Malaxorul politicii din Romania macina in gol de zeci de ani ideologii "competitive" pe criterii de validitate si veridicitate. Astazi, guvernul PNL-PD devine suspectul urmarit si criticat, la fiecare pas, de fosta putere.

Conflictele starnite de trimisii in teritoriu, indiferent de apartenenta politica, si adevarate scandaluri centrale - acesta este tabloul oferit de activitatea clasei politice romanesti. Le place mancatoria si jocul "de-a soarecele si pisica", fara sa tina cont de ceea ce spunea Aristotel: "Oricine detine puterea este tentat sa abuzeze de ea".

Pesedistii din judetul Hunedoara nu s-au dat nici ei in laturi de a critica actuala putere. Mai mult de atat, acestia tin sa scoata la inaintare numai aspectele negative ale actualei guvernari cu mesajul subliminal cum ca ei ar fi mai buni.

Victor Vaida, presedintele PSD Hunedoara, sustine si crede in multifunctionalitatea membrilor de partid, fara a face nici o retrospectiva privind reminiscentele fostei puteri. "Avem oameni competenti care ofera doua, trei variante la problemele existente si suntem pregatiti in orice moment pentru alegeri anticipate. Alegeri pe care, cu siguranta, le vom castiga, acum sau peste patru ani".

Monitorizarea guvernului PNL-PD este facuta de cele 15 departamente infiintate la nivel central si judetean de catre PSD. Fiecarui departament ii este atribuit cate un minister, pe care sa-l "aduca pe calea cea buna", prin intrigi, suspine si arhicunoscutele solutii viabile.

Acelasi lucru s-a intamplat si in timpul conducerii PSD, doar ca rolurile erau inversate, iar solutiile au ramas si pe vremea aceea la nivel de propuneri.

Framantati, dar vor puterea

Pe plan local, exista teorii conform carora, daca nu s-ar fi schimbat puterea, am fi intrat in Uniunea Europeana precum occidentalii, nu ca si un popor de lumea a treia.

Georgeta Barabas, membru PSD Hunedoara si consilier la Departamentul Relatii cu publicul din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului, este de acord cu sloganul "Sa traim bine", dar toti, nu numai cei care au ajuns in functie. "Integrarea in UE ar fi fost onorabila daca ar fi ramas la putere partidul a carui doctrina o impartaseste.

Intram in UE doar pentru ca este nevoie de noi, nu pentru ca actuala guvernare a dat randament. Desi, in momentul de fata, in interiorul PSD-ului exista anumite framantari, apele se vor limpezi in mai putin de o luna si vom arata ca un adevarat partid european". In luna mai, anul acesta, Georgeta Barabas a fost curtata de partidul concurent, propunandu-i-se o functie de conducere.

Refuzul a fost categoric. "PSD are mai multe valori umane si este un partid cu inalte standarde. Iliescu este singurul politician adevarat din tara, iar despre Nastase pot spune ca este un lider european. La intalnirea ONU, care tocmai a avut loc, sunt sigura ca s-ar fi descurcat mult mai bine decat Basescu si ar fi stabilit mai multe relatii cu tarile importante din Europa".

Inundatii de dreapta

Situatia de criza in care se afla Romania din cauza inundatiilor este, in opinia PSD, efectul pregatirii insuficiente a specialistilor penelisti. "Toti oamenii din conducerea Apelor Romane care erau intr-adevar specialisti, si apartineau PSD-ului, au fost inlaturati fara a se tine cont de pregatirea in domeniu.

Daca as fi in locul lui Nastase sau Vacaroiu, mi-as da demisia, numai sa le demonstrez ca ei pierd, nu PSD-ul", spune Barabas. Vasile Tonea, secretar executiv la organizatia judeteana PSD, spune ca greselile facute de PNL sunt atat de mari, incat se descalifica singuri si nu trebuie ca PSD-ul sa le contabilizeze greselile si sa le faca publice.

Prinsi la inghesuiala, membrii ambelor partide critica si se critica deopotriva. Barabas critica conducerea organizatiei de femei a PSD-ului.

"La ultima sedinta, doamna doctor Iliescu, presedinta organizatiei de femei PSD, nu a stiut sa precizeze numarul membrilor din organizatie si mai mult, nu a lasat-o pe Maria Lucaciu, fosta presedinta, sa-si prezinte raportul de activitate si nici sa-si exprime optiunea de a mai candida pentru un nou mandat". Se pare ca neintelegeri exista si la nivel local in interiorul partidelor.

Cine si ce monitorizeaza

Departamentul de Strategii Guvernamentale condus de Alin Teodorescu

Departamentul de politici economice si financiare condus de Mihai Tanasescu

Departamentul de relatii externe condus de Adrian Severin

Departamentul de Justitie condus de Ioan Neagu

Departamentul de educatie, tineret si sport condus de Ecaterina Andronescu

Departamentul de munca si protectie sociala condus de Marian Sarbu

Departamentul de sanatate condus de Sorin Oprescu

Departamentul de Administratie si afaceri interne condus de Ioan Rus

Departamentul de economie si Comert condus de Iulian Iancu

Departamentul de Dezvoltare Regionala condus de Liviu Dragnea

Departamentul de Agricultura condus de Ovidiu Natea

Departamentul de Aparare condus de Ioan Mircea Pascu

Departamentul de Transport si Comunicatii condus de Dan Nica

Departamentul de Protectie a Mediului condus de Rovana Plumb

Departamentul Culturii si Cultelor condus de Vasile Dancu