PNL si PD, mai precis liderii Eugen Nicolaescu si Dorin Florea, nu mai vor sa coabiteze in Mures l Liberalii au anuntat suspendarea relatiilor, acuzandu-si partenerii ca au ca singura preocupare atacurile la adresa PNL l Va plati Dorin Florea pentru gafele politice sau pentru spagile administrative? l Alianta D.A. nu mai functioneaza de multa vreme nici la nivel institutional, apoliticul prefect Dobre, consilierii judeteni PNL si primarul fiind in conflict deschis. Singurul domeniu in care interesele portocalii par convergente este cel economic.

In ultimele sase luni au avut loc pe scena politica mureseana, in special in randurile partidelor ce formeaza Coalitia, mai multe regrupari, cele mai importante fiind in PD, unde conducerea, printr-un act considerat nelegal, a fost preluata de echipa fostului primar independent Dorin Florea, respectiv in Partidul Conservator, in cadrul caruia fostul simbol al romanilor verzi, Partidul Unitatii Nationale din Romania, a fost absorbit, nu fara o rezistenta din partea conducerii - mimata sau nu. De asemenea, perioada ar putea fi caracterizata si prin evidente si chiar virulente campanii de racolare, duse de catre cele doua partide ale Aliantei D.A., PNL si PD.

Protocol suspendat

Cea mai importanta mutatie la nivelul Coalitiei muresene este suspendarea relatiilor dintre PNL si PD, anuntata de Eugen Nicolaescu sambata, cu toate ca ar fi fost mai firesc ca aceasta declaratie sa fie facuta de catre presedintele interimar, Eugen Bandea.

Motivele care au stat la baza luarii acestei decizii de catre membrii Delegatiei Permanente a PNL sunt atacurile lansate de PD la adresa liberalilor.

In acelasi timp, conducerea PNL a anuntat ca este dispusa sa reia colaborarea cu democratii, insa numai in cazul in care acestia isi reconsidera atitudinea, isi recunosc greselile, adopta un comportament civilizat, de adevarati parteneri politici, si renunta la orice colaborare cu PSD.

Ministrul Sanatatii a declarat ca protocolul nu a fost rupt, desi acest lucru se vehicula, pana la intrunirea, saptamana viitoare, a Consiliului National de Coordonare al Aliantei, in care va fi dezbatuta si situatia tensionata de la Mures.

Nicolaescu, fidel stilului sau de atacant, a afirmat ca "PD este un partid necredibil, a carui singura preocupare este sa loveasca in PNL", completand ca "nu avem vocatie de masochisti".

Premisele pentru ruperea parteneriatului intre PNL si PD au aparut in momentul in care Florea s-a instalat interimar la conducerea PD. Inca din 2004, o data cu expulzarea grupului Opriscan-Porutiu, pe atunci ambii consilieri locali de Targu Mures, care au militat in favoarea sustinerea candidaturii lui Dorin Florea pentru inca un mandat de primar.

Opozitia lor fatisa vizavi de desemnarea propriului candidat al PNL, in persoana lui Teodor Giurgea, i-a costat excluderea, decizie atacata fara succes la forurile superioare ale PNL.

A venit apoi momentul alegerilor locale si generale, cand Florea a lovit marlaneste in candidatul liberal, iar apoi s-a asociat pe fata cu PSD, la generale, atitudine pe care liberalii nu au uitat-o. De atunci, relatiile intre Florea si liberali au fost o permanenta joaca de-a soarecele si pisica, PNL cedand primul, in cele din urma.

Florea, sef nestatutar?

Dorin Florea, primarul Targu Muresului, a ajuns printr-o lovitura de palat, in 21 noiembrie, presedinte interimar al PD Mures, avand sarcina sa organizeze alegeri la nivel judetean pentru presedintia partidului, respectiv pentru celelalte functii de conducere.

Cei care si-au dat girul pentru o actiune considerata inca de atunci nestatutara au fost membrii Biroului Permanent National al PD, si anume presedintele PD, Emil Boc, vicepresedintii Petru Filip (primarul municipiului Oradea), Cezar Preda, George Scripcaru (primarul Brasovului), si Ioan Oltean, deputat de Bistrita.

