Consiliul Local al comunei clujene Rasca a decis inceperea procedurii de reziliere a contractelor de concesiune pentru parcelele de teren din statiunea Belis. Beneficiarii acestor contracte erau in principal lideri ai PSD si ai altor partide. Alesii locali au votat rezilierea documentelor cu sapte voturi pentru si trei abtineri.

Totodata, au fost incepute deja procedurile pentru rezilierea a 112 contracte, dintr-un total de 193.

In acte au fost inserate clauze care permit rezilierea unilaterala a conventiilor de catre Consiliul Local. In restul cazurilor, autoritatile vor fi obligate sa porneasca procedura judiciara pentru a obtine anularea sau rezilierea contractelor.

De asemenea, in Primaria Apahida a fost formata o comisie care va analiza cele 2.300 de contracte de concesiune ilegale, incheiate pentru terenuri din zona lacurilor din satul Campenesti. Prefectul Alin Tise a declarat ca toate acestea vor trebui reziliate. Se pare ca pe lista concesionarilor apar si politicieni care au primit terenuri ieftine la Belis.

In perioada 2000-2004, Primaria si Consiliul Local al comunei Rasca, de care apartine din punct de vedere administrativ statiunea Belis, au organizat mai multe licitatii, considerate ilegale. La nici una dintre acestea nu au existat caiete de sarcini sau studii de oportunitate. Mai mult, pentru fiecare parcela scoasa la licitatie ar fi existat un singur concurent.

Toate licitatiile au fost organizate de aceeasi comisie. Prefectul Tise a spus ca prin hotararea Consiliului Local trebuiau concesionate trei hectare de teren, insa parcelele atribuite insumeaza sase hectare. Toate licitatiile au fost conduse de aceeasi comisie. Pretul la care au fost oferite parcelele este unul extrem de mic.

Taxele de concesiune oscileaza intre 10.000 si 100.000 de lei pentru un metru patrat, in conditiile in care pretul de piata al terenurilor din statiunea din Muntii Apuseni este de cateva sute de euro pe metru patrat.

Alin Tise a adaugat ca a fost depasita suprafata maxima permisa de lege pentru concesiune. Daca in lege se prevede ca suprafata maxima ce poate fi concesionata pentru o casa de vacanta este de 250 de metri patrati, exista parcele de 350 sau chiar de 500 de metri patrati.

Mai mult - sustine prefectul - exista situatii in care beneficiarii contractelor de concesiune nu au inceput lucrarile de constructie in termenul de doi ani, prevazut de lege. In aceasta situatie, contractele de concesiune trebuiau anulate de drept, iar pentru parcelele respective trebuia organizata o noua licitatie.

In loc de aceasta, autoritatile locale din Rasca au acceptat prelungirea termenelor.

Nume grele pe lista beneficiarilor

Pe lista beneficiarilor contractelor de concesiune apar numele grele. Este vorba fiul fostului presedinte PSD al Consiliului Judetean, Dan Serban, sau de Elena Soporan, sotia fos-tului prefect Vasile Soporan, in prezent deputat PSD, care, la randul sau, a licitat si a obtinut o a doua parcela de teren.

Pe lista mai apare numele fostului subprefect PSD Danut Canta, in prezent trezorierul organizatiei judetene a fostului partid de guvernamant.

Exista si importanti functionari publici care au primit terenuri ieftine pe malul lacului Belis. Asa ar fi fosta directoare a Directiei Judetene de Cadastru, Leontina Covaci, fostul sef al Garzii Financiare, Emil Ilea, sau directorul economic al Consiliului Judetean, Petru Malai.

Ei sunt vecini de parcela cu directorul Regiei Autonome a Drumurilor Judetene, Liviu Bota, cu fiica arhitectului-sef al CJ, Alina Spanu, cu fostul sef al Directiei Silvice, Victor Cherechesiu, sau cu fostul director adjunct al Directiei Silvice, Ioan Holonec. Alte nume care apar pe lista cel al fostului senator PUNR Costica Ciurtin sau cel al lui Petru Litan.

Acestia sunt doar cei care au primit parcele in concesiune in statiunea Belis in perioada 2000-2004.

"Romania libera" a fost singurul ziar care a publicat si numele unor politicieni care au obtinut contracte avantajoase de concesiune in perioada 1990-2000.

Printre ei se numara fostul vicepremier PSD Ioan Rus, fostul lider clujean al Partidului Socialist al Muncii, Grigore Verebei, fostul candidat PSD la Primaria Cluj-Napoca, Teodor Groza, cel care era seful Regionalei CFR inainte de caderea lui Nicolae Ceausescu si care a ajuns apoi consilier local si director al filialei regionale a APAPS, dar si oameni de afaceri precum Octavian Buzoianu.

Acesta este manager in cadrul Companiei de Bere Romania, iar o perioada a fost seful filialei ApR si consilier local.