Istoria veche aprinde si altfel de dispute. Razboiul dintre daci si romani continua in varianta moderna, adica Primaria Orastie se dueleaza verbal (deocamdata) cu Primaria Deva. Edilii din cele doua municipii se contrazic, incercand fiecare sa-si apere eroii si, implicit, statuile. Primaria Orastie se pregateste pentru Zilele Dacilor.

O manifestare dedicata stramosilor care au inaltat cetatile din muntii Orastiei, dacii ale caror comori nasc acum dispute atat de aprinse.

Primarul Orastiei, Iosif Blaga, tine cu Burebista si cu Decebal, considerati primii barbati adevarati din istorie. "Noi tinem cu Burebista, care este adevaratul reprezentant al poporului, un barbat adevarat. Cu Traian mai avem de discutat. Este un cotropitor, un nimuruc", se aprinde Iosif Blaga. Edilii deveni au insa o alta parere.

Mircia Muntean i-a comandat chiar si o statuie imparatului Traian si a amplasat-o in centrul municipiului, in locul tinut cald de Dr. Petru Groza. Autoritatile devene cred ca imparatul roman are un rol important in formarea poporului roman.

Florin Oancea, viceprimarul Devei, crede ca imparatului roman - care, dupa cucerirea tinutului, s-a autoproclamat "Dacicus" - i se cuvin aceste sarbatori. Nu se stie cine va castiga in final lupta. Cert este ca Zilele lui Traian sunt finantate si din bugetul judetului, pe cand Primaria Orastie s-a descurcat singura. Mai mult, la Zilele lui Traian se aude tot mai insistent ca va sosi alt Traian.

Basescu. Care nu va nimeri tocmai bine: o data fiindca sarbatoarea era una pusa la cale de liberali, iar personalitatea razvratita a lui Basescu va lua tot caimacul, apoi vizita presedintelui cade tocmai la implinirea a 1.900 de ani de cand ultimul rege dac, Decebal, si-a curmat viata urmarit de soldatii lui Traian.

Roman cu fast urban si dac mai rural

Anul acesta, "Zilele dacilor" si "Dies Traiani" prefigureaza un razboi de-a dacii si romanii intre edilul Orastiei, Iosif Blaga, si Mircia Muntean, primarul Devei. Sarbatoarea "Dies Traiani" se organizeaza anual din 1990 si este dedicata zilei de nastere a imparatului Traian.

Chiar daca ilustrul imperator a trecut la cele vesnice in urma cu aproape doua milenii, autoritatile locale nu au uitat niciodata sa-i tina ziua de 15 ani incoace. Evenimentul a avut parte de organizari de tot felul, grandioase si fade, cu participare numeroasa sau cu lume putina.

Primarul Devei si institutia pe care o conduce au fost pana acum direct interesate sa-i ofere o sarbatoare reusita imparatului Traian si urmasilor lui din era globalizarii. La aniversarea din 2001, organizatorii au regizat la Sarmizegetusa Ulpia o parada militara pe gustul defunctului imperator.

Cetateni imbracati in uniformele Legiunii XIV au defilat in onoarea lui Traian, incalzind publicul spectator inaintea vizionarii filmului "Gladiatorul", a carui actiune are loc in timpul imparatului Commodus. In fine, tot roman si el, asa ca se mai leaga. N-a lipsit nici traditionalul recital de muzica populara si, evident, soborul de preoti.

In alti ani, manifestarile s-au concentrat in capitala judetului, iar mijlocul lunii septembrie a fost ocupat pentru deveni cu sarbatoarea "Dies Traiani". Evocarea imparatului Traian a tins gradat sa devina un cult al lui Traian, celebrul imparat "beneficiind" de acelasi tratament ca eroul necunoscut.

Depuneri de coroane, jerbe, buchete de flori si tedeum-uri, sfintiri tinute in memoria imparatului sunt momente care apar de fiecare data la "Dies Traiani".

Intra in scena si un contenstat tracolog, Napoleon

Sarbatoarea "Zilele dacilor" nu are traditia celei din Deva, dar are parte de o participare tot mai numeroasa de la an la an. Primaria municipiului Orastie, principalul organizator al evenimentului, este sustinuta puternic in ultimii ani de fundatia "Dacia Revival", infiintata de Napoleon Savescu.

Influenta lui Savescu si-a pus amprenta asupra sarbatorii, iar "Zilele Dacilor" au devenit o tribuna de la care persoane mai mult sau mai putin avizate ridica in slavi si supraliciteaza rolul pe care dacii l-au avut in istoria omenirii. In Orastie, coroanele, jerbele si sfintirile le revin celor doi regi daci, Decebal si Burebista, ultimul fiind imortalizat de o statuie finantata de Savescu.

In rest, se mai organizeaza partide de fotbal intre cele doua scoli generale din municipiu, se tin discursuri si se evoca personalitatea conducatorilor daci. Pusi fata in fata, organizatorii celor doua sarbatori, "Zilele dacilor" si "Dies Traiani", au aceeasi problema a exagerarii unor figuri istorice si unor popoare antice.

"Dacii" din administratia Orastiei si "romanii" din tabara lui Mircea Muntean se iau la intrecere ca scolarii cu personaje din cartile cu poze ale istoriei. Daca intre edilii celor doua tabere polemica este cordiala, unii membrii ai fundatiei lui Savescu au trecut la atac cu baioneta si au reprosat autoritatilor locale si judetene care organizeaza "Dies Traiani" ca aniverseaza ziua unui... cotropitor.

Anul acesta, balanta se va inclina in favoarea "taberei romane" daca informatiile legate de prezenta presedintelui Traian Basescu la "Dies Traiani" se confirma. Desi Blaga, primarul Orastiei, este membru al PD, iar primarul Muntean reprezinta PNL, presedintele Basescu va trebui sa-l onoreze pe tizul sau care a cucerit Dacia acum aproape doua milenii.

Va fi oricum o vizita la care vor participa unanim toti reprezentantii de marca ai Aliantei D.A. din judetul Hunedoara.

"…un nume de Traian"

Numele de Traian i-a provocat, in timpul campaniei electorale, adevarate cosmaruri contracandidatului lui Basescu, Adrian Nastase. Acesta nu mai suporta nici macar sa asculte Imnul National, cand incepea versul cu "...un nume de Traian".

Astfel ca actualul presedinte are o datorie, cel putin morala, fata de imparatul care a sensibilizat atata lume si a avut o contributie, chiar si numai subliminala, la victoria sefului statului. Pe de alta parte, defilarea lui Traian Basescu, brat la brat cu democrati, precum Pogea, Barbu, Inisconi, Vladu, Schiau sau Blaga, le-ar da acestora incredere in lupta pe care o au cu liberalii locali.

In stilu-i caracteristic, Basescu ar fi in stare sa demonteze tot efortul liberalilor deveni in adoratia pentru imparatul Traian si sa intoarca toate meritele stramosilor in favoarea lui. Aceasta iesire in istorie, cu dacii si romanii, l-ar ajuta si sa infirme teoria lui Severin cum ca ar fi tatar.

Presedintele nu va scapa ocazia de a-i da din nou cu tifla premierului Tariceanu, care daca nu s-a dus la podul de la Maracineni atat de des precum presedintele, pe motiv ca nu-i sef de santier, nici in centrul Daciei nu s-a deplasat, pe motiv ca nu-i nici tracolog, nici kosonar.