Firme cu datorii ori subventionate de la buget sint printre cele mai profitabile din Botosani. In topul judetean al agentilor economici intocmit de Camera de Comert, Industrie si Agricultura (CCIA) pe baza profitului brut inregistrat anul trecut, societatea Eltrans a Consiliului Local (CL) ocupa un onorant loc 19 intr-un judet in care activeaza peste 5.000 de firme.

Unitatea de transport public a municipalitatii a avut un profit brut de 9,1 miliarde lei vechi, devansind astfel societati de confectii care lucreaza aproape numai pentru export si fac parte din concerne internationale, precum Grigioverde Company SRL, Formens SRL sau Cantex Romania SRL, dar si Pita, Romtranspetrol SA si Combustibilul SRL.

Toate acestea se intimpla in conditiile in care Eltrans primeste anual o subventie aproape egala cu profitul mentionat, iar Camera de Conturi tocmai a descoperit ca datoreaza bugetului de stat 0,8 miliarde.

Profituri "fictive "

"Profitul este mai mult fictiv ", afirma Valentin Guraliuc, membru al comisiei economice a CL. Acesta mai spune ca aproximativ doua treimi din profitul societatii pe 2004 provine din vinzarea fostului sediului administrativ al societatii de la capatul liniei de tramvai 101.

In schimb, consilierul Florin Egner sustine ca nu poate fi vorba de asa ceva pentru ca sediul era sechestrat de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) si sa societatea s-a folosit de un act normativ prin care si-a achitat datoriile la buget scapind de plata dobinzilor si a penalitatilor si "care duce in bilantul contabil la un rezultat exceptional ".

Pierderi de opt miliarde de lei ignorate

Desi pare greu de crezut, societatea "Drumuri si Poduri ", careia Consiliul Judetean (CJ) ii este proprietar si pe care nu reuseste de patru ani sa o privatizeze si sa ii gaseasca un cumparator, este la rindul ei una profitabila. Anul trecut ea a inregistrat un profit brut de 2,4 miliarde lei vechi cu care ocupa a 48-a pozitie intre unitatile din Botosani.

Unitatea CJ, care are datorii de peste opt miliarde la bugetul de stat si este si executata silit din cauza unui debit de peste un miliard la o firma din Bucuresti, a fost in 2004 mai profitabila decit societatea cu capital italian Luca Damilano, specializata in prelucrarea lemnului, Agro-Solomonescu SRL, Transport Calatori SA.

Culmea, anul trecut "Drumuri si Poduri " a avut un profit mai mare decit societatea Portas, adica nimeni alta decit aceea pe care CJ a desemnat-o drept cumparatoare a unitatii in urma derularii procesului de privatizare. Intre timp, Portas a renuntat la tranzactie, considerind-o o investitie nerentabila.

Firma profitabila executata silit

Si societatatea de termoficare, care are datorii de peste 100 miliarde lei la buget si a beneficiat anul trecut de 300 miliarde subventie, avea profit dupa primele sase luni ale anului trecut. Si Locativa, alta societatea a CL, a terminat 2004 cu profit.

In 2005 a inregistrat profit si fabrica Indor SA din Dorohoi, specializata in fabricarea incaltamintei si la care DGFP a declansat procedura de executare silita.

"Trebuie vazut ce se intimpla "

Gheorghe Sorescu, directorul general al DGFP, crede ca situatia firmelor mentionate este doar partial una paradoxala. "Trebuie vazut ce se intimpla daca unii au profit, dar au si datorii. Totusi, in general, activitatea din 2004 a fost una mai buna ", afirma seful Fiscului.

Acesta mai spune ca in unele cazuri, precum cel al societatii "Drumuri si Poduri ", unitatea datoare la buget are intocmit grafic de esalonare pe care il respecta astfel incit, chiar daca inregistreaza profit, DGFP nu poate sa o oblige sa achite mai mult din restantele la buget.

Cum s-a facut topul

La intocmirea topului, CCIA a admis firmele care, cumulativ, indeplinesc cinci conditii.

Astfel, acestea trebuiau sa aiba depus bilantul contabil pe 2004, sa realizeze o rata a profitului intre 1% si 60%, sa aiba o cifra de afaceri de minim 1,8 miliarde lei vechi pentru microintreprinderi si peste 2,5 miliarde pentru celelalte categorii de agenti economici, sa aiba cel putin doi salariati si, culmea, sa nu aiba plati restante la bugetele publice la sfirsitul anului trecut.

"Topul a fost realizat pe baza bilanturilor contabile depuse la Finante ", a afirma Dorin Floares, presedintele CCIA. Nu au fost luate in calcul regiile autonome, societatile bancare si de intermedieri financiare, cele de asigurare-reasigurare, casele de schimb valutar, societati al caror obiect de activitate consta din jocuri de noroc si pariuri si cele cu obiect de activitate invatamint. Contabiliceste, profitul brut inseamna diferenta dintre venituri si cheltuieli.