Alianta "D.A." va candida pe liste comune in eventualitatea declansarii alegerilor anticipate pentru constituirea unui nou Consiliu Judetean in Bistrita-Nasaud, mizand, in urma unui sondaj de opinie realizat inainte ca cei 12 consilieri sa-si dea demisiile din functii, ca in viitorul CJ va avea 16 mandate.

Presedintele filialei PNL, Sabin Iliesi, a declarat ca in-cercarea PSD de a numi membri din propriul partid in locul demisionarilor nu are suport legal, consecinta fiind aceea ca se va ajunge la alegeri anticipate cel tarziu la inceputul lunii mai.

"Inainte ca noi, cei 12 consilieri, sa ne inaintam demisiile, ne-am consultat cu juristii din partidele noastre si am urmat exact pasii pe care acestia ni i-au indicat.

Incercarea PSD de a se folosi de alte paragrafe de legi pentru a-si numi in functiile ramase vacante membrii supleanti de pe listele lor este sortita esecului fiindca imediat dupa ce secretarul judetului va prezenta Prefecturii, spre avizare, hotararile adoptate in sedinta in care noi am demisionat, prefectul va ataca in contencios-administrativ toate aceste decizii si va cere dizol-varea CJ", a spus Iliesi.

Liderul PNL a adaugat ca instanta va trebui sa se pronunte, conform legii, in termen de 10 zile, sentinta fiind definitiva si irevocabila. Ulterior dispozitiei de dizolvare a Consiliului Judetean, institutia va fi condusa, timp de doua luni, de secretarul judetului, perioada in care Guvernul poate dispune, in orice moment, alegerile anticipate. "Nu am luat decizia dizolvarii de capul nostru.

Avem avizul conducerilor centrale ale celor doua partide si, probabil, in cazul in care experientul Bistrita-Nasaud va da roade, atunci el va fi aplicat si in alte judete", a mai afirmat Iliesi. El a recunoscut ca si-a convins colegii sa demisioneze promitandu-le ca ordinea pe liste va ramane aceeasi.

Mai mult, la alegerile anticipate, Alianta "D.A." va candida pe liste comune, raportul fiind de unu la unu, situatie in care PNL are sanse sa obtina 8 fotolii de consilieri, cu doua mai multe comparativ cu numarul de mandate detinut in prezent.

Noii consilieri au depus juramantul

Intre timp insa, Consiliul Judetean a fost convocat, joi, incepand cu ora 14.00, la o sedinta extraordinara, in cadrul careia noii alesi au depus juramantul si s-au constituit in comisii de specialitate. In felul acesta, PSD detine un numar de 23 de mandate, restul pana la 31 fiind detinute de Partidul Conservator, PRM, UDMR si independenti.

Alesul judetean UDMR Kocsis Andrei nu a putut demisiona intrucat un alt reprezentant al Uniunii, Szanto Arpad, care a candidat pe listele organizatiei, a fost exclus din cadrul formatiunii politice si a devenit independent, refuzand sa-si depuna demisia din functia detinuta in cadrul CJ.

PD mai are un reprezentant in CJ, pe Traian Morariu, care a candidat, insa, pe listele PRM, iar o eventuala demisie a sa ar fi fost inutila, intrucat fostii sai colegi de partid nu sunt de acord cu dizolvarea Consiliului Judetean.

In urma demisiei celor 12 consilieri PD si PNL, in Consiliul Judetean au ajuns, printre altii, fostul viceprimar PSD al municipiului Bistrita, Ioan Georgiu, fostul sef de cabinet al ex-prefectului Viorel Pupeza, Octavian Baciu, dar si liderul CNSLR "Fratia" din judet, Adolf Bloos, dar si fostul purtator de cuvant al PSD, Tudorica Rachitan.

La sedinta extraordinara de ieri, considerata ilegala de reprezentantii judeteni ai Aliantei "D.A." a asistat si subprefectul Gheorghe Tuta, care nu a intervenit, insa, in desfasurarea lucrarilor.

Presedintele institutiei, Gheorghe Marinescu, i-a sfatuit pe consilierii noi sa fie mai disciplinati si sa renunte la disputele politice cu care, a sustinut el, s-au indeletnicit demisionarii din PD si PNL.

Prefectul Szilagyi a declarat ca nu a primit inca spre avizare hotararile adoptate de Consiliul Judetean in sedinta de marti.