GAZETA a demonstrat cum Miu Nicusor Mitica - fost ofiter CI, catalogat de mai multe ori in actele de inspectie intocmite de superiorii lui din procuratura ca „incapabil profesional" dar promovat, in mod paradoxal, procuror sef al Sectiei de combatere a criminalitatii organizate Oradea! - nu si-a indeplinit in mod repetat si abuziv atributiile de serviciu.

Printre cele mai scandaloase afaceri judiciare musamalizate de Miu este aceea in care nu a luat masurile corespunzatoare pentru a impune aplicarea legii si fata de sotii Negrutiu, despre care existau patru sesizari penale de la diferite institutii competente ca sunt traficanti si consumatori de droguri, dezvaluita in exclusivitate de publicatiile trustului nostru de presa.

Simpla imprejurare ca Miu i-a fost comandant lui Negrutiu in armata nu explica aceste favoruri incredibile, dar se pare ca nu este intamplatoare in ecuatia in care procurorul nu a solicitat nici sanctionarea lui Nicolae Stamate - ofiterul care emitea in primavara pretentii la functia de comandant al IPJ Bihor! – cand a aflat

ca, pentru a-i scoate basma curata pe Laura si Lucian Negrutiu, a alterat probele de acuzare si apoi subordonatii lui au ascuns dosarul care, altfel, s-ar fi lasat cu zeci de ani de puscarie. Aceste favoruri facute de Miu si alti anchetatori familiei Negrutiu nu au fost singurele.

Sandel Fluture nu exista

Soferul elegantului autoturism a fost invitat sa coboare. Motorul a continuat sa toarca silentios pe banda de intrare in Romania, fara sa-l opreasca. „Mici verificari, de rutina, la autoturism" a explicat angajatul politiei de frontiera.

In timp ce „pierdeau" timpul cu verificarea seriilor de caroserie si constatau ca totul este in regula cu pretiosul vehicol, dispeceratul central a confirmat suspiciunea ofiterului: pasaportul folosit de „turistul" care se intorcea de la „rudele din Germania" era fals! In evidentele autoritatilor romane nu exista nici un Sandel Fluture, caruia sa i se fi eliberat un document cu numarul celui raportat de la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici. Era inceputul lunii februarie 2001. Turistul a fost retinut si s-a trecut la verificarea si stabilirea identitatii reale a tanarului spilcuit, amabil si elegant.

Mortul de la Curtici

Dupa interogatorii care au durat cateva ore, politistii se aflau tot in faza in care nu stiau pe cine au in fata. Turistul se incapatana sa sustina si sa repete ca el este cel care se declara, Sandel, fiul lui Traian si Rodica.

S-a scandalizat de incurcatura ce „numai in Romania putea sa se intample, desi am facut mii de kilometri in lumea civilizata".

Explica faptul ca pasaportul este fals printr-o razbunare a unor „prieteni" care l-au ridicat de consulatul roman din Koln si i l-au adus la „matusa Lenny", dupa ce ii fusese furat la piata de camioane din Hamburg. „Precis, au facut o gluma proasta!".

In cele din urma, s-a trecut la amprentarea suspectului, iar impresiunile au fost comparate rapid cu cele din baza centrala de date a politiei romane. Surpriza a fost si mai mare: conforma concluziilor expertului, amprentele trimise de la Curtici apartineau lui Ene Wilhelm Viorel, persoana care figura ca decedata in rapoartele politiei!

„Mertan pentru bagaboanta"

Ene Wilhelm Viorel a fost arestat de procurorii bihoreni in 17 martie 1998. El a fost depistat si prins de o patrula a politiei in timp ce incercat sa fure autoturismul Mercedes al oradeanului Simion Maravela. Ene se afla in masina si incerca sa deblocheze volanul de crosa de asigurare.

Era preocupat de aceasta „manopera" anevoioasa, si nu a auzit cand oamenii legii au fost in spatele lui. L-au saltat fara sa apuce sa se mai impotriveasca sau sa fuga. In ancheta a inteles rapid ca nu avea rost sa minta: a declarat ca a fortat portiera din stanga pentru a se plimba cu masina.

