Actualul primar din Cluj-Napoca, Emil Boc (PD), si predecesorul sau in functie, senatorul Gheorghe Funar (PRM), se judeca intr-o serie intreaga de procese. Totul a pornit in momentul in care fostul primar l-a acuzat pe Boc de faptul ca ar folosi bani publici pentru deplasarile saptamanale de la Cluj-Napoca la Bucuresti, avand in vedere ca actualul edil este presedintele PD.

Boc a decis in urma acestor declaratii sa il dea in judecata pe Gheorghe Funar. Avocatul actualului primar este deputatul Daniel Buda, care ocupa postul de vicepresedinte al Organizatiei judetene a PD. Liderul democrat il acuza pe Gheorghe Funar, care este secretar general al PRM, de insulta si calomnie.

Fostul primar se confrunta in acest proces cu doi juristi care sunt si politicieni si cadre universitare.

Avocatul Daniel Buda este cadru didactic la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii "Babes-Bolyai", iar avocatul Emil Boc preda Drept Constitutional la Facultatea de Drept si la cea de Stiinte Politice si Administrative de la aceeasi institutie de invatamant superior.

Funar, el insusi cadru didactic la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din oras, unde preda economie, nu este doar acuzat, ci si reclamant, insa intr-un alt proces.

El a depus la Primarie o cerere formulata in temeiul Legii 544 privind liberul acces la informatiile de interes public in care cerea sa i se comunice sumele cheltuite de la bugetul local pentru deplasarile primarului Boc la Bucuresti, precum si eventualele donatii acceptate de acesta pentru a acoperi cheltuielile legate de aceste calatorii.

Senatorul PRM a primit un raspuns oficial care indica faptul ca municipalitatea nu a cheltuit nici un leu pentru drumurile lui Boc si nici nu a acceptat vreo donatie in acest scop.

Fostul primar a reactionat, cerand sa i se spuna cum se poate ca presedintele PD sa isi plateasca din indemnizatia sa, care este de circa 1.000 de dolari, drumurile cu avionul in conditiile in care un bilet dus-intors de la Cluj-Napoca la Bucuresti costa circa 10 milioane de lei vechi.

Pentru ca a considerat ca nu a primit un raspuns multumitor, Gheorghe Funar a deschis un proces administrativ. Practic, documentele care vor fi depuse ca proba de Primarie in proces ar putea folosite apoi de fostul primar drept probe in celalalt proces, cel in care este acuzat de insulta si calomnie.

De altfel, Gheorghe Funar este cunoscut drept un obisnuit al salilor de judecata. In perioada in care a fost primar, el a ajuns sa se judece cu consilierii locali, cu secretarul CL, cu prefectul si cu subprefectul de atunci, cu intreaga conducere a Consiliului Judetean si cu seful din epoca al Inspectoratului Judetean de Politie. Funar avea pornite o suita de procese administrative, penale ori civile.

In cele mai multe dintre ele, actualul senator ajunsese sa se reprezinte singur, pentru ca invatase pe de rost prevederile legale invocate drept temeiuri juridice ale proceselor pornite de fostul primar. Dupa ce a pierdut alegerile, numarul proceselor pe care le are municipalitatea a scazut drastic. Iar acest lucru a dus la reorganizarea instantelor.

Pentru ca a ramas fara obiectul muncii, sectia de contencios-administrativ a Tribunalului Cluj a trebuit sa fie comasata cu cea care se ocupa de litigiile de munca.