Un politist banatean a fost arestat, sambata, la Tribunalul Timis, pentru o perioada de 29 de zile, dupa ce a fost prins in flagrant primind mita 1.500 de euro de la un barbat aflat in legaturi directe cu o grupare infractionala din Republica Moldova.

Este vorba despre agentul-sef adjunct Varga Marius (36 ani), ajutorul sefului de post din comuna Uivar, care, in schimbul valutei, urma sa intervina pentru eliberarea din arestul Inspectoratului de Politie al judetului Timis a unui cetatean moldovean, arestat luna trecuta pentru implicarea intr-o retea internationala de trafic de persoane.

In acelasi dosar au mai fost arestate inca doua persoane, Tiberius D. (33 ani) si Tiberiu N. (40 ani), care au participat la "tranzactie".

Potrivit anchetatorilor, la putin timp dupa spectaculoasa arestare de luna trecuta a unui grup de migranti ilegali din Republica Moldova, agentul Varga a fost contactat de un anume Nicolae T., care l-a "tatonat" in legatura cu o eventuala interventie pe langa anumite persoane influente, cu functie, din cadrul IPJ, in scopul eliberarii din arest a trezorierului retelei moldovenesti de transfugi, Ghenadi Rusu.

Dupa mai multe discutii, agentul de politie a accepat "targul", stabilind ca in schimbul interventiei sale sa primeasca suma totala de 3.500 de euro. Persoanele din anturajul moldovenilor arestati la Timisoara au acceptat conditiile cerute de Varga si si-au respectat partea din intelegere.

Ca urmare, politistul a incasat, inainte de realizarea flagrantului, suma de 2.000 de euro. Banii au fost platiti in doua transe a cate 1.000 de euro, "tranzactiile" derulandu-se in 3, respectiv 6 octombrie.

Ultima transa de bani urma sa fie incasata urmatoarea zi, in 7 octombrie, insa povestea a "transpirat", iar pe fir au intrat ofiterii Serviciului Independent de Informatii si Protectie Interna (SIIPI) din cadrul IPJ Timis. Impreuna cu procurorii Parchetului de pe langa Tribunal, cadrele SIIPI au organizat un flagrant.

"Tranzactia" a fost stabilita pentru seara de vineri, intr-un restaurant din Timisoara.

Imediat dupa ce politistul a primit banii, in local au intrat anchetatorii impreuna cu trupele speciale. Atat agentul, cat si cei doi complici ai sai au fost saltati cu catusele si dusi la Parchet pentru cercetari.

Conexiuni cu o retea din Republica Moldova

Povestea flagrantului are, insa, radacini mult mai adanci, avand ca punct de plecare o alta ancheta demarata, luna trecuta, de politistii de frontiera timiseni. Este vorba despre cel mai spectaculos caz de migratie clandestina si prostitutie descoperit vreodata in vestul tarii.

Astfel, la data de 13 septembrie 2005 a fost "interceptat" in apropierea liniei de demarcatie cu Ungaria un grup masiv format din 25 de transfugi moldoveni. Investigatiile demarate au scos la lumina adevarate surprize. S-a descoperit, printre altele, ca seful retelei este un fost politist de peste Prut, iar unul dintre membrii gruparii este un fost procuror moldovean. De altfel, majoritatea membrilor filierei erau absolventi de studii superioare.

In cadrul retelei, responsabilitatile erau foarte bine impartite. Astfel, unii se ocupau cu racolarea persoanelor pe care urmau sa le treaca ilegal peste granita, altii raspundeau de organizarea deplasarii si cazare, iar cei din urma aveau rol de calauze.

Organizatia avea chiar si un trezorier (casier) care platea toate cheltuielile ocazionate de sederea transfugilor in Timisoara sau in hoteluri din apropierea orasului.

Este vorba despre Ghenadie Rusu, pentru care exista se pare un interes aparte de a fi scos, cu orice pret, din arestul Politiei timisene.

In momentul retinerii acestuia, politistii de frontiera au descoperit asupra sa suma de 14.200 de euro. Asa se face ca imediat dupa arestarea sefilor