Bucuresteanul, smecheras de cartier, zicea sa a gasit la Oradea o „bagaboanta bozgoroaica, da’ buna, nene, buna si am vrut s-o dau pe spate, s-o scot la bulevard cu mertanu’".

S.O.S. de la Oradea

„Apararile" lui Ene nu au „tinut". Nu a convins pe nimeni ca a vrut doar sa foloseasca masina si apoi sa o abandoneze. A fost trimis in judecata pentru tentativa de furt-furt.

Chiar si furt „de folosinta" daca ar fi fost crezut ca a vrut sa faca, tot avea o problema mare: tanarul de abia 23 de ani era recidivist.

Mai tarziu, in fata acestei situatii personale agravante, Judecatoria Oradea l-a condamnat la 2 ani de inchisoare, dar a dispus si revocarea suspendarii executarii unei pedepse mai vechi, de la Bucuresti, de 1 an si 6 luni inchisoare, pe care urma sa o execute „alaturi" de cea de la Oradea.

Trei ani si sase luni nu erau putini! Ai naibii provinciali! Ene a reusit sa transmita acasa, din arest, mesajul S.O.S.

„Babacu’ George" l-a sunat imediat pe avocatul Negrutiu, caruia ii inchiriase un „spatiu" in Bucuresti, sa arate „actu’" de sediu Baroului Bucuresti, al carui membru era dupa ce a fost dat afara din procuratura pentru un trafic de influenta la un coleg.

Negrutiu a promis ca-i scoate afara baiatul, dar sa aiba rabdare ca este recidivist si e mai complicat!

Marfa buna de export

Lucian Negrutiu a profesat din 1997 la instantele din Bihor, dar, formal, este avocat de Bucuresti, unde a reusit sa fie acceptat mai usor in noua profesie. S-a tinut de cuvant fata de batranul Ene.

Desi tanarul hot de masini era recidivist, parchetul nu a mai emis alt mandat de arestare fata de Ene Wilhelm Viorel si l-a trimis rapid in judecata exact in perioada cand expira primul mandat, astfel ca judecatorii nu au apucat sa-i prelungeasca priponirea.

Negrutiu a contribuit astfel la „exportul" romanesc de criminalitate: Ene a plecat imediat in Germania si a continuat sa faca ce nu reusise in Romania. Nemtii l-au prins in scurt timp tot asupra faptului, la nici o luna de la eliberarea organizata de Negrutiu. Din 20 mai 1998 pana in 6 iunie 1999 l-au tinut arestat. Nimeni nu prea avea cum sa-l ajute de bulau.

Lacrimi de crocodil

Procesul a continuat la Oradea si in lipsa lui Ene. Desi nu avea inca delegatie, Negrutiu a declarat apel in numele deja fugarului bucurestean. Dosarul a ajuns la Tribunalul Bihor. Nu era nici o sansa pentru achitare, pentru reducerea pedepsei sau suspendarea executarii.

La termenul de judecata, Negrutiu s-a prezentat la tribunal si a depus o copie xerox, autentificata de notarul Berger Tiberiu Gabriel – fiul presedintelui de sectie penala la Curtea de Apel Oradea, Angela Berger, in functiune atunci - a unui certificat de deces al inculpatului Ene Wilhelm Viorel, care, cica, ar fi suferit un accident fatal de circulatie.

Solutia in astfel de cazuri nu putea sa fie decat de incetare a procesului penal, care nu putea continua fata de un mort, chemat prematur sa raspunda altundeva pentru faptele lui pamantesti. Cine sa banuiasca la ce l-a dus mintea pe avocatul Negrutiu sa faca!

Nici o escrocherie fara stirea lui Moldovan

„Mi se prezinta certificatul de deces cu seria DM nr. 033421 care atesta decesul lui Ene Wilhelm Viorel la data de 24 februarie 1999, eliberat de Primaria Pitesti.

Recunosc acest act ca fiind acela pe care l-am folosit in instanta si in temeiul caruia am solicitat si obtinut incetarea procesului penal pentru clientul meu Ene Wilhelm Viorel" a declarat Negrutiu, in 22 februarie 2000, in fata controversatului procuror Ioan Moldovan, in calitate de invinuit pentru infractiunile de fals in acte publice, uz de fals si favorizarea infractorului.

