n urma cu doua luni, doua adolescente in varsta de 14 si 15 ani au fugit de la una din Casele de tip familial aflate sub jurisdictia fostei Directii pentru Protectia Copilui. A. si M. au parcurs ruta Baia Mare-Dej - Cluj - Sighet - Ocna Sugatag, timp in care cel putin doi barbati in varsta de 50 de ani au intretinut relatii sexuale cu minora A.

In urma articolului „Sex cu domnul Sandu", IJP Maramures a demarat o ancheta, identificandu-l si anchetandu-l pe enigmaticul „domnu’ Sandu", unul dintre cei care au intretinut relatii sexuale cu minora. Potrivit surselor noastre se va cere pedepsirea, respectiv trimiterea in judecata a „beneficiarului" gratiilor unei fete de doar 15 ani.

Consecventi in demersul nostru jurnalistic, am incercat sa-l descoperim si pe „domnu’ Dan Americanu’", cel care le-a dus pe adolescentele fugare la un motelul Manolo din Ocna-Sugatag. Motelul e condus de un patron tanar, pe care nu am reusit sa-l gasim, insa in zona am aflat ca „americanul" Dan ar fi plecat.

Poate ar fi bine ca Politia sa verifice locul in care poti intretine atat usor relatii sexuale cu minore. Minora M. povesteste despre „episodul Ocna" ca americanu’ le-a dus cu un Mercedes alb: „la motelul Manolo din Ocna Sugatag. Domnu’ Dan s-a dus acolo si a luat o camera cu un singur pat, camera 7. Am dormit toti trei in acel pat. Domnu’ Dan la mijloc, eu in stanga si A. in dreapta lui.

Ei au intretinut relatii sexuale. Am stat acolo patru zile. Ne-a luat niste haine din Sighet (blugi, bluze). Ne spunea ca are o mama in Arad, dar ca s-a certat cu ea si de aia a venit la Ocna. Ne-a spus ca va pleca in America!"

Dificil (imposibil?) de acceptat ideea ca acesti copii adusi in sistem tocmai pentru ca au nevoie de protectie, ajung in mainile unor nenorociti care profita de naivitatea lor.

O noua disparitie

La mijlocul saptamanii trecute, Andrei, baiatul de 9 ani care a fugit in urma cu doua luni, fiind gasit cersind prin Spitalul Judetean, a recidivat. A gasit o fereastra deschisa si a plecat. Cei de la Casa de copii au anuntat disparitia si au inceput sa-l caute. Pana la inchiderea editiei, fara rezultat.

In aceeasi zi, curiosi de reactia directorului adjunct al DGASPC, Nicolae Boitor, cel care are in subordine partea cu protectia copilului, l-am intrebat ce se mai intampla „prin ograda sa". „Nimic", asta a fost raspunsul. „Nu… nu e nimic. Fetele sunt bine, si-au revenit (gresit: se bat, se ameninta, A. este agresiva, n.red.). Nu a mai disparut nici un copil", a spus monosilabic Boitor.

Directorul institutiei nu stia ca Andrei a fugit din nou. Ori a mintit, ori fuga unui copil de 9 ani nu reprezinta un eveniment pentru el. Sau poate nu a vrut sa ne spuna noua, celor care-i strica dupa-amiezile linistite. Am vorbit despre situatia copiilor care fug cu Ioana Nedelcu, subsecretar de Stat: „fuga unui copil este un eveniment.

Nu am fost anuntata, dar voi suna la Baia Mare si voi cere explicatii. Nu este o scuza faptul ca Andrei a mai fugit..."

Reamintim ca Vasilica, baiatul de 9 ani, mut si cu handicap psihic de gradul I, disparut de mai bine de doua luni, nu a fost inca gasit. Acum a fugit Andrei. Ce trebuie sa se intample pentru ca sistemul de protectie a copilului sa functioneze normal? Credem ca Boitor trebuie sa plece.