Partidele clujene din coalitia aflata la Putere incearca sa isi sporeasca garnitura de primari in ultimele zile in care alesii locali mai pot migra de la o formatiune politica la alta. Disponibilitatea partidelor de a inrola primari si consilieri este dublata de dorinta unora dintre acestia de a trece in tabara aflata la Putere.

In prezent, Partidul Democrat este formatiunea care a initiat cele mai multe negocieri cu primarii altor partide. Presedintele PD Cluj, deputatul Daniel Buda, a recunoscut ca a purtat discutii cu primarii a doua dintre cele mai importante lo-calitati din judet. Este vorba de Minodora Luca, primarita din comuna Baisoara, si de Sorin Ranga, primarul din Cojocna.

Cei doi au mai multe lucruri in comun. Amandoi conduc comune care sunt extrem de interesante pentru turisti, datorita partiei de schi de la Muntele Baisorii si a bailor sarate din Cojocna, ambii primari au fost alesi initial pe listele PD, iar in intervalul 2000-2004 au trecut la PSD si, nu in ultimul rand, acestia fac obiectul unor plangeri penale.

Primarita din Baisoara a intrat in conflict cu o parte a satenilor nemultumiti de modul in care au fost impartite terenurile din statiunea Muntele Baisorii. Este vorba de parcele cu o valoare imensa de piata. Un metru patrat de teren costa in zona intre 20 si 45 de euro.

Unii oameni sustin ca au existat localnici care aveau inainte de instaurarea regimului comunist terenuri in zone extrem de greu accesibile, iar acum au primit parcele exact in statiune. Unii dintre ei au facut afaceri frumoase.

Prin sat se spune ca omul de afaceri Ioan Goia, cel care a intemeiat compania "Astral Telecom", a investit o parte a banilor obtinuti din vanzarea pachetului sau de actiuni de la compania de telecomunicatii in terenurile din Muntele Baisorii. Unul dintre localnici s-a laudat ca i-ar fi vandut omului de afaceri o parcela de patru hectare de teren cu suma de 300.000 de euro.

De asemenea, Minodora Luca s-a confruntat cu acuze legate de defrisarea unor suprafete masive de padure.

O parte dintre versanti, cum ar fi Muntele Filii in zona cunoscuta sub numele de "Rosala", au fost despaduriti in totalitate. Se pare ca persoane neidentificate au taiat perdelele de protectie de la marginea padurii, iar apoi molizii inalti, care ramasesera fara partea inferioara a coroanei, au fost doborati de vant.

Privatizarea bailor sarate, motivul migratiei primarului din Cojocna

La randul sau, primarul din Cojocna, Sorin Ranga, are dificultati serioase legate de modul de restituire a unor terenuri. Comuna detine bai sarate care odinioara erau considerate drept un adevarat litoral al Clujului. Privatizarea societatii care administreaza baile sarate a provocat, insa, veritabile dispute in localitate. Initial, avocatul lui Ranga a fost chiar Daniel Buda.

Nu doar primarii din Cojocna si din Baisoara se afla pe lista de achizitii a PD, ci si edili cum ar fi cel din Iara, Dorin Popa, ales pe listele PUNR. Iara este cea mai importanta localitate minereasca din judetul Cluj.

O parte dintre membrii PUNR, cum ar fi, de pilda, grupul de la Turda condus de fostul deputat Vasile Miclaus, in prezent consilier local, s-au inscris in PD, iar alte organizatii, cum ar fi cea din Gherla, au fuzionat cu Partidul Conservator. Edilul este curtat acum de ambele partide.

Si tot in vizorul liderilor PD se afla primarul comunei Chiuiesti, Gavrila Mihut. Initial, el a fost ales pe lista PNTCD, iar cu putin timp inainte de alegerile locale din anul 2004, s-a inscris in PSD. Mihut si-a anuntat, la sfarsitul anului 2004, intentia de a renunta la afilierea la PSD.

El declara atunci ca a fost strans cu usa sa se inscrie in formatiunea politica a social-democratilor, pentru ca fostul sef al Directiei Silvice, Victor Cherechesiu, ar fi refuzat altminteri sa retrocedeze padurile composesoratului din comuna.

Cel care avea, insa, sa faca primele demersuri pentru trecerea la restituirea padurilor avea sa fie fostul prefect PD, Mihail Hardau, actualul ministru al Educatiei si Cercetarii. Asa ca sansele ca primarul din Chiuiesti sa devina membru PD sunt destul de mari.

Tot in tabara democratilor s-a inrolat si consilierul judetean Teofil Maier, ales pe lista PRM. Presedintele PD, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat recent ca aceste racolari sunt, de fapt, o recuperare a alesilor locali ai partidului care ar fi fost santajati sa treaca la PSD in timpul guvernarii trecute.

Liberalii vor primarul din Apahida

Nici liberalii clujeni nu au stat cu mainile in san. Filiala PNL a ob-tinut deja adeziunile primarului din orasul Dej, Ioan Ungur, care a fost ales de doua ori ca independent, precum si cea a primarului Vasile Bodocan, ales pe lista PNTCD. Acum, liberalii se afla in negocieri cu primarul din Apahida, Ionel Farcas.

Acesta a fost initial membru PD, apoi a fost ales primar ca independent, iar in final a devenit membru al PSD.

Farcas are, la randul sau, o serie de dosare penale, legate de restituirea terenurilor si de introducerea retelei de alimentare cu gaz metan in comuna.

Recent, inspectorii trimisi de prefectul Alin Tise au descoperit nereguli grave legate de concesionarea terenurilor din zona lacurilor din satul Campenesti, de care au beneficiat politicieni importanti de la toate partidele.

Singurul partid care pare sa isi fi incheiat campania de racolari este PC. Conservatorii i-a recrutat pe cei mai multi dintre alesii PRM, in frunte cu fostul presedinte al filialei partidului lui Vadim Tudor, deputatul Petru Calian, cinci consilieri judeteni si doi consilieri municipali.