Ei au hotarat, printr-un text glorios, probabil, in viziunea lor, ca "pentru intarirea fortei Organizatiei Judetene Mures a PD", Biroul Permanent Judetean se suspenda.

In locul acestuia a fost desemnata o comisie pentru organizarea si desfasurare a alegerilor, condusa de Florea si completata de Doru Opriscan, Liviu Todoran, Florian Coman, Claudiu Maior, Dinu Socotar si Bogdan Buda.

Mandatul comisiei era atunci stabilit pana in martie 2006, cand urma sa se desfasoare alegerile pentru desemnarea unui nou presedinte si a unui nou BPJ.

Doar ca este deja aproape jumatatea lui aprilie si alegerile judetene nu au fost inca anuntate. Probabil pentru ca Bucurestiul nu a raspuns inca la sesizarea ex-presedintelui PD Mures, Dinu Socotar, care a contestat in 15 martie acest an demiterea sa ilegala, in conditiile in care era presedinte ales.

Termenul expira in 14 aprilie, cand vom sti daca revocarea sa din functie a fost sau nu statutara si daca Florea mai este stapanul atat de arogant al unui partid eterogen.

Conform informatiilor pe care le detinem, fara ca in teritoriu sa fi ajuns o instiintare scrisa, forul de conducere al PD a validat decizia din 21 noiembrie, statuand ca a fost o decizie politica.

In plus, Florea nu se bucura de un sprijin larg, precum mizase cand a defectat, nici la nivel central. Desi, prin interpusi, era sa fie primit pe 27 februarie de presedintele Basescu, ultimul a refuzat intalnirea dupa ce pe masa sa au aterizat documente compromitatoare la adresa primarului.

Emil Boc, presedintele PD, nu mai este nici el incantat de atragerea demagogului in partid. Sursele noastre ne-au declarat ca Boc nici nu ii mai raspunde lui Florea la telefon.

Singurii care mai sunt alaturi de primarul Targu Muresului, ne-au confirmat aceleasi surse, sunt ministrul de Interne, Vasile Blaga, pe care l-a pus intr-o situatie nu tocmai eleganta, declarand ca ar avea girul acestuia pentru a da ordine conducerii IPJ Mures, respectiv Mircea Hava, primarul Alba Iuliei.

Transfugii rosii

In afara problemelor interne, generate de incalcarea statului prin procedee de tip dictatorial, PD s-a remarcat in ultimele luni printr-o campanie agresiva de racolare de noi membri.

Tinta lor predilecta s-a dovedit PSD, partidul cu cel mai mare numar de alesi locali, dar si PNL, desi intre cele doua formatiuni ale Aliantei exista un protocol de neagresiune in privinta atragerii de noi membri.

Alti transfugi au sosit, dar de aproape un an, din PRM, ceea ce am numit la vremea respectiva avangarda Florea - care, abil, si-a plasat acolitii in mai toate partidele.

Astfel, cele mai recente transferuri la bursa politica au fost primarii PSD de la Iernut, Vasile Cornea, de Raciu, Ioan Vasu, de Taureni, Ovidiu Oltean, un traseist notoriu deja, independentul edil-sef al Albestiului Toader Stroian.

Despre primii trei se spune ca trecerea lor in tabara democrata nu s-a facut tocmai benevol, ci a fost puternic influentata de dosarele penale pe care nu si le-au putut aranja, dar a caror ingropare le-a fost promisa de catre conducerea PD.

Vasile Cornea nu a fugit bine la PD ca a provocat un nou scandal la nivel national legat de nerespectarea statutului.

Astfel, el s-a autoimpus sef al democratilor din Iernut, devansand pe sest cu o saptamana data alegerilor si profitand de absenta principalului sau contracandidat, consilierul local Vicu Maer, fost presedinte al organizatiei.

Vicu Maer, cu toate ca a contestat modul de organizare al alegerilor si incalcari ale statutului, nu a primit inca un raspuns in scris din partea conducerii nationale.

