Peste 4600 de miliarde, un decalog al prioritatilor si mai multi angajati in serviciul comunitatii. Daca vor fi bine gestionati, cu acesti bani s-ar putea ca municipiul Cluj-Napoca sa arate, in sfarsit, ca o capitala a Transilvaniei. Bugetul are cateva directii importante spre care vor merge banii.

Despre cum s-au stabilit prioritatile si care este strategia de dezvoltare a Clujului pe acest an ne-a spus chiar unul dintre „artizanii" bugetului pe 2006, viceprimarul Adrian Popa.

Reporter: Vom avea strazi mai bune in 2006 sau nu? Adrian Popa: Categoric, da! Inca din 2005 am demarat programul refacerii si modernizarii celor 288 de strazi, care se desfasoara esalonat pe patru ani. In 2006 se vor asfalta 110 strazi si vor fi modernizate 120 de alei si trotuare, atat prin programul "288 de strazi", cat si in afara lui, pentru care s-au alocat 80 de milioane de lei.

Cu siguranta se vor vedea rezultatele. Eu, personal, pentru ca m-am ocupat de la bun inceput de proiectul de modernizare si de refacere a strazilor, voi urmari cu atentie ce se va intampla si voi face controale astfel incat sa nu se faca rabat de la calitate.

Nu voi receptiona nici o strada daca nu va intruni toate calitatile cerute! La programul „288 de strazi" lucreaza o firma italiana, care a facut drumuri in toata Europa. Va trebui sa le faca si la noi ca la ei. Rep.: Ati castigat alegerile in 2004 promitand locuinte. Le vom avea in 2006? A.P.: Sa stiti ca nu am stat degeaba.

Anul acesta se vor finaliza cele doua blocuri de pe Calea Floresti, cu 108 apartamente, iar eu am un proiect care va fi demarat in primavara. Vom construi locuinte sociale pe locul actualei piete de vechituri Oser.

Acolo este o suprafata de 2,4 hectare, un teren viabilizat unde lucrarile de constructie pot incepe din aceasta primavara si pentru care am prevazut in actualul buget 2,5 milioane de lei, urmand ca, pe masura ce se construieste, sa luam banii necesari din creditul de 150 de milioane de lei.

"Stiu cum arata orasul"

Rep.: Care sunt „vedetele" bugetului? Cu ce veniti nou, care este noua filosofie bugetara a Aliantei Dreptate si Adevar la Cluj? A.P.: Avem o serie de prioritati, este vorba de cele zece proiecte anuntate: strazi, locuinte, parking-uri, iluminat, centuri ocolitoare, modernizarea centrului, amenajarea unor zone de agrement, extinderea zonelor de salubritate, realizarea unor proiecte de anvergura (sediu pentru Filarmonica, spital de urgenta) si cu ajutorul Consiliului Judetean. Daca ar trebui sa spun dupa ce ne-am ghidat, ar trebui sa mentionez faptul ca avem deja o imagine clara a nevoilor orasului. Eu lucrez in administratia locala de sase ani.

Stiu cum arata orasul, stiu de la concetatenii nostri ce-si doresc si stiu cum ar trebui sa arate orasul ca sa fie comparabil cu unul din Occident. Rep.: Care sunt cele mai importante directii in care merg banii anul acesta? A.P.: In primul rand, va fi un oras mai curat. Am alocat 30 de milioane de lei pentru curatenia strazilor.

Vom avea, in premiera anul acesta, strazi nu doar curatate, ci si spalate cu furtunul cu apa si cu detergent. Va fi pentru prima data in istoria recenta cand strazile si trotuarele acestui oras vor vedea apa si detergentul. Apoi, vor fi mai multe spatii verzi si mai ingrijite. Anul acesta s-au alocat 14 milioane de lei pentru spatiile verzi, fata de anul trecut, cand au fost doar 6,9 milioane.

Dar cea mai importanta actiune legata in mod direct de viata de zi cu zi a cetatenilor va fi aceea ca vom investi 5 milioane de lei in reabilitarea pietelor Mihai Viteazu, Flora, Zorilor, Hermes. In piete nu s-au facut investitii pana acum. Sunt aceleasi conditii mizere ca pe vremea comunismului, ba, mai mult, s-au degradat in timp, devenind si mai deteriorate.

Nicaieri in lumea civilizata nu mai exista piete primitive. Trebuie sa facem si noi ceva.

Promite licitatii transparente si corecte

Rep.: Ce garantii avem ca banii acestia vor fi judicios folositi? A.P.: Asa cum am procedat si pana acum, vom scoate la licitatie toate lucrarile. Atata vreme cat eu voi fi in orice comisie de licitatie, va asigur ca va fi o procedura transparenta si absolut corecta. Am convingerea ca ma voi putea sprijini pe ajutorul echipei noastre din Primarie ca lucrurile sa fie asa cum ni le dorim.

Rep.: Anul acesta pe unde vom parca? A.P.: Am decis sa construim trei parcari supraterane din banii ce vor veni pe creditul de 150 de milioane de lei. In Piata Mihai Viteazu, pe strada Avram Iancu si pe strada Motilor. Anul trecut, am scos la licitatie parcarile, pe proiectele existente, dar nu s-a prezentat nimeni.

Am ajuns la concluzia ca nu sunt atractive pentru investitori din punctul de vedere al profitabilitatii si, prin urmare, le vom construi noi, pentru ca sunt absolut necesare.