Privatizarile sectoarelor importante ale economiei Romaniei catre investitorii strategici externi a fost o alegere nefericita in opinia analistului economic Ilie :erbanescu, fost ministru al Privatizarii. Ionut Popescu, fostul ministru de Finante, sustine in continuare cresterea TVA.

Mihai Bogza, presedintele Bancpost, considera sectorul bancar cel mai matur dintre sectoarele economiei romanesti. Toate acestea in cadrul training-ului de doua zile de la Cluj Napoca, cu tema ‘‘Este pregatita economia pentru aderare?’‘, organizat de Freedom House, Bancpost si Asociatia Patronala a Editorilor Locali.

Timp de doua zile, la sfarsitul saptamanii trecute, 20 de jurnalisti din presa locala din Transilvania au participat la un training pe teme economice, organizat la Cluj Napoca, de catre Freedom House, fiind prezenta directorul executiv al FH, Cristina Guseth, Bancpost – sponsorul seminariilor, si Asociatia Patronala a Editorilor Locali (APEL) din care fac parte si publicatiile Trustului GAZETA.

Sub generoasa tematica ‘‘Este pregatita economia pentru aderare’‘, Ilie :erbanescu, analist economic, Ionut Popescu, fost ministru de Finante in cabinetul Tariceanu, respectiv Mihai Bogza, presedintele Bancpost, au abordat teme precum: privatizarea, bugetul de stat, sistemul bancar sau piata de capital, care au constituit tot atatea provocari la dialog, dar au fost si generatoare de dispute aprinse.

Capitalul roman, sublim prin absenta

Ilie :erbanescu ne-a provocat sa privim din alta perspectiva privatizarile care au avut loc in ultimii ani in sectoare importante ale economiei romanesti de la cel bancar la cel energetic.

Vulcanic, analistul economic a apreciat ca nu se ridica impotriva privatizarii, ci a nefericitei modalitati in care s-a facut privatizarea acestor piese catre investitori strategici.

In opinia sa, vanzarea pachetelor majoritare ar fi trebuit sa se faca catre actionari diseminati, care sa nu detina astfel controlul asupra companiilor din domenii strategice. ‘‘La ce foloseste faptul ca statul roman are 40% in Petrom, cand altul detine 60%. Sunt doar niste actiuni captive’‘, s-a intrebat :erbanescu.

De asemenea, analistul s-a revoltat impotriva faptului ca autoritatile implicate in privatizare nu au luat in calcul capitalul romanesc, preferand sa externalizeze toate serviciile catre companii externe.

Contrabalansand afirmatiile lui :erbanescu, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a dat exemplul Bancii Internationale a Religiilor, o banca cu actionariat disipat care a ajuns in faliment.

De asemenea, provocat tot de asertiunile fostului ministru al Privatizarii, Ionut Popescu l-a combatut, considerand ca ‘‘nu aveam alternativa la privatizare. Managementul statului era prost, impingea la furturi. Dupa `90 am avut doar guverne cu mentalitati etatiste.

Prefer capitalul strain, daca isi plateste darile, ii ofer un sistem fiscal atractiv si il tin aici ca sa-l reinvesteasca decat sa fuga cu el de aici’‘.

A doua parte a primei zile a fost rezervata dezbaterilor pe marginea bugetului de stat, asemanat de catre Ionut Popescu, lectorul pe aceasta problematica, cu bugetul unei familii.

Popescu a subliniat ca bugetul este optiunea politica a fiecarui guvern in ceea ce priveste intocmirea sa, ajungand pana la sensibila problema a imprumuturilor externe.

Popescu a apreciat ca pentru a avea capacitate de a ne indatora, tinand cont ca imprumuturile sunt incluse la cheltuieli in buget in momentul in care sunt acordate, trebuie sa crestem veniturile. ‘‘De aceea am sustinut cresterea TVA, pentru ca acestea se colecteaza cel mai bine, este un impozit pe consum.

Asa puteam mentine impozitele directe sa fie mici’‘, a afirmat Popescu convins ca aceasta majorare se va introduce daca nu in acest an, cel tarziu de la 1 ianuarie 2007.