Sursele noastre ne-au asigurat insa ca alegerile organizate de Cornea vor fi declarate nestatutare si fie se vor organiza alte alegeri, fie va fi mentinut la sefia partidului consilierul local Vicu Maer.

Interesant este ca ofensiva democrata in randurile social-democratilor nu se va opri aici.

Daca ar fi sa transpunem la nivel local ceea ce se intampla la nivel central, unde presedintele Traian Basescu a dat un semnal clar ca intre PD si PSD este posibila o apropiere, mai ales dupa ce cel mai puternic partid european - PPE, a spus pas intrarii democratilor si in conditiile in care sunt evidente intentiile sefului statului de a declansa alegerile anticipate, in acest an sau in primavara anului viitor, dupa ce ne-om fi integrat, dar fara a mai marsa in campanie cu PNL, observam ca intre Florea si Ovidiu Natea este posibila colaborarea.

De altfel, cei doi lideri continua sa tina legatura dincolo de declaratiile strict mediatice, iar presedintele PSD nu a facut un secret din a spune ca daca lucrurile evolueaza prost in PSD, e posibil sa treaca in grup la un alt partid. Cea mai plauzibila varianta, in acest context, ramane PD.

Raspopitii PNL

In sezonul de iarna, PD si-a sporit randurile cu mai multi liberali, cunoscuti ca fiind apropiati de linia Florea sau echipei acestuia.

Primul care a defectat a fost presedintele PNL Voivodeni, Ladislau Darabont, fost ofiter, care a fost momit cu un post de sef la Piata Armatei, in subordinea unui fost coleg de arme, Vasile Filimon, pe vremuri si el liberal, expulzat o data cu gasca Opriscan-Porutiu, si devenit intre timp un pupincurist notoriu.

A urmat apoi simulacrul de alegeri judetene pentru sefia PNL, cand Mihail Antonie, senator, a fost impiedicat sa candideze, fapt ce a constituit doar declicul pentru demisia sa din partid, preconizata deja de mai multa vreme.

Daca nu ar fi plecat de bunavoie, ducandu-si cu el si familia - sotia Valeria si fiica Roxana, rapid recompensate de PD -, Eugen Nicolaescu ar fi gasit un mod de a-l trage definitiv pe linie moarta.

Lui Antonie i s-au reprosat jocurile de culise pe care le-a facut, peste capul Biroului Permanent Judetean, spre exemplu pentru sefia Directiei Silvice, precum si aproprierea prea evidenta de Florea, ex-adjunctul Finantelor Sorin Lazar, recent trimis in judecata pentru savarsirea unor fapte de coruptie, si de Ovidiu Natea, presedintele PSD.

Si trecerea lui Antonie la PD a fost suspectata de anumite dosare din trecut care i-au fost amintite senatorului. Pana la proba contrarie, insa, ii dam crezare ca a plecat din cauza ca PNL s-a "transformat intr-un SRL, patronat de Eugen Nicolaescu".

Trecerera lui Antonie la PD nu a avut insa pana in prezent succesul scontat de noul val de democrati, caracterizati plastic prin sintagma oportunism in integrum, acesta nereusind sa-si convinga fostii colegi de partid sa tradeze liberalismul pentru un iluzoriu popular.

Gastii de peremisti oportunisti care l-a precedat pe Florea i-am facut prea mare reclama pana acum, dar sa le reamintim cel putin numele: Claudiu Maior, Aurel Mircea Pop - consilieri locali la Targu Mures -, si Cristian Tintosan - consilier judetean.

PNL, slabit

Unul dintre cele mai lovite partide de ofensiva democrata a fost in ultimele sase luni PNL, care a impartasit cam aceeasi soarta cu a social-democratilor, doar ca, spre deosebire de ultimii, liberalii nu sunt tocmai prieteni cu noua echipa a democratilor.

PNL nu difera de modul dictatorial de a proceda al democratilor in ceea ce priveste alegerile, spre exemplu.

