Ansamblul "Somesul-Napoca" in cautare de sponsori", asa suna titlul unui anunt dat de catre liderul trupei de folclor si publicat, ieri, in presa locala. Trupa apartine Scolii Populare de Arta "Tudor Jarda", aflata sub autoritatea Consiliului Judetean (CJ) Cluj.

Cand apuci sa citesti anuntul, iti vine in minte ideea ca vei avea sansa sa te remarci ca dansator sau ca interpret de muzica populara. Pe de alta parte, daca-ti da mana, atunci includerea ta intr-un ansamblu Ťprofesionistť este asigurata, pentru ca instructorul nu-ti percepe in schimbul acestui lucru decat 1900 de euro.

Dar, atentie, pentru aceasta suma nu te poti bucura de statutul tau de "artist" decat pe o perioada de 20 de zile, atat cat dureaza cele doua festivaluri de folclor din Chile.

Anuntul suna in felul urmator: "In perioada 27 ianuarie - 15 februarie, Ansamblul "Somesul Napoca" al Scolii Populare de Arta din Cluj (SPA) va reprezenta Romania la doua festivaluri internationale de folclor din Chile, orasele Santiago de Chile si Valdivia. Cautam Sponsori.

In contul unei sume de 1.900 de euro, institutia sau persoana fizica respectiva beneficiaza de un loc in ansamblu. Acesteia i se asigura transportul, cazarea si masa pe parcursul festivalurilor. Informatii la telefon 0744..." Discutia telefonica a fost purtata cu instructorul Zamfir Dejeu, al carui ansamblu apartine unei institutii publice.

Ciudata metoda de a aduna banii pentru excursia din Chile este agreata de catre directorul SPA, Nicolae Pop. "Noi le oferim niste bani, dar nu le sunt de ajuns pentru astfel de deplasari si atunci ei recurg la tot felul de metode pentru a-si aduna banii", a spus Pop.

Acesta a tinut sa precizeze ca ansamblul si-a facut si o fundatie pentru a mai castiga bani in plus pentru activitatile pe care le intreprinde pe cont propriu. "Pentru activitatile pe care le fac in interesul scolii le dam bani, insa pentru ceea ce fac pentru ei trebuie sa-si caute resurse financiare", a mai spus Pop.

In felul acesta, SPA si-ar angaja mai degraba ansamblul in folosul a diverse activitati, fara a-i fi si subordonat in toata regula. Cu toate acestea, titulatura ansamblului apartine Scolii de Arta, iar instructorul isi primeste salariul de la Institutul de Folclor, care tine de Academia Romana.

Pop a mai precizat ca ansamblul condus de Zamfir Dejeu, desi nu poate fi considerat unul de artisti profesionisti, a participat la festivaluri in aproape toata lumea. "Au fost peste tot, numai in Australia nu!", a spus Dejeu. El a mentionat ca acolo unde canta orchestra si dansatorii castiga onorarii care nu sunt neaparat modeste.

Cu alte cuvinte, ansamblul Somesul-Napoca se perfectioneaza intr-o adevarata agentie de turism.

"Stiti, noi suntem artisti!"

Reporter: Buna ziua, in legatura cu anuntul din ziar va deranjez. Alina Persa ma numesc. Puteti sa-mi oferiti mai multe detalii? Pretul de 1900 de euro este batut in cuie?

Zamfir Dejeu: Da, sigur. Indiferent daca veniti cu grupul sau singura, nu exista nici un fel de reducere, trebuie sa platiti 1900 de euro.

Rep.: Dar este cam scump. Stiti, eu am mai fost si in alte ansambluri, chiar stiu sa cant muzica populara. Nu s-ar putea face o reducere, daca ma evaluati si o sa iasa bine?

ZD: Nu nici nu se pune problema. Trebuie platit un avans companiei aeriene si avem nevoie de bani.

Rep: O sa vedeti ca eu cant foarte bine. Spuneti-mi unde sa vin si pe cine sa caut.

ZD: La sediu la mine, pe strada Republicii. Dejeu Zamfir ma numesc.

Rep: Si o sa ma evaluati dumneavoastra?

ZD: Sigur, chiar eu! Rep: Daca mai aduc si niste colegi, iar ei o sa vina fiecare cu cate 1900 de euro, nu s-ar putea ca eu sa platesc mai putin? ZD: Si colegii pot sa vina, chiar si numai ca insotitori, dar toti trebuie sa platiti 1900 de euro pentru ca altfel nu se poate. Este vorba de munca profesionistilor din ansamblu. Stiti, noi suntem artisti…