Presedintele PD, primarul Emil Boc, cere introducerea votului uninominal in Legea electorala. Initiativa sa este o reactie la respingerea de catre deputati a propunerii procurorilor Anticoruptie de perchezitionare a caselor presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase (PSD). Initiativa liderului democrat ia, insa, din nou prin surprindere PNL.

Primarul din Cluj-Napoca este de parere ca votul uninominal ar fi solutia pentru responsabilizarea politicienilor. El sustine ca gestul de a respinge cererea de perchezitie duce la o credibilitate si mai slaba a parlamentarilor in opinia publica. Acest lucru dovedeste necesitatea introducerii votului uninominal, crede presedintele PD.

In opinia lui Boc, solutia pentru a elimina votul de liste ar fi asumarea raspunderii guvernamentale, daca partidele nu vor accepta modificarea Legii electorale prin dezbatere parlamentara. Introducerea votului uninominal ar trebui facuta pana in anul 2007, astfel incat legile electorale sa fie pregatite din timp pentru alegerile din 2008.

Boc a mentionat ca aceasta propunere are titlu personal, astfel ca o va supune dezbaterii in cadrul Aliantei. Presedintele PD a mai spus ca nu se pune problema in prezent si a reducerii Parlamentului la o singura camera, pentru ca pentru aceasta ar fi nevoie de modificarea Constitutiei, care se poate face cu doua treimi din voturile parlamentarilor, dar si organizarea unui referendum.

In schimb, introducerea votului uninominal ar fi mai usor de realizat, prin simpla modificare a unor legi.

Desi, teoretic, liderul democrat este adeptul votului uninominal, el sustine ca la alegerile pentru Parlamentul European, partidele ar trebui sa isi prezinte candidatii pe liste politice, la fel ca si pana acum. Si asta, sustine Emil Boc, pentru ca timpul ramas pana la organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, care ar putea avea loc la toamna, este foarte scurt.

Pana acum, pentru sustinerea votului uninominal s-a pronuntat fara echivoc doar PSD. PRM si UDMR sustin votul pe lista, din motive diferite. Liderii PRM, care mizeaza pe popularitatea lui Corneliu Vadim Tudor, se tem ca in multe circumscriptii electorale nu vor avea candidati suficient de puternici pentru a-si infrange rivalii.

De pilda, la Cluj-Napoca, desi PRM a realizat un scor electoral acceptabil, nici unul dintre membrii partidului care au participat la competitia uninominala pentru postul de primar nu a reusit sa castige alegerile.

Pe de alta parte, liderii UDMR se tem ca vor pierde mandatele de parlamentari din judetele in care maghiarii sunt minoritari.