Simulacrul de alegeri din 16 decembrie anul trecut, cand Nicolaescu a candidat singur, a fost precedat de alegerile de la Targu Mures, cand liberalii au facut front comun impotriva outsiderului Dan Masca, care a indraznit sa candideze impotriva lui Victor Mora.

Au urmat apoi judetenele, unde Nicolaescu ar fi fost culmea sa nu iasa presedinte, si incertitudinea in privinta sefiei PNL Mures.

De altfel, nici in prezent liberalii nu sunt convinsi ca Comitetul Executiv Central si-a dat girul asupra incalcarii de statut in privinta lui Nicolaescu, adica daca au acceptat autosuspendarea sa din functia de presedinte, pentru ca era incompatibil cu cea de membru al Biroului Permanent, si au acceptat numirea unui presedinte interimar, in persoana sighisoreanului Eugen Bandea.

De altfel, acest moment tensionat a fost declicul care a declansat primul val de dezertari din PNL.

Pe cele mai vizibile piese care au tulit-o la PD le-am amintit mai sus, asa ca nu mai insistam asupra dezertarilor. Precizam doar ca nu au fost singurele, una dintre cele mai grele lovituri pentru PNL fiind plecarea ex-presedintelui interimar, Ladislau Schwartz, considerat unul dintre cei mai cinstiti politicieni mureseni.

De asemenea, demn de amintit este ca liderii PNL, desi afiseaza o oarecare siguranta si coeziune, se afla pe un teren deloc sigur, neputand sa prevada daca va urma valul doi sau trei sau n de plecari, motivat de rezistenta la politica dusa de Nicolaescu si oamenii sai si caracterizata prin slaba implicare in problemele filialelor, nivel scazut de realizare a promisiunilor electorale din campania din 2004, inflamate si de perceptia fata de liberali la nivel national.

PNL s-a mai remarcat in ultimele sase luni si prin incapacitatea de a gestiona anumite conflicte in interior, preferand sa isi spele rufele murdare in vazul opiniei publice.

Fie ca au fost conflicte intre liberalii ramasi si cei care au ales sa plece, fie ca au fost conflicte interne, aceste scandaluri au transpirat in presa si, cu siguranta, nu dintr-o dorinta liberala de transparenta, atat de opaci in alte probleme.

Pentru cei care au rabdare sa rasfoiasca arhivele, le sugeram sa reciteasca episodul Antonie sau PNL Reghin, unde opozitia intre aripa viceprimarului Sorin Pui si cea creata in jurul presedintelui Ionel Ranja a facut deliciul presei si al opiniei publice intr-un serial, fara final in prezent.

Daca problemele interne au fost intens mediatizate, PNL a pastrat insa tacerea, una adanca, asupra racolarilor din alte partide. Pana in prezent, numarul primarilor care au fost atrasi de liberalism pe diverse considerente - bani mai multi sau alte promisiuni, sperietoarea dosarelor etc., a ajuns la 11.

Printre cei mai importanti primari atrasi la liberali se numara Pop Teodor Mircea (Bahnea), Mircea Rusu (Band), Cadar Lucretia (Deda), Harsan Ilie (Batos), Mogila Gheorghe (Rastolita), Magheran Alexandru (Sanger) si Moldovan Petru Dorin (Solovastru).

Interesant este insa ca PNL nu a reusit sa intre sub pielea nici unui primar de oras, acestia cotind-o fie spre PD, fie preferand sa ramana in stand-by.

Conservatorii nationalisti

PC a facut cel mai important transfer politic din ultimele sase luni, prin absorbtia ramasitelor PUNR. Cu toate ca PUNR Mures, cel mai important nucleu al partidului, ar fi dorit sa mentina protocolul incheiat cu PSD inainte de campania electorala din 2004, vrerea grupului din jurul presedintelui PUNR, gen.

Mircea Chelaru, a fost mai puternica. Din 19 ianuarie 2006, simbolul romanilor verzi nu mai exista, cand 31 de filiale ale PUNR au acceptat comasarea cu PC. Singura filiala care s-a obtinut a fost cea din Mures, care a inclinat si ea stindardul in urma Congresului PC-PUNR din 12 februarie a.c.

