Cu afacerile dejucate si cu „masina de vot" la un pas de dizolvare, reprezentantii Primariei Oradea scot flacari. Un razboi mediatic fara scrupule a fost declansat impotriva prefectului Ilie Bolojan, imediat dupa „deranjul" produs de acesta in afacerile administratiei locale din Oradea. "Aceste articole de presa nu sunt deloc intamplatoare", a precizat ieri prefectul.

Primul act: "Tramvaie deraiate"

Cu doua hotariri anulate si alte doua care le-ar putea urma, cu un prefect greu de ingenuncheat si cu o buna parte a presei „neimblanzita", reprezentantii administratiei municipale, lupta cum stiu ei mai bine.

Fara scrupule. Pare ca cei care li s-au pus de-a curmezisul vor fi trecuti prin parjol. Asa arata scena in care sunt inclestate Primaria Oradea cu

Prefectura Bihor, dupa demontarea, in prima instanta, a afacerii "tramvaie second-hand". "De atunci au aparut articole de presa care tintesc mai mult prefectul decat institutia si care nu au nicio legatura cu fondul cauzei", a declarat prefectul Ilie Bolojan, in saptamanala conferinta de presa.

Reamintim ca, in urma actiunii in contencios deschise de Prefectura Bihor, instanta Tribunalului Bihor a dispus anularea a doua hotariri ale Consiliului Local Oradea, prin care municipalitatea intentiona sa achizitioneze, fara licitatie, 23 de tramvaie vechi la pretul-record de 1,5 milioane de euro.

Prefectul sustine ca, inainte de a ataca hotaririle CL Oradea, institutia pe care o conduce a emis o adresa de avertizare asupra ilegalitatii achizitiei.

Pe langa nerespectarea prevederilor legii privind negocierea cu singura sursa, prefectul Bolojan spune ca s-a documentat si, dintre cele 15 municipii din Romania care administreaza cai de transport si au achizitionat tramvaie second-hand din Europa de Vest, niciunul nu a platit un pret atat de ridicat.

"S-au platit la nivelul sutelor sau la cateva mii de euro. Spre exemplu, Craiova a cumparat cu 7.300 de euro, Iasiul cu 12.000 de euro, iar Botosaniul cu 15.000 de euro. Or, pretul de 67.000 de euro, cu care Oradea a decis sa le achite, nu este «considerabil» mai mic decat cele practicate in Romania, asa cum prevede legea", a precizat Bolojan.

Actul doi: "Cu groapa de gunoi deasupra capului

Lupta se ascute pe masura ce alte doua procese intentate de Prefectura primariei din Oradea se apropie de termenele de judecata. Daca una din cele doua hotarari ale CL Oradea, va fi anulata, masina de vot a primariei ar putea fi dizolvata. „Sper sa nu se ajunga pana acolo. Sper ca primaria sa scoata salubritatea la licitatiei" a declarat prefectul Ilie Bolojan, lasand sa se inteleaga ca, in caz contrar, nu va ezita sa ceara dizolvarea legislativului local. Doua hotariri ale CL Oradea, cea privind salubrizarea orasului si inchiderea vechii gropi de gunoi, sunt pe rolul instantei.

Prefectul Bolojan sustine ca cele doua hotariri nu sunt legale, motiv pentru care au si fost atacate in contencios administrativ. Potrivit prefectului, Consiliul Local nu avea competenta sa stabileasca preturile maximale la transportul si colectarea gunoiului menajer, atat timp cat intre consiliu si operatorii de pe piata nu exista niciun contract de prestare de servicii sau delegare de gestiune. "Aici nu trebuie sa fii mare expert sa-ti dai seama ca aprobarea unui pret maximal in situatia in care consiliul municipal nu are un serviciu incorporat sau un operator exclusiv, aceasta hotarire nu este operabila", a declarat prefectul.

Prefectura a inaintat doua variante de lucru. Stabilirea unui termen clar pentru scoaterea la licitatie a acestui serviciu, iar pana la organizarea licitatiei, preturile sa ramana cele fixate de piata.

Inchiderea vechii gropi de gunoi a fost o alta hotarire contestata in instanta de prefectura Bihor, care o considera ilegala, nu numai ca ar fi functionala pana in 2008, ci pentru ca aceasta decizie ar fi trebuit luata dupa ce erau stabilite clar primele aspecte, operatorii acestui serviciu, modalitatea de transport al gunoiului, locul de depozitare, pretul etc. "Sunt chestiuni care tin exclusiv de legalitate. Documentele care au fost depuse de Prefectura sunt la dosar, pot fi studiate de oricine. Sunt publice, noi nu le tinem sun capac", a conchis reprezentantul Guvernului in teritoriu.