Profesorul italian de flaut de la Facultatea de Muzica din Timisoara, Enrico Cannata, aflat in centrul unui scandal sexual de proportii, a fost acuzat public, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de impostura. Sefa catedrei de limba italiana din cadrul Universitatii de Vest Timisoara (UVT), dr.

Viorica Balteanu, sustine ca profesorul nu ar avea pregatirea necesara ocuparii unei functii academice, fiind "doar absolvent de studii medii in tara sa".

Insotita de avocatul Florin Kovacs si studenta Cristina Padurean, profesoara a prezentat un set de documente din care reiese ca italianul ar fi absolvit in 1981 cursurile "Conservatorio di Musica Antonio Vivaldi" (Conservatorului de Muzica "Antonio Vivaldi").

Aceasta institutie este echivalenta unui liceu romanesc, cu precizarea ca termenul "conservatorio" inseamna, conform dictionarelor de specialitate, "liceu de muzica" sau "colegiu" si nu facultate sau universitate.

"Consulatul general al Italiei a incercat sa-i dea un "certificat de buna purtate" sau de "garantie" lui Cannata, care a solicitat echivalarea studiilor, fara ca reprezentanta consulara sa aiba competenta in acest caz", a mai explicat Viorica Baltean.

In acest sens, la Politie exista in lucru un dosar care vizeaza infractiunea de fals, iar Ministerul Afacerilor Externe din Italia a deschis, la randul sau, o ancheta privind imixtiunea reprezentantei consulare in povestea echivalarii actelor de studiu ale profesorului de flaut.

Enrico Cannata preda de mai bine de opt ani la Facultatea de Muzica din Timisoara, iar in urma cu doua luni el s-a aflat in centrul unui scandal de proportii privind hartuirea sexuala a unor studenti.

De altfel, IPJ Timis a inceput deja urmarirea penala impotriva sa, ocazie cu care avocatul Kovacs le-a solicitat anchetatorilor luarea unor masuri preventive (fie arestarea, fie interzicerea de a parasi tara) impotriva profesorului, invinuit de "pedagogie obscena".

"Conducerea universitatii ar trebui sa-l suspende din activitatea didactica pana la finalizarea cercetarilor", a mai declarat avocatul, in opinia caruia, "a-l lasa in continuare la catedra si a i se da gir, este o mare greseala".

Pe de alta parte, profesorul incriminat a negat toate acuzele. "Am devenit cel mai odios personaj al Timisoarei in urma a ce? A unor minciuni, a unor zvonuri si frustrari?", a spus Enrico Cannata. Intre timp, insa, lucrurile au luat o cu totul alta turnura.

Daca acuzatia de impostura, ca si cea de hartuire sexuala, va fi dovedita, atunci rectoratul UVT, care continua sa-l apere pe Cannata, va avea de dat multe explicatii.