Modalitatea dubioasa prin care societatea Fruvimed SA Medgidia (mai exact 85% din aceasta) a fost preluata de catre afaceristul Constantin Samson a intrat in atentia procurorilor Sectiei Constanta a Departamentului National Anticoruptie.

De mentionat ca acest caz se judeca prin instante de aproape trei ani de zile, de cand a fost reclamat faptul ca un grup de afaceristi a incercat, printr-un aport de 6 miliarde de lei constituit ilicit, sa preia abuziv dupa privatizare una dintre cele mai profitabile societati agricole din judetul Constanta si din tara, cu un capital social de 81 miliarde lei si profit anual de 200 miliarde lei.

Procurorul Florin Tirnacop, proaspatul sef al DNA Constanta, a declarat ieri ca investigarea in cazul Fruvimed, unul dintre cei mai mari producatori de struguri si vin din Podgoria Murfatlar, este abia la inceput, dar cu toate acestea, deja a fost declansata urmarirea penala impotriva a doi functionari publici din cadrul Sucursalei BCR Sinaia, care au emis o scrisoare de garantie bancara falsa,

in valoare de 6 miliarde de lei, in favoarea SC „Caloni Serv Com" SA, firma apartinand bucuresteanului Samson. Garantia bancara mentionata a fost folosita de Constantin Samson ca instrument de plata catre terti, in numele si pentru Societatea Fruvimed SA Medgidia.

Potrivit lui Florin Tirnacop, seful DNA Constanta, acest caz prezinta mai multe aspecte penale, insa deocamdata, intrucat cercetarile sunt de-abia in faza incipienta, sigur este faptul ca cele 6 miliarde de lei obtinute ilicit de la BCR Sinaia au stat la baza solicitarii ulterioare a afaceristului bucurestean de majorare a contributiei sale la capitalul social al Programului Asociatiei

Salariatilor din Fruvimed Medgidia, actionarul unic al SC Fruvimed SA, cu echivalentul acelei sume, valoare care ar fi fost apreciata ca reprezinta 85 la suta din actiuni. In orice caz, dupa cum a precizat seful DNA,procurorul Florin Tirnacop, dosarul Fruvimed SA va fi trimis in instanta pana la sfarsitul acestui an.

Afaceristul bucurestean, angajat ilegal de Ion Busu

Pe de alta parte, ancheta demarata in acest caz a scos la lumina si modalitatea prin care Constantin Samson a devenit membru al Programului Asociatiei Salariatilor. Potrivit procurorilor Sectiei Constanta a DNA, din datele de pana acum a reiesit ca Samson a fost angajat ilegal, pe o functie pentru care nu era calificat.

Cel care a inlesnit aceasta angajare este nimeni altul decat fostul director general si presedinte al PAS Fruvimed SA, Ion Busu, cel care a datat contractul de munca al lui Constantin Samson inaintea privatizarii.

Anchetatorii considera ilegal si modul in care Constantin Samson a utilizat scrisoarea de garantie bancara de 6 miliarde de lei, efectuand plati in nume personal pentru SC Fruvimed SA, desi banii fusesera acordati de banca unei societati comerciale, si abuziv modul in care inalti functionari ai Agentiei Nationale a Domeniilor Statului i-au recunoscut calitatea de actionar majoritar.