Primarul comunei Bontida, Vasile Bodocan si Sorin Samareanu, expert evaluator in cadrul SC Arxecom SRL Dej, vor fi cercetati de procurorii Departamentului National Anticoruptie, in urma unei plangeri penale din partea firmei Agroflip.

Directorul general Agroflip sustine ca firma pe care o conduce a fost deposedata de un teren in valoare de peste 1,2 milioane euro, in urma unei licitatii dubioase.

Vasile Bodocan, primarul comunei Bontida se afla in vizorul Departamentului National Anticoruptie (DNA). Firma Agroflip Bontida a depus plangere impotriva lui Bodocan si a lui Sorin Samareanu, expert evaluator in cadrul SC Arxecom SRL din Dej, cei doi fiind acuzati de abuz si evaziune fiscala.

In decembrie 2004, Primaria Bontida a organizat o licitatie pentru bunuri imobile, castigata de SC Sinai Comimpex SRL, din localitatea Iclod. Terenul, in suprafata de 203.078 mp, a fost adjudecat in urma licitatiei, contra sumei de 2.200.000.000 ROL.

Valoarea reala acestuia se ridica insa la peste 1.000.000 euro, dupa cum rezulta din declaratiile conducerii Agroflip. Conform procesului verbal de licitatie, aceasta a fost organizata pentru realizarea creantelor bugetului local asupra SC Agroflip.

Primarul este acuzat ca si-a indeplinit in mod defectuos, cu buna stiinta, atributiile de serviciu. Este vorba de exercitarea functiei de ordonator principal de credite si de responsabilitatea de realizare a veniturilor bugetare (inclusiv stingerea creantelor bugetare pe calea executarii silite).

In 15 decembrie Primaria Bontida a emis catre Agroflip o somatie pentru o suma de peste 1,8 miliarde ROL, reprezentand taxe si impozite locale.

Livia Florian, directorul general Agroflip, sustine ca titlul executoriu (din data de 10 decembrie) si somatia nu au fost communicate, desi Primaria era obligata sa faca acest lucru, conform Codului de Procedura Fiscala.

Dupa expirarea celor 15 zile in care Agroflip trebuia sa plateasca suma datorata, Primaria ar fi trebuit sa treaca la sechestrarea bunului imobil si sa incheie un proces verbal de sechestru. In actele de licitatie intocmite de Primaria Bontida este mentionat un proces verbal de identificare a unor bunuri imobile.

Acesta, insa, a fost intocmit in cursul altei executari silite si nu in temeiul titlului executoriu in baza caruia a fost incheiat procesul verbal de licitatie. Legea acorda firmei Agroflip dreptul de a preintampina deposedarea de terenul aflat in proprietate.

Interesul firmei era evident, intrucat pe acest teren erau amplasate opt puturi de captare a apei, o statie de pompare, conducta de apa si santurile de scurgere, instalatii necesare pentru alimentarea cu apa a complexului zootehnic.

La doar doua zile de la emiterea somatiei, a avut loc licitatia prin care Agroflip a fost deposedata de terenul respectiv.

Interesant este faptul ca dispozitia de alcatuire a comisiei de licitatie a fost emisa in 9 decembrie 2004, deci cu o zi inainte de emiterea titlului executoriu. Licitatia fost anuntata in 7 decembrie, iar firmei Agroflip nu i s-a comunicat acest lucru, in ciuda prevederilor Codului de Procedura Fiscala.

In plus, licitatia, programata pentru ora 12.00, s-a desfasurat cu doua ore mai devreme, de la ora 10.00.

In dosarul de executare, Vasile Bodocan mentioneaza ca a fost afisat in 7 decembrie un exemplar al publicatiei de vanzare la sediul Agroflip, fapt infirmat de catre conducerea firmei.

Primarul sustine ca anuntul a fost afisat la sediul Agroflip, de fata fiind Vasile Ploscaru si Aurelia Losonti, angajati ai Primariei Bontida.

Pretul de pornire a licitatiei a fost stabilit de Sorin Samareanu, expert evaluator in cadrul SC Arxecom SRL Dej, in luna noiembrie, deci inainte de emiterea titlului executoriu. Prin raportul de evaluare a fost stabilita o valoare a imobilului, pe care Agroflip n-a putut sa o consteste, intrucat nu a fost instiintata.

Samareanu a evaluat terenul la aproximativ 55.000 Euro, dar valoarea reala a terenurilor din acea zona este de 6 euro/mp. Rezulta deci o valoare reala de 1,2 milioane euro, cu 1,145 milioane euro mai mult decat cea stabilita de firma dejeana.

Desi evaluarea a fost efectuata in noiembrie 2004, contractul dintre evaluator si Consiliul Local Bontida a fost incheiat in data de 3 decembrie 2004. Pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit la 2,2 miliarde ROL (TVA inclus), desi conform raportului de evaluare, valoarea terenului era de 2,2 miliarde ROL+TVA.

Conducerea Agroflip sustine ca firma Sinai Comimpex nu putea participa la licitatie, intrucat avea la acea data obligatii restante la bugetul de stat.

Legalitatea licitatiei este pusa sub un mare semn de intrebare. Sinai Comimpex se obliga sa plateasca suma respectiva in doua rate, prima scadenta la 15.01.2005, iar cea de-a doua scadenta la 15.03.2005.

Conform legii, procesul verbal de adjudecare putea fi incheiat doar in data de 15.03.2005, nicidecum in 17.12.2004, adica in aceeasi zi cu procesul verbal de licitatie.

Contactat de redactorii Buna ziua, Ardeal primarul Vasile Bodocan a declarat& "Ei sa-si plateasca datoriile la stat. Instanta va stabili cine are dreptate in cazul acesta. Eu am sentinta civila de la judecatoria Gherla, prin care li se respinge contestatia la executare.

Niciodata nu au venit la primarie, desi i-am chemat, ca sa lamurim situatia. Din moment ce si Tribunalul de la Cluj le-a respins recursul, nu stiu ce vor sa obtina. Nu mi-e frica de ei. Ce e RAFO pentru tara, e Agroflip pentru Bontida". Vom reveni cu detalii intr-o editie viitoare.