„Un anume «Adrian» a venit insotit de Pacurar Romeo, care imi este prieten apropiat, mi-a dat 200 DM onorariu si mi-a prezentat un certificat de deces cu care eu m-am dus la Notariatul din Parcul Traian, nr. 12, Biroul Stanca Valentina si am solicitat o copie autentificata pe care am si obtinut-o de la notarul Berger Tiberiu.

Nu am stiut ca actul este fals, acesta avea aparentele unui act autentic. Actul dupa care s-a produs copia a ramas la numitul Adrian din Ploiesti", a continuat Negrutiu.

Nu vom sti, poate, niciodata

In mod ciudat, dosarul a fost pasat de Moldovan procurorului Miu Mitica Nicusor, mai cunoscut intre colegi pentru calificativul de „incapabil" cu care l-a blagoslovit un inspector din Bucuresti.

Miu il reaudiaza pe Negrutiu in 21 septembrie al aceluiasi an 2000, ocazie cu care acesta repeta aceleasi asertiuni si confirma prietenia apropiata cu Pacurar Romeo Gheorghe.

„Mi s-au adus la cunostinta concluziile raportului de expertiza grafica din care rezulta probabilitatea ca eu sa fi falsificat certificatul de deces eliberat pe numele Ene Wilhelm Viorel", mai spune el.

In mod suspect – chiar daca am lua in serios si celebrul lui calificativ – Miu nu finalizeaza dosarul lui Negrutiu pana in aprilie 2002! Sa fi fost el chiar atat de „prins" de urmarirea unui „grup infractional organizat initiat si constituit in cursul anului 2002, de fratii Pacurar Romeo Gheorghe si Pacurar Calin Stefan, cunoscuti in municipiul Oradea ca persoane implicate in furturile de masini de lux, unele dintre acestea fiind comise in strainatate"?, asa cum consemneaza el in rechizitoriul celor doi mari traficanti de tigari, pe care i-a trimis mai tarziu in judecata alaturi de alte 12 persoane?!

Sau sa fi fost preocupat el de deslusirea si aprofundarea adevaratelor relatii ale lui Negrutiu cu „cunostintele inculpatului Ene Wilhelm Viorel (Radu Bogdan, Ioana Macovei), care au apelat si ele la serviciile lui Negrutiu, dar au fost condamnate pentru trafic si consum de droguri?

Liber la plasmuit

Cert este ca invinuitul Negrutiu nu a fost trimis in judecata, profeseaza si acum desi Baroul Bucuresti ar fi trebuit demult sa-l excluda din randurile sale, iar Laura Negrutiu, soata lui – care se pare ca a falsificat scrisul de completare de pe certificatul de deces plasmuit de acest extins grup de infractori – a scapat, din nou, ca prin urechile acului! Miu a dat o motivare pe masura renumelui sau: „avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute, oral sau in scris, in fata instantei de judecata sau a altor organe, daca aceste sustineri sunt in legatura cu apararea si sunt necesare cauzei ce i-a fost incredintata.

Apreciez ca sustinerea de incetare a procesului penal pe considerentul ca ca invinuitul a decedat in cursul judecarii cauzei, pe care a formulat-o in fata instantei de apel, este acoperita de textul de lege mai sus invocat".

Incapabilul procuror nu poate intelege ca, daca ar fi asa cum zice el in motivarea sa tulbure, avocatii ar fi liberi sa plasmuiasca acte pentru inducerea in eroare a autoritatilor numai sa fie profitabile clientilor! Bravos, natiune!

Poate intelegem acum, in noul context, alte favoruri facute familiei Negrutiu! La data de 27 iunie 2002, avocatul Lucian Negrutiu a fost ridicat de pe strada, dus la sediul politiei si pus sa faca pipi in doua borcane.

Umilitoarea operatiune avea la baza rezolutia numarul ll/04246 din 28 iunie 2002 (deci, post festum coitus), emisa sub antetul „Ministerul de Interne, Inspectoratul General de Politie, CZCCOA Oradea", pe un formular tipizat, de catre colonelul Cistelecan Iulian din CZCCOA Oradea, care „studiind dosarul nr. ll/S/174166 privind pe Negrutiu Lucian Dan" a constatat calitatea acestuia de INVINUIT pentru savarsirea infractiunii prevazute de articolul 4 din Legea nr. 143/2000 privind traficul si consumul de substante stupefiante.

