Aceasta situatie se repeta in fiecare inceput de an universitar, iar cercul vicios este intretinut atat de cerere, cat si de oferta. Studentii, satui de conditiile mizere din camine, fac orice pentru a-si gasi o chirie. Proprietarii stiu acest lucru si maresc preturile, profitand de cererea care nu mai este egalata in nici o alta perioada a anului.

O garsoniera de la ultimul etaj dintr-un bloc in cartierul Gheorgheni se inchiriaza cu 250 de euro. Acelasi pret se cere si la marginea Manasturului, tot pentru o garsoniera prezentata ca fiind "decomandata, utilitata si mobilata".

Un apartament cu doua camere, dotat, fara prea mult mobilier, insa utilat cu un frigider si o masina de spalat nu tocmai noua, dar functionala, situat la etajul doi, costa chiar 350 de euro, iar inchirierea unei case "sare" sensibil de 400-500 de euro. "Conditiile de locuit, dotarile nu s-au schimbat in ultima luna.

Nu exista deci o justificare a majorarii pretului la chirii din acest punct de vedere. Este pur si simplu o speculare a unei cereri mult marite fata de restul anului", a precizat unul dintre agentii imobiliari clujeni.

Clienti si conditii

Afirmatia lui este sustinuta si de clienti, care, in cele mai multe situatii, sunt nemultumiti de preturile mari si de celelalte conditii, impuse de agentii sau proprietarii de imobile, conditii care maresc considerabil efortul financiar pe care il fac chiriasii.

Majoritatea agentiilor imobiliare si a proprietarilor solicita de obicei plata chiriei in avans pe minimum 3 luni. Pe langa chirie, noii locatari sunt obligati la plata intretinerii si a telefonului, energiei electrice sau a cablului.

Putini proprietari sunt insa dispusi sa incheie contracte de inchiriere cu clauze ferme la notariat sau sa declare la administratiile financiare suma exacta incasata de la chiriasi.

Reprezentantii agentiilor imobiliare sustin ca, din experienta ultimilor ani, chiriile "se vor calma incepand cu sfarsitul lunii noiembrie, cand cererea de inchirieri de locuinte va scadea".

Camine neterminate, studenti in plus

"Numarul studentilor, anul acesta, este mai mare, insa locurile din camine sunt mult mai putine, avand in vedere ca lucrarile de intretinere, demarate cu mult inainte de sfarsitul ultimului an universitar, nu s-au finalizat nici acum", spune specialistul in piata imobiliara Miron Moraru.

Hotelurile de categoria III sau IV nu pot acoperi cererea nici ele, pentru ca oricum nu au suficient spatiu, dar nici preturile nu sunt prea grozave, iar conditiile sunt proaste, spun agentii imobiliari.

Cu toate acestea, este de asteptat ca in situatia in care preturile la chirii vor ramane la fel de mari, cel putin temporar, studentii sa apeleze si la aceste tipuri de hoteluri, unde, locuind doi sau trei intr-o camera, sa ajunga la o suma lunara relativ egala cu cea a inchirierii unui apartament.

O solutie mai ieftina: statul in gazda

Cei mai multi studenti evita sa locuiasca in gazda, spun specialistii in piata imobiliara. "De regula, cei care ofera spre inchiriere un spatiu in locuinta proprie sunt pensionarii care doresc sa-si rotunjeasca astfel pensia.

Diferenta de varsta, nevoile extrem de diferite ale studentilor fata de proprietarii de acest gen determina tinerii sa prefere sa locuiasca mai multi intr-o garsoniera, sau intr-un apartament, chiar daca astfel le cresc cheltuielile lunare", spune Moraru.

La sfarsitul lunii august, inchirierea unei camere intr-un apartament de bloc in cartierul Marasti, in zona sensului giratoriu de pe strada Aurel Vlaicu, se ridica la 130 de lei de persoana, la care se adaugau participarea la plata cheltuielilor curente: telefon, intretinere etc.

Inchirierea unei camere intr-o casa, se ridica, tot la sfarsitul lunii august, la aproximativ 300 de lei, cu participarea la cheltuielile lunare, exact in cazul inchirierii unei camere intr-un apartament de bloc.

"Am locuit anul trecut in gazda. A fost foarte neplacut. Ajungeam tarziu acasa, aveam nevoie sa invat noaptea, sa folosesc calculatorul si imprimanta pe care mi le adusesem de acasa, dar proprietareasa se culca la ora 10 seara, iar asta insemna stingerea pentru toata lumea", a relatat Mihai Cristea, student in anul II al Universitatii Tehnice.

Chiar si asa, spun agentii imobiliari, pana si camerele mai putin dotate si intretinute, cu acces limitat la baie si bucatarie, sunt foarte cautate, chiar daca studentii vor locui in acest fel doar pana gasesc ceva mai convenabil. "Noi nu mai avem in oferta nici macar chirii in gazda. Tot ce am avut a fost luat deja, iar solicitarile exista si se inmultesc", a conchis Moraru.