Operatorii de salubrizare din Cluj Napoca au inceput ieri sa fie verificati de inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca Cluj, dupa ce temperaturile in oras au scazut simtitor. Pentru verificarea conditiilor pentru ambii operatori a fost desemnat un singur inspector, este vorba de Vasile Pandrea.

Inspectorul – sef adjunct pe probleme de sanatate si securitate in munca Constantin Iacovita explica situatia prin faptul ca "nu am avea eficienta altfel".

Cu toate ca frigul a depasit limitele suportabile si in Cluj, deocamdata o singura firma a fost amendata pentru nerespectarea prevederilor legale.

Ieri si luni au fost verificate tonetele de ziare, "pentru ca cei care stau la tonete si lucreaza sunt mai expusi", potrivit lui Iacovita, insa majoritatea respecta legea, cel putin aceasta sustine inspectorul-sef adjunct.

Chiar si firma amendata a fost sanctionata numai pentru ca nu a respectat instructiunile date de inspectori in iarna trecuta.

Potrivit legislatiei, pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor care lucreaza in aer liber angajatorii trebuie sa asigure ceai fierbinte si acordarea unor pauze pentru refacere, sub sanctiunea unor amenzi care pot urca panǎ la 5.000 RON.

Previziunile Centrului Meteorologic Regional Cluj arata ca temperaturile vor scadea sub 20 de grade abia in zilele urmatoare, ca urmare deocamdata institutiile abilitate nu au obligatia legalǎ sǎ efectueze controale la agentii economici.

Cel putin la Napoget, seful Eugen Veres sustine ca respecta normele legale privind protectia impotriva frigului. "Le dam ceaiuri si la intrare si la iesire din schimb, si la pauza", a explicat Veres.

In ce priveste pauza pentru refacerea capacitatii de termoreglare a angajatului, Veres spune ca nu e cazul. "La noi se refac prin munca", a explicat seful Napoget.

Impreuna cu firma Salprest SA, Napoget are nu mai putin de 500 de angajati, din care majoritatea lucreaza in exterior si sunt supusi temperaturilor scazute din ultimele zile.

Aceeasi pozitie o are si patronul Rosal, Silviu Prigoana. "Doar ca echipamentul nu implica si sube, pentru ca nu se face garda", a precizat Prigoana.

:eful firmei de salubritate a precizat ca durata schimburilor de lucru a scazut din cauza temperaturilor de la 7 la 4 ore pe zi, informatie infirmata insa de un angajat al serviciului de personal al firmei. Rosal Grup are in Cluj Napoca.

Mai merita precizat ca Silviu Prigoana isi va angaja in curand fratele Daniel Prigoana in cadrul firmei, desi a afirmat de mai multe ori ca nu mai tine legatura cu fratele sau.

La randul sau, Daniel Prigoana a explicat faptul ca se afla ieri in sediul Rosal prin faptul ca firma sa, Eco Prisal, este la o usa distanta de sediul Rosal. "Dincolo nu avem nici telefon, si toata lumea suna aici", a explicat Daniel Prigoana.