Se pare ca proba a fost, de fapt, „furnizata" de Iosif Lukacs, celebrul devalizator din anii ’90 al FC Bihor, arestat pentru falsuri si inselaciuni, dar prins si in alte cardasii suspecte cu prietenul sau Negrutiu, care i-a fost si avocat! Sa nu fi gasit politistii lui Stamate un martor serios si neinteresat in cauza?

Lukacs nu a mai umplut borcanele cu urina si pentru Laura Negrutiu, aflata in apropiere „pe teava" politistilor, pentru ca protectorii lor s-au gandit la alta varianta de salvare a celor doi suspecti de trafic si consum de stupefiante

„Eu nu am fost martor la acest act procedural care-l priveste pe avocatul Negrutiu. Nu stiu nimic in legatura cu acest caz penal. Nu am semnat nici un act de urmarire penala si nu am asistat la prelevarea probelor.

Nu inteleg cum a fost mentionat si numele meu ca martor asistent, alaturi de Lukacs!" spune Constantin Bigan, cunoscutul om de fotbal, de a carui probitate nu ne indoim, folosit de subordonatii lui Stamate pentru a altera probele dintr-un important dosar penal.

Procesul verbal inregistrat la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Oradea sub nr. 1844/ll.1./2002, din 04.07.2002, dovedeste ca incapabilul procuror Miu a stiut de malversatiunile din dosarul de trafic de droguri dar a fost corupt si nu a dispus masurile corespunzatoare.

Miu Nicusor Mitica, pe langa faptul ca este incapabil, este semidoct si se crede deasupra legii! Printr-un fax, trimis la redactia saptamanalului GAZETA de Oradea, sub antetul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea, ne cere „statul de plata privind pe ziaristul Manea Catalin, de la «cotidianul»dvs."! Este interesant de stiut de cand si-a extins PCAO competenta pentru a satisface astfel de curiozitati nesanatoase ale incapabilului sau angajat? Bineinteles ca faxul a luat drumul firesc, ca alte utilizari nu-i puteam da din cauza calitatii hartiei.

Cum nu ne-am putut reprima placerea de a-i face o surpriza lui Miu, am trimis parchetului – cu referire la acelasi numar de cerere a nesabuitului incapabil - toate documentele la care am facut referire in anchetele anterioare ale GAZETEI si am cerut sa fie trimise la parchetul competent pentru a fi cercetat, impreuna cu Stamate, pentru favorizarea infractorului, fals intelectual, incercarea de a determina marturia mincinoasa, abuz calificat in serviciu contra intereselor publice, retinere si distrugere de inscrisuri. Nicusorilor, fiti mandri de inspiratia voastra!

In apararea trioului penal Negrutiu-Stamate-Miu a sarit – cine credeti? – avocata Albutiu, in fituica naTarailor.

Si-au adus aminte patronii imundei publicatii ca, intr-o vreme, le facea servicii de spalare de bani insusi Roman Grigore, zis Rugbi, prins si extradat recent ca sa ispaseasca o condamnare de 16 ani pentru trafic de droguri.

Oricum, Rugbi are timp sa povesteasca! Somera din cauza publicitatii din GAZETA – asa sustine ea intr-o plangere indreptata impotriva unui coleg de breasla, dar, in realitate, ajunsa din urma de pacatele ce i-au adus pedeapse de la Dumnezeu - nu intelege ca interventia ei maculeaza tot ce atinge si face mai mult rau celor pe care pretinde ca-i ajuta. Chiar asa de prosti nu au fost cei trei sa apeleze la pensionabila suferinda de dese crize de paroxism, atestate medical in repetate randuri de elegantul dr. Tiberiu Bondar.

Dupa ce l-a acuzat de „dumping al onorariilor" pe Negrutiu, care-i suflase niste clienti „grasi", Albutiu a ajuns sa-si ofere prestatiile pe gratis si tot degeaba!