Terapia SA Cluj este la ora actuala cel mai mare producator de medicamente din Ardeal. Compania si-a schimbat a treia oara stapanii, astfel ca in prezent este detinuta de Ranbaxy Laboratories India.

Consiliul Concurentei nu s-a pronuntat inca asupra tranzactiei efectuate la sfarsitul lunii martie, prin care Advent International a vandut pachetul de 96,7% din actiunile fabricii clujene catre indieni contra sumei de 324 milioane USD.

Conducerea Terapia SA, fie romaneasca, fie americana – dupa 2003, a stiut intotdeauna sa joace tare la capitolul imagine. In acest sens au fost angajate firme de publicitate si PR care s-au ocupat nu numai de evenimente si comunicate de presa, ci si de musamalizarea unor aspecte mai putin laudabile.

De altfel, aceasta strategie se regaseste in cazul majoritatii companiilor mari.

Dezvaluirile noastre privind strategiile de imagine ale societatii clujene Terapia SA au inflamat conducerea companiei.

Departamentul de PR al Terapiei sustine intr-un comunicat trimis redactiei "Buna ziua, Ardeal" ca societatea are "ca si element principal al strategiei sale descurajarea si lupta impotriva coruptiei", iar afirmatiile noastre potrivit carora conducerea fabricii a sponsorizat masiv fostul partid de guvernamant nu ar avea fundament.

Din pacate, aceasta replica a Terapiei nu este decat o alta musamalizare a faptelor, imbracata in cuvinte mari. Ziarul nostru detine dovada sponsorizarii pe care a facut-o Terapia catre PSD, printr-un program initiat de ex-senatorul Grigore Zanc.

Terapia SA a dat pentru programul PSD din 2002 derulat pentru pensionarii clujeni medicamente in valoare de 100.000.000 lei.

Cotidianul "Buna ziua, Ardeal" dezvaluia saptamana trecuta faptul ca Terapia SA a fost unul dintre marii sponsori ai fostului partid de guvernamant, iar aceasta strategie a fost continuata si la nivel local, dupa venirea Aliantei D.A. la putere.

Insa, conform surselor noastre, PD Cluj precum si primaria nu au manifestat aceeasi deschidere la oferta Terapia, iar directiva in acest sens ar fi venit de la presedintele Traian Basescu.

Mai mult, sunt semnale ca Terapia SA a intrat in randul marilor companii care nu sunt agreate de actuala conducere a tarii, iar riscul declansarii unei anchete DNA plana asupra societatii.

Dincolo de aceste aspecte, care ar putea motiva decizia vanzarii pachetului majoritar de actiuni, Advent International – fond de investitii americano-britanic a facut o afacere extrem de profitabila.

Cumparata in anul 2003 de la mai multi actionari: Romferchim Bucuresti, Romanian Investment Company Cyprus, Romanian Investment Fund Cyprus cu suma de 45 milioane USD, compania a fost vanduta la un pret de sapte ori mai mare. Din afacere, Advent International a castigat nu mai putin de 200 de milioane USD.

Informatiile publicate de cotidianul nostru au incins spiritele la Terapia, iar departamentul de PR al societatii a trimis urgent un comunicat prin care nega implicarea in sustinerea financiara a PSD.

Redam, in acest sens, o parte din adresa trimisa de Terapia SA: "In ceea ce priveste "sponsorizarile masive pe care compania Terapia le-a facut fostului partid de guvernamant" si despre faptul ca "aceasta strategie a fost continuata si la nivel local dupa venirea Aliantei D.A. la putere", va informam ca Terapia are ca si element pricipal al strategiei sale descurajarea si lupta impotriva coruptiei, drept urmare aceste afirmatii nu sunt doar ireale, dar si contravin principiilor noastre de afaceri."

Faptul ca informatiile publicate in BZA au fost in concordanta totala cu realitatea poate fi probat prin contractul de sponsorizare 7907 din 8.04.2002. Potrivit acestui contract incheiat intre Uniunea Generala a Pensionarilor Cluj si Terapia SA, ultima parte se obliga sa sponsorizeze prima parte cu medicamente in valoare de 100.000.000 lei, pana la data de 31 decembrie 2002.

Desi ar putea sa para un act de caritate fata de clujenii de varsta a III-a, contractul de sponsorizare este insotit de un comunicat semnat de mana dreapta a lui Grigore Zanc, seful biroului senatorial Octavian Iacob.

Adresa PSD trimisa directorului Terapia SA, la acea vreme Dorin Toderas, contine multumiri pentru "sensibilitatea" pe care a aratat-o societatea fata de "problemele sociale cu care se confrunta varsta a III-a in judetul Cluj".

Pe de alta parte, seful biroului senatorial se obliga sa faca public efortul Terapia in presa, conform contractului de sponsorizare.

In incheiere, se arata, printre cuvinte, adevaratul scop al programului initiat de senatorul PSD: "Sprijinul Terapia SA confera programului o mare doza de credibilitate si ne indreptateste sa credem intr-o finalitate utila pentru cei nevoiasi."

Totodata, din comunicatul PSD reiese ca un alt sponsor de nadejde pentru programul senatorului Zanc a fost Asromedica – firma care a pus la dispozitia pensionarilor un pachet de servicii medicale in valoare de 300.000.000 de lei anual.

Documentul trimis de PSD la Terapia contine si nota scrisa de mana a purtatoarei de cuvant a Terapiei (care a ocupat acest post pana in ianuarie 2006), Anca Opris.

Omul de incredere a lui Toderas, iar apoi a directorului american Stephen Stead, scrie: " Trebuie sa le dam un raspuns prin care suntem interesati sa le sustinem programul respectiv cu medicamente in valoare de 100 mil Rol pana la sfarsitul anului."

Terapia SA a aplicat politica marilor corporatii si in privinta relatiilor dintre angajati si patroni. Astfel, team-building este o notiune curenta pentru oamenii companiei. In acest sens, se organizeaza iesiri in strainatate si petreceri.

Ultima oara, echipa Terapia a fost vazuta la restaurantul Sinaia din cartierul clujean Grigorescu, in data de 28 martie, marti seara, la cateva zile dupa ce Advent International anunta vanzarea pachetului majoritar de actiuni catre Ranbaxy Laboratories India.

In fruntea echipei se afla directorul Stephen Stead, "rapit" de telefonul mobil in repetate randuri, dar si un important membru din consiliul de administratie al societatii, reprezentant al Advent International. Se pare ca noii proprietari indieni au lipsit de la intalnire.

Probabil ca a fost o petrecere de bun ramas intre Advent si angajatii Terapia SA. In mod curios, mai multe angajate din departamentul de PR (din Cluj si din Bucuresti), adica asistentele lui Stephen Stead au disparut insotite de cate un coleg, plecand cu masinile firmei, pentru a reveni la restaurant in decurs de 30-40 de minute.

Probabil ca schimbarile survenite in actionariatul companiei au incins o parte din angajati si sunt multe lucruri urgente de rezolvat, chiar in toiul unei seri la restaurant.