Popescu a explicat fiecare masura fiscala pe care a initiat-o, explicand de ce au fost introduse categorii inedite de impozite: impozitul pe tranzactiile imobiliare, pe dividende, pe dobanzi etc. In opinia sa, veniturile din aceste surse trebuiau impozitate, pentru a avea un sistem fiscal bazat pe echitate.

El a sustinut de altfel si impozitarea mai severa a averii, pentru ca nu este echitabil ca pentru un apartament de 50 mp sa platesti aceeasi suma ca pentru o vila.

Popescu s-a declarat impotriva sprijinului acordat unor companii de stat, adevarate gauri negre, sau a vorbit de reformarea unor domenii precum sanatatea sau invatamantul, mari consumatoare de fonduri, unde cuvantul de ordine trebuie sa fie performanta.

In incheiere, fostul ministru de Finante a incercat sa raspunda la intrebarea daca suntem pregatiti pentru aderare: ‘‘Niciodata nu vom fi pregatiti indeajuns, costurile vor fi imense, dar trebuie sa vedem care este raportul intre costuri si beneficii, iar eu spun ca avantajele sunt incomparabile’‘.

Sistemul bancar, subdezvoltat

Cea de-a doua zi a debutat cu prezentarea lui Mihai Bogza privind sistemul bancar, care a prezentat succint si ce a insemnat 2005 pentru Bancpost.

Mihai Bogza si-a inceput prezentarea cu a ne anunta ca are trei vesti proaste legate de sistemul bancar.

Acesta este subdezvoltat, in conditiile in care gradul de intermediere (volumul creditelor in PIB) este de doar 21% , jumatate din cel al Bulgariei, atata vreme cat volumul creditelor este de 17 miliarde de euro, volumul activelor bancare este de 33 de miliarde, sensibil egal cu cel al Sloveniei, tara care insa 10% din populatia Romaniei, iar volumul depozitelor se cifreaza la 9 miliarde de euro, echivalent cu 1/5 din averea lui Bill Gates. Cu toate acestea, sistemul bancar este mai dezvoltat decat altele, este un sistem in care nu mai exista banci falite tehnic.

‘‘Daca exista un sector in Romania pregatit de aderare, acest sistem este cel bancar, pentru ca este puternic concurential, este sanatos, este prezent si in UE, tinand cont de actionariatul strain care a importat cultura institutionala si la noi’‘, a evaluat Bogza sistemul bancar.

Dupa pledoaria pro-sistemul bancar al presedintelui Bogza a fost randul lui Ionut Popescu sa pledeze pentru piata de capital, care nu are inca rolul principal de finantator al companiilor, pentru jocul de bursa care nu este insa in viziunea sa un sport national.

Dupa un istoric al Bursei de Valori Bucuresti, activa din 1995, Popescu a vorbit despre anul 2006 pe bursa.

Acest an va fi un an nebun, pentru ca vor fi listate mai multe companii din domeniul utilitatilor, fiind amintite Transelectrica, Termoelectrica, Romtelecom sau Transgaz, Fondul Poprietatea, un fel de SIF, care va avea un capital de 4-5 miliarde de euro, toate acestea cu potential de a dinamiza bursa.

De asemenea, Popescu a sustinut listarea CEC la BVB inainte de privatizare, modalitate prin care, daca ar fi fost aplicata in privatizarile anterioare, ar fi fost evitate o serie de scandaluri financiare.

In final, fostul ministru de Finante a apreciat ca pentru un journalist care scrie despre piata de capital: ‘‘este o zona erogena foarte sensibila pentru ca orice informatie vehiculata pe care nu o stapanesti foarte bine poate influenta piata’‘.

Cuvantul de inchidere i-a apartinut ca si la inceputul training-ului Cristinei Guseth, directorul executive al Freedom House, care a prezentat o serie de proiecte vizand mass-media pe care asociatia le are pentru 2006: concursul Tanarul jurnalist al anului, bursele JTI, si chiar genul de training care a fost initiat la Cluj Napoca.