Schimbarile survenite pe plan local la nivelul conducerii PC a fost desemnarea lui Mircea Radu, ex-presedinte PUNR Mures, in functia de primvicepresedinte a PC, functie de altfel vacanta dupa demisia lui Silviu Morariu, seful Directiei de Sanatate Publica, care a ales profesia in fata politicii. De atunci, la conservatorii mureseni e liniste.

UDMR tace si face

A treia forta care compune coalitia de la guvernare si prima din Mures, UDMR si-a vazut in ultimele sase luni de propriile interese. Politica sa nationala si cea locala este aceeasi atata vreme cat vicepremierul Marko Bela, liderul UDMR, are acelasi discurs si la Bucuresti si la Targu Mures.

Cel mai important deziderat sustinut de UDMR, care i-a adus pe reprezentantii comunitatii maghiare in conflict deschis cu PD si PC a fost si a ramas legea privind statutul minoritatilor nationale, pana in prezent neatins.

UDMR a iesit foarte bine din scandalul Frunda Gyorgy, rapid ingropat, din conflictul cu factiunile desprinse din UDMR - UCM si Consiliul National Secuiesc, aceste scandaluri neafectand procentul de votanti al UDMR.

Poate de aceea, in politica UDMR a survenit o schimbare cel putin interesanta si greu de previzionat, si anume liderii sai nu se mai impotrivesc alegerilor anticipate, locul lor fiind luat acum de liberali.

In rest, din punct de vedere politic, UDMR si-a atins aproape toate obiectivele promovate in campania electorala, in conditiile in care aceasta legislatura a ajuns abia la jumatate.

Prosperitate de coalitie

Dincolo de aspectele administrative si politice pe care le-am prezentat mai sus, este important sa amintim ca guvernarea portocalie, alaturi de UDMR si PC, a adus si beneficii grupului de interese economice din jurul celor patru partide. Dar nu doar "prietenii" coalitiei au profitat, ci, paradoxal, si firme mult mai apropiate de PSD.

Astfel, printre cele mai avantajate firme de venirea coalitiei la guvernare a fost Izorep (care a avut de suferit pe vremea guvernarii PSD), societate care a prins mai multe contracte de lucrari in zona Banatului, unde inundatiile de anul trecut au lasat sute de familii sub cerul liber.

De altfel, este cunoscuta relatia de amicitie care il leaga pe Illyes Kalman, patronul Izorep, de Borbely Laszlo, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului.

Cu toate acestea, Illyes Kalman nu poate fi considerat cel mai avantajat om de afaceri. TMGIP este numele unei firme care a prosperat de cand cu schimbarea de prefecti.

La nivel judetean, lucrarile de drumuri, spre exemplu, s-au impartit intre firme care s-au mentinut inca de pe vremea PSD: Prescon, Valpet, Astor Com, Multiprod Impex, Citadin Prest, Geiger etc.

De asemenea, au simtit un imbold portocaliu firmele detinute de reprezentanti ai PNL-PD, cum ar fi firmele familiei Mora, ale lui Bogdan Buda, Virgil Mailat, Teodor Giurgea, Dinu Socotar etc.

Concentrare pe inundatii

Poate va intrebati ce au facut principalele institutii care va reprezinta in ultimele sase luni? Sau de ce s-au preocupat politicienii? ZIARUL de Mures va raspunde la aceste intrebari intr-o analiza realizata asupra vietii administrative, politice si economice din ultima jumatate de an.

Institutia prefectului, condusa de Ciprian Dobre, s-a remarcat in ultimele sase luni pe o aplecare bolnavicioasa pe problematica inundatiilor.

Cu toate ca sunt un fenomen obisnuit, Institutia Prefectului, prin reprezentantii sai, a tinut sa fie prezenta la fiecare iesire a apelor din matca, cu mediatizarea de rigoare.

Laudabila mobilizare, dar dincolo de aceasta nu avem cunostinta de nici un proiect initiat de Prefectura prin care sa sprijine primariile in a obtine fonduri pentru a preveni si combate inundatiile.

