Forțele nucleare strategice ale Rusiei sunt „întotdeauna” pregătite de luptă, a subliniat joi Vladimir Putin în discursul său de celebrare a victoriei sovietice asupra lui Hitler, pe fondul tensiunilor legate de conflictul din Ucraina, potrivit AFP.

Ziua Victoriei la MoscovaFoto: Cao Yang / Xinhua News / Profimedia Images

Președintele rus a supervizat parada militară din 9 mai din Piața Roșie, piesa centrală a narațiunii Kremlinului care exaltă puterea țării. Au participat peste 9.000 de soldați, potrivit presei ruse, vehicule blindate, lansatoare de rachete și avioane de vânătoare.

„Rusia va face totul pentru a evita o confruntare globală. Dar, în același timp, nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele noastre strategice (nucleare) sunt mereu în alertă", a declarat președintele rus.

El a ordonat recent exerciții nucleare tactice la care au participat trupele staționate în apropierea Ucrainei, ca răspuns la „amenințările” occidentale.

Joi, Vladimir Putin a afirmat că Moscova, care se vede ca o contrapondere la influența anglo-saxonă, respinge „pretenția de exclusivitate” a oricărui guvern sau alianță.

El a reafirmat apoi că Rusia traversează o „perioadă dificilă”. „Soarta patriei noastre și viitorul ei depind de fiecare dintre noi”, a spus el, salutându-i pe „eroii” care luptă pentru Moscova pe front.

Vladimir Putin, în vârstă de 71 de ani, prezintă asaltul asupra Kievului ca pe un conflict existențial și le promite concetățenilor săi „victoria” cu fiecare ocazie în lupta împotriva unui guvern ucrainean acuzat de „neonazism”.

Șeful Kremlinului folosește de mult timp amintirea celui de-al Doilea Război Mondial - în care au murit 27 de milioane de oameni de partea sovietică - pentru a se prezenta ca moștenitor al puterii URSS și pentru a-și legitima propria putere.

Lovitură ucraineană la 1.200 km

Parada se află în centrul educației patriotice a Kremlinului, denunțată ca fiind militaristă de către opoziție.

Elena Melikhova, în vârstă de 44 de ani, care a venit să vadă parada de la Moscova împreună cu fiul ei, a declarat pentru AFP că aceste comemorări sunt „foarte importante pentru generațiile viitoare”: „Este foarte emoționant. Și, de asemenea, foarte înfricoșător”.

Parada din Piața Roșie din Moscova nu a scăpat însă de consecințele de securitate și diplomatice ale asaltului asupra Kievului.

Vladimir Putin, izolat pe scena internațională, a fost înconjurat joi doar de o mână de șefi de stat aliați.

Printre aceștia se numărau liderii Belarusului, Kazahstanului, Uzbekistanului, Tadjikistanului, Kârgâzstanului și Turkmenistanului, potrivit Kremlinului, precum și președinții din Laos, Cuba și Guineea-Bissau.

Unele parade au fost, de asemenea, anulate din motive de „securitate”, în special în regiunile limitrofe Ucrainei, care este lovită în mod regulat de lovituri aeriene.

Două femei au fost ucise și o a treia a fost rănită în atacuri ucrainene separate, joi, în două sate, foarte apropiate de Ucraina, în regiunile Belgorod și Kursk, potrivit guvernatorilor respectivi.

În cursul nopții, unsprezece persoane fuseseră deja rănite într-un atac asupra orașului rus Belgorod și a împrejurimilor sale, potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov.

De asemenea, Ucraina a revendicat joi o lovitură împotriva unei rafinării rusești din Bașkiria la o distanță record de 1.200 de kilometri de granița sa, atac care, potrivit autorităților locale, nu a făcut victime.

Avansări pe front

Spre deosebire de anul trecut pe vremea aceasta, armata rusă se află într-o poziție mult mai bună pe front: deși a suferit pierderi grele și nu a reușit să facă progrese reale pe frontul ucrainean, ea a obținut recent o serie de câștiguri teritoriale în fața trupelor ucrainene aflate în dificultate.

Contraofensiva Kievului a eșuat, iar Ucraina se teme acum că adversarul său, care are mai mulți oameni, mai multe echipamente și o industrie militară mai puternică, va lansa o operațiune majoră la sosirea verii.

În cadrul unei întâlniri cu luptătorii din Ucraina, difuzată joi, Putin a cerut ca armamentul rusesc să fie „întotdeauna cu un pas înainte” și a recunoscut, de asemenea, că Moscova reușește să obțină tehnologii pentru uz militar pe piața internațională, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Între timp, pe plan intern, puterea lui Vladimir Putin este mai incontestabilă ca niciodată. Represiunea a zdrobit toate vocile disidente. Principalul său opozant, Alexei Navalnîi, a murit în închisoare la jumătatea lunii februarie în circumstanțe neclare.

Președintele rus tocmai a fost reinstalat în funcția de șef al statului până în 2030, cu posibilitatea unui nou mandat până în 2036.