Un politist de frontiera de la Vama aradeana Nadlac a fost prins in timpul unui control cu 50 de euro ascunsi intr-un ciorap, dupa care a fost observat cum arunca 3,5 milioane de lei vechi la cosul de gunoi.

Fapta a fost descoperita in timpul unei verificari dispuse de conducerea Ministerului Administratiei si Internelor si de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, care a avut ca scop contracararea coruptiei din punctele vamale si urmarirea modului in care sunt respectate reglementarile interne.

In timp ce politistul de frontiera era anchetat in sediul punctului vamal, alta echipa de control a trecut la perchezitia unui autoturism despre care se stia ca apartine unui alt lucrator din cadrul PCTF Nadlac. In masina acestuia a fost gasita suma de 2.410 euro a carei provenienta nu a putut fi justificata de angajat.

De asemenea, la pasarela unde sunt controlate autotrenurile de marfa au fost gasiti, aruncati in diverse locuri, 828 euro, 5 dolari americani si 200.000 lei vechi.

"Fata de aceste sume exista suspiciuni ca au fost primite de alti lucratori din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nadlac de la diversi participanti la trafic cu scopul de a le inlesni acestora trecerea prin punctele vamale, motiv pentru care au fost sesizati procurorii Parchetului National Anticoruptie Timis pentru a demara o ancheta.

In momentul de fata s-a dispus anchetarea tuturor lucratorilor de la Nadlac care s-au aflat la serviciu inainte si dupa demararea controlului. Acestia vor fi anchetati de procurorii PNA, iar politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Fiscale au ridicat urme de pe bani.

Conducerea IGPF si Ministerul Administratiei si Internelor au cerut sa se ia de urgenta masurile legale care se impun fata de lucratorii gasiti vinovati si anume, intocmirea dosarelor penale pentru infractiuni in serviciu si destituirea din functii pe timpul cercetarilor", a afirmat Robert Iudth, purtator de cuvant in cadrul IJPF Arad.

Potrivit sursei citate, in cooperare cu Serviciul de Investigare a Fraudelor Fiscale din cadrul IJP Arad a fost efectuat, luni dimineata, un control la o casa de schimb valutar deschisa in apropierea PTF Nadlac, unde s-a depistat neinregistrate in evidentele contabile 1.947 euro si 34 milioane de lei vechi. Banii au fost gasiti aruncati la cosul de gunoi.