De asemenea, prefectul s-a implicat in solutionarea unor stari conflictuale izbucnite la AZOMURES, Romvelo etc. La capitolul realizari, Institutia prefectului poate bifa mentinerea in viata a Punctului Vamal Reghin sau implicarea in asigurarea securitatii elevilor in scoli.

In rest, Prefectura si-a ratat rolul de mediator al unor intalniri intre investitori straini si autoritatile locale, acestea neconcretizandu-se.

De asemenea, desi reprezentantii Institutiei Prefectului au negat ca ar fi vorba de un esec, printre neimpliniri se numara referendumul de la Vanatori, pentru inlaturarea primarului Adrian Lapadat, actiune nereusita, care a scos in evidenta si anumite lacune legislative ale initiatorilor. Cam putintel pentru un prefect cu pretentii…

In rest, vorba unei surse a noastre, nimic nu se clinteste decat dupa ce prefectul se consulta cu Eugen Nicolaescu.

Trucaje pe banda rulanta

Primarul Dorin Florea, atunci cand nu a fost plecat in excursii prin strainatate, cu predilectie la Viena, s-a preocupat de supravegherea licitatiilor, mai precis de trucarea acestora, de blocarea investitiilor care nu au fost realizate pe sistemul spaga. De asemenea, Florea si-a infipt ghearele si in tortul deconcentratelor.

Printre afacerile care nu au fost pe placul primarului se numara Kaufland, supermarket a carui lansare este astazi. Reprezentantii romani ai companiei au acuzat sabotajul Primariei in ceea ce priveste avizul pentru accesul autovehiculelor de pe Gheorghe Doja.

Problema a ramas in suspensie, reprezentantii Kaufand fiind sfatuiti sa dea spaga…

O alta afacere cocolosita de Florea si acolitii sai - de la Marius Pascan la Dan Gliga, Claudiu Maior etc. -, a fost licitatia pentru parcarea din spatele Sucursalei Mures a BRD, cu un caiet de sarcini ticluit exact pe firma unui investitor sibian.

Actiunea noastra, concertata intamplator cu cea a americanilor de la Winmarkt, a fost urmata de notificarea de catre Prefectura Mures a hotararii prin care a fost adoptat caietul de sarcini, studiul de oportunitate etc.

De data mult mai recenta, dar la fel de batatoare la ochi, a fost licitatia pentru serviciile de publicitate media, licitatie castigata de firma lui Calin Zeres, fratele eminentei cenusii de la Radio Targu Mures, Sergiu Zeres.

Nu insistam asupra faptului ca in caietul de sarcini au fost aproape nominalizate publicatiile si televiziunile care trebuiau oferite la pachet de catre ofertant sau ca radiourile au fost excluse din start. Precizam doar ca Marius Pascan si Sergiu Zeres stiu foarte bine de ce a castigat Image Communication.

In curand se va startul in campania de drumuri. E inutil sa amintim ca Valpet si Astor Com, ambele patronate de Mihai Petrica Sala, se numara printre favorite. La fel de inutila ca si intrebarea: de ce de sase ani de zile Florea desface, sub ochii ingaduitori ai consilierilor locali, tortul bugetului, peste 1000 de miliarde de lei anual.

Delapidare a la Primarie

Asa cum nu trebuie sa ne intrebam de ce in fiecare an Curtea de Conturi a gasit cel putin 10 miliarde de lei care au disparut nejustificat din bugetul local.

Doar daca rapoartele Curtii de Conturi nu or reprezenta o dovada suficienta pentru matrapazlacurile facute cu banii contribuabililor, prostiti cu refacerea strazii Gheorghe Doja si Complexul Week-end.

Asteptam reactiile primarului la "zicerile" Curtii de Conturi in privinta asocierii intre Asfamur, firma in subordinea CL, si Aspharom, firma patronata de neamtul Peteranderl, unde nu ies la socoteala vreo 55 de miliarde de lei ROL.

