In timp ce reprezentantii Primariei Cluj-Napoca sustin ca vor concepe o noua strategie de dezvoltare pentru aceasta zona, cei ai societatii civile resping cu vehementa ideea, considerand ca extinderea zonei rezidentiale nu este necesara atat timp cat autoritatile nu sunt in stare sa gestioneze infrastructura actuala a Clujului.

Ei spun ca Fagetul, singura oaza compacta de verdeata din zona, ar trebui transformata in zona de agrement, in nici un caz in zona cu vile si case de vacanta, asa cum planuieste conducerea orasului.

O data cu intrarea unei portiuni din Faget in intravilan, aceasta se supune normelor de constructie ale orasului, cu toate ca ar trebui creata o strategie speciala de dezvoltare pentru acea zona. "De aproape 15 ani cerem incetarea autorizarii constructiilor in acea zona.

Insa nici pe timpul lui Funar, nici dupa ce Boc a preluat scaunul de primar, nu am observat nici o schimbare", a declarat Radu Mititean, presedintele Clubului de Cicloturism "Napoca". Cu toate acestea, cei care poarta responsabilitatea acestei probleme spun ca s-au luat masuri.

"Datorita faptului ca, in trecut, s-a constatat construirea abuziva de case, fara forme legale si, in unele cazuri, taierea unui numar relativ mare de arbori, in prezent, eliberarea certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire s-a sistat", ne-a declarat seful serviciului Urbanism din cadrul Primariei Cluj-Napoca, Eugeniu Horodnic.

"Haos tolerat de autoritati"

Dupa ce defrisarile si constructiile au afectat zona Fagetului, autoritatile locale s-au gandit sa conceapa un nou regulament de organizare si construire. "Acesta urmeaza sa prevada interventii minime in padure si plantatiile de arbori, rezervarea unor zone pentru plimbari, destindere si protectia cursurilor de apa.

Aceasta propunere se va discuta in sedinta Consiliului Local din 11 aprilie", a explicat Horodnic. Cu toate acestea, pe ordinea de zi a sedintei nu apare dezbaterea acestui regulament. Reprezentantii autoritatilor locale vor ca, pe viitor, sa asfalteze drumurile din acea zona, pentru a crea conditii bune si celor care locuiesc in Faget.

In timp de Primaria vrea sa dezvolte zona, organizatiile de mediu se opun. "Nu am fost anuntati de conceperea unu astfel de regulament, nici nu am fost invitati la discutii. Mi-e teama ca, prin acest document, cei care il promoveaza vor incerca sa legalizeze constructiile care pana acum erau considerate ilegale", si-a exprimat opinia Radu Mititean.

Acesta a adaugat ca organizatia pe care o conduce si toate organizatiile de mediu din Cluj militeaza pentru conservarea zonei si interzicerea constructiilor de orice natura. "Se pot gasi alte directii de extindere a intravilanului, daca este absolut necesar.

Avand in vedere insa ca autoritatile locale nu sunt in stare sa asfalteze si sa doteze cu utilitati nici macar strazile din Cluj, nu vad de ce se doreste aceasta extindere", a adaugat presedintele Clubului de Cicloturism.

Defrisari cu acordul autoritatilor

In acest moment, oricine are un teren in zona Faget si vrea sa isi construiasca o casa de vacanta sau o vila nu trebuie sa depuna prea mult efort. O persoana are nevoie de autorizatiile prevazute de Regulamentul Local de Urbanism (RLU), care se elibereaza de catre Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si de Urbanism.

Daca pentru ridicarea constructiei este nevoie sa se defriseze o anumita suprafata, conform RLU, acest lucru poate fi realizat, singura conditie fiind ca pentru fiecare arbore taiat proprietarul sa planteze alti cinci. Reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Cluj ne-au declarat ca in acea zona au fost facute defrisari fara acordul Ocolului Silvic.

"Avem sub observatie zona respectiva pentru ca est un subiect sensibil. De curand am realizat un control impreuna cu Garda de Mediu si reprezentanti ai Primariei si am observat ca s-au realizat defrisari fara autorizatii", ne-a declarat Danut Ghiran, inspector in cadrul ITRSV Cluj.

Acesta a adaugat ca, potrivit legii, o persoana poate defrisa 5% din suprafata de padure pe care o detine, dar nu mai mult de 200 de mp. "Exista acum un proiect prin care Codul silvic se va modifica. Astfel, masurile si conditiile impuse de noua legislatie vor fi mult mai drastice", a adaugat Ghiran.

Cartier rezidential sau zona de agrement?

Regulamentele in vigoare prevad posibilitatea construirii de case de vacanta, cu parter si mansarda, si chiar case familiale tip vila cu un etaj si mansarda. Horodnic a adaugat ca aceste constructii se ridica in special pe terenuri adiacente drumurilor existente, programate pentru asfaltare si dotarea cu toate retelele edilitare.

"Primaria nu agreeaza construirea in Faget prin taierea de arbori si, de aceea, toate cererile de construire au fost atent analizate", a mai precizat seful Serviciului Urbanism. ONG-urile nu sunt in schimb de acord cu aceasta politica de dezvoltare a Clujului. "Este o politica schizofrenica de extindere a Clujului, mai ales ca Fagetul este una dintre putinele zone verzi din jurul orasului.

Fagetul ar trebui sa fie zona de agrement, nu cartier rezidential", a conchis Mititean.