depus anumite contestatii cu privire la aceasta cladire, dar inca nu a primit nici un raspuns.

SOCALP, „controlat" de Garda Financiara

SOCALP, societate care a detinut o serie de spatii in municipiul Bacau, a fost tot in umbra unor comisari ai Garzii Financiare. Astfel, sotia comisarului Constantin Ursache de la Garda Financiara a detinut functia de director al societatii.

Pe langa acesta, comisarul sef adjunct Salceanu a detinut functia de consilier juridic si asociat. Dupa destramarea societatii, o mare parte dintre spatii au fost vandute, dar si comisarii si-au mai pastrat unele spatii mai bine cotate. Unde e legalitatea???

Mesajul anonim...

La finalul editiei, un mesaj postat pe site-ul nostru, www.gazetadebacau.ro, mesaj care poate fi vizionat si in prezent, mentiona cateva date despre ceea ce s-ar numi afacerile si proprietatile lui Victor Stefanescu.

Astfel, cititorul anonim a dorit sa le enumere: „restaurant pe strada Razboieni, un apartament inchiriat pe dolari, unul la Bancorex, o vila la Slanic Moldova, una in constructie la Gheraiesti, doua apartamente la Bucuresti".

De asemenea, corespondentul anonim a mai dorit sa precizeze ca Stefanescu mai detine o fabrica de biscuiti la Barati, o vila „cu sauna si multe camere, domeniu privat inspre Spitalul TBC".

Prin intermediul aceluiasi mesaj am mai fost informati de faptul ca Laura, sora sotiei comisarului Stefanescu, are afaceri la Bucuresti si a fost angajata la o firma a lui Sorin Ovidiu Vantu.

Contactat telefonic, comisarul sef adjunct al Garzii Financiare Bacau, Emil Gaspar, a dorit sa ne informeze ca nu are cunostinte despre afacerile celor doi comisari. „Nu cunosc amanunte, dar daca vreti mai mult, ar trebui sa va inscrieti in audienta la comisarul sef Pavel Albu", ne-a sugerat Emil Gaspar.