De asemenea, si la afacerea Energiecomfort, unde aceiasi controlori financiari ai Camerei de Conturi, condusa de Viorel Nut Florea, sunt pe punctul de a incheia nota de plata, care va depasi iarasi cele 10 miliarde de lei cu care Florea ne-a obisnuit anual.

In afara practicilor barbare de "mulgere" a bugetului local, Florea s-a remarcat in ultimele sase luni, de cand a preluat sefia PD, prin subordonarea securistica, invatata de la alde Filimon & co. - ofiterasi resapati in Primarie -, a sefilor serviciilor deconcentrate numiti de PD.

Rapoarte, dari de seama, actiuni propagandistice fac parte din sarcinile zilnice ale unor supusi, precum Suzana Ganta - ISJ, Livia Galenco - OJPC, Luminita Core - AJOFM, Ioan Covaciu - Posta, sau Iuanel Gutiu - interimarul de facto de la Garda Financiara.

Ineficientul Consiliu

Din pacate, daca Institutia Prefectului se pierde in actiuni de imagine, reprezentantii Primariei conduc in topul spagii, nici Consiliul Judetean nu a stralucit in ultimele luni, poate doar la capitolul ineficienta.

Asa se face ca in afara esecului proiectului Parcului Industrial, nedorit de nimeni, activitatea Consiliului Judetean s-a redus la certuri interminabile intre Executiv si consilierii judeteni, intre Executiv si directorii societatilor din subordine, cum ar fi Radu Serban, de la Drumuri si Poduri Mures SA, Virgil Blaj, de la SURM, si Titi Boanta, de la Ansamblul Muresul, sau la concursuri supectate de favoritisme pentru o maghiarizare evidenta a aparatului propriu al Consiliului Judetean.

In acest timp, consilierii judeteni si-au facut un obicei din a calatori in strainatate, calatorii ale caror beneficii nu le-am aflat inca. Stimate consilier Akos Mora, am vrea sa stim si noi ce beneficii are Muresul in urma excursiei dvs. in Maldive, pentru a da un exemplu la intamplare.

Nu mai amintim de modul cum se fac licitatiile si la aceasta autoritate, un subiect care a fost deseori abordat in paginile noastre, sau modul evident partinitor cum se impart banii in comune din tortul public judetean.

Competenta pe carnet

In serviciile deconcentrate, dupa negocierile barbare pentru functiile publice de conducere, fiind impuse persoane care nu au decat calitatea de a poseda un carnet de membru, domneste linistea.

Galenco, Ganta, Gutiu si alti democrati actioneaza doar daca primesc OK-ul de la primarul Florea, care le-a cerut sa atraga adepti inclusiv din randul celor pasibili de sanctiuni - de la directori de scoala la agenti economici.

Liberalii nu si-au numit dupa un an de guvernare toti oamenii in posturile pe care le-au negociat - STTM, Romgaz Targu Mures, Garda Financiara sau ITM sunt doar cateva exemple.

In rest, dupa modul de a proceda al democratilor, le-au dat si ei mana libera oamenilor numiti la varful deconcentratelor sa inceapa executia persoanelor indezirabile PNL.

UDMR si-a plasat oamenii in pozitii cheie la institutii cu bugete confortabile. David Csaba si Directia Apelor sunt doar un exemplu. Si bunastarea pe mai departe a SOCOT…

Partidul Conservator care a obtinut sefia DSP, pentru Silviu Morariu, pe fondul negocierilor mascate de criza la varful PNL intre Eugen Nicolaescu si Ladislau Schwartz, pare sa-si vada de treaba pana in prezent…

Asa cum precizam in debutul articolului, functionarea Coalitiei la nivelul judetului Mures nu pare a avea nimic de-a face cu interesul alegatorilor.

Dupa sarabanda negocierilor - mai mult sau mai putin reconoscuta - pentru impartirea tortului, fiecare dintre cele patru formatiuni care compun arcul guvernamental si-au vazut de treaba si de interesele proprii.

Conjunctural, au fost remarcate si interese transpartinice, insa foarte putin in ceea ce priveste bunul public, cat mai degraba in bunul mers al afacerilor unor beneficiari sistemului.