Prin forte proprii, dar mai ales cu ajutorul Directiei Silvice Constanta, care a sprijinit unitatea inca de la preluare, Herghelia Mangalia a trecut cu bine de o iarna napraznica.

Mai mult, inca din primele luni ale anului au vazut lumina zilei numai putin de 20 de manji, toti pur sange arabi, ce s-au alaturat celor 336 de cai - arabi, semigrei si ponei - care populeaza una dintre cele mai renumite herghelii din sud-estul Europei.

„Am iesit cu bine din iarna, desi nu a fost usor si ne-am apucat deja de curatenia de primavara - am zugravit padocurile si grajdurile, am varuit cladirile si am igienizat si dezinfectat jgheaburile.

Mai mult, suntem aproape de finalizarea insamantarilor pentru furajele animalelor - borceag, porumb, ovaz, lucerna, secara si iarba de Sudan", ne-a declarat seful Hergheliei Mangalia, Constantin Ancuta. Caii sunt ingrijiti de un personal format din 54 de angajati, care, in cea mai mare parte, traiesc si muncesc in acelasi loc - herghelia.

Suprafata Hergheliei Mangalia este destul de mare - 588 de hectare, din care peste 400 de hectare sunt cultivate cu plante furajere, care asigura necesarul de hrana pentru cei aproape 400 de cai. Hipodromul Mangalia, unicul din tara special conceput pentru cursele de galop, are numai putin de 19 hectare.

Aici se desfasoara, pe timpul verii, in lunile iulie-septembrie, curse de cai la care participa herghelii si crescatori particulari din toata tara.

In urma cu patru ani, dupa ce herghelia a trecut in administrarea Directiei Silvice Constanta, a fost demarat un amplu program de reabilitare a tuturor cladirilor, grajdurilor si hipodomului, au fost modernizate si igienizate zonele de depunere a gunoiului, care multa vreme au fost folosite abuziv de catre agentii economici din statiuni.Una dintre cele mai dificile probleme a fost reconditionarea

tribunelor hipodromului, dar si a catorva cladiri, unde se aciuasera, de-a lungul timpului, familii intregi care nu aveau nici o legatura cu cresterea cailor. La sfarsitul acestui proces, tribunele au putut fi modernizate, astfel incat, in prezent, Hipodromul Mangalia dispune de peste 500 de locuri pentru urmarirea curselor de cai. Acestea vor demara, din nou, in preajma inceputului lunii iulie.

Unicul sprijin al hergheliei - Directia Silvica Constanta

O problema destul de grava cu care se confrunta Herghelia Mangalia este aceea a subventiilor pe care Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale ar fi trebuit sa le acorde unitatii. „Ministerul nu ne-a mai dat bani de mai bine de sase luni, sumele ridicandu-se la aproape 4 miliarde de lei vechi", ne-a declarat Constantin Ancuta, seful hergheliei de la malul marii.

„Banii trebuia sa acopere salariile celor 54 de angajati, dar si intretinerea cailor. Singurii care ne-au sprijinit in tot acest timp, neconditionat, au fost cei de la Directia Silvica Constanta, pentru ca altfel nu stiu cum ne-am fi descurcat.

Multe autoritati se lauda cu unitatea noastra, unica in felul ei in toata Europa, dar nimeni nu ne-a intrebat daca avem nevoie de ceva, daca salariile se dau la timp sau daca animelele au ce sa manance…". Aceasta lipsa a banilor a dus si la necesitatea organizarii licitatiilor de anul trecut.

Cu banii „scosi" din acestea, dar si cu ajutorul Directiei, alaturi de propria gospodarire, herghelia a putut iesi onorabil din iarna.

Shagya Arab - caii de la Mangalia, recunoscuti la nivel international

Iubitorii rasei pur-sange arab, dar si celelalte herghelii din tara, pot achizitiona un exemplar de o rara frumusete chiar de la Herghelia Mangalia, in prezent fiind la vanzare 49 de cai. In luna decembrie au avut loc licitatii pentru sese dintre cele mai splendide animale de aici, preturile urcand la peste 100 de milioane de lei.

„Caii, in general, au o valoare inestimabila, nu il poti evalua foarte usor in bani. Valoarea unui cal creste pe masura ce investesti in el timp si rabdare, atunci cand se intoarce de la concursuri cu premii sau chiar daca devine campion. El reuseste sa ridice astfel intreaga „linie" viitoare de manji. Un astfel de cal poate trece si de 80.000 de euro.

La herghelia noastra, cei mai multi cai sunt rasa pur-sange arab de pe linia Ibn Galal („linie" egipteana adusa din Ungaria -Germania), dar avem si mai multi Shagya Arab", afirma Constantin Ancuta.

„Linia" Shagya Arab are o istorie aparte, fiind o incrucisare intre caii moldovenesti de la Radauti si un pur sange arab, Shagya, care a fost adus in 1836 in Ungaria, la Herghelia de la Babolna.

Cele doua rase stau la baza Shagyiei de la ora actuala, din care exista la Mangalia mai multe exemplare, folosite mai ales la tractiune, datorita fizicului mult mai robust decat cel al pur-sange arabilor. Shagya Arab de la Mangalia figureaza in orice „catalog" international al rasei pentru puritatea si nobletea exemplarelor.

La polul opus, pur sange arabul de la Mangalia, cal cu talie destul de mica, este foarte usor de ingrijit, consuma putina hrana si este destul de rezistent. E un cal mic, agreabil, cu un temperament relativ placut, potrivit pentru echitatie si agrement.

Exemplare de diferite natii, toate la Mangalia

Infiintata in anul 1926, Herghelia Mangalia a dispus, la inceput, de cai arabi adusi de la Jegalia, Cislau si Radauti, fiind deschisa oficial in 1929. Intre 1936 - 1941 s-au importat din Polonia noi „linii" de pur sange: El-Sbaa si Nedjari.

Astfel ca, in prezent, la Herghelia Mangalia se afla cai proveniti din astfel de „linii de sange" - Siglavy Bagdady (adus de la Herghelia Radauti), El Iman („linie" egipteana adusa din Germania), Ibn Galal („linie" egipteana adusa din Ungaria - Germania), Cygaj („linie" poloneza), Gazal („linie" ungureasca), Mersuch

(„linie" ungureasca), Nedjari („linii" franceze si poloneze).

Cel mai batran cal din herghelie a apartinut Regelui Mihai

Sanatatea animalelor de la Mangalia este foarte buna - caii sunt verificati, primavara si toamna, pentru a fi depistate eventualele afectiuni. In urma cu o luna, toti caii de la Herghelia Mangalia au fost controlati serologic pentru arterita virala ecvina, rinopneumonie, leptospiroza, pesta ecvina africana si multe altele, fiind declarati perfect sanatosi.

Pur sange arabii sunt antrenati zilnic, de cei 8 jockey ai hergheliei, care raspunde, fiecare, de cinci exemplare. Antrenamentul - 8 ore pe zi fiecare dintre jockey - cuprinde reprize de trap, galop, galop intins si plimbari usoare, alternativ.

Cel mai frumos spectacol il ofera caii scosi pe malul marii, periodic, unde sunt antrenati mai multe ore, spre bucuria localnicilor, martori ai unui spectacol rar, intre statiunile Saturn si Venus. Un cal bine ingrijit poate ajunge, de obicei, la 30 de ani de viata, cel mai „batran" exemplar din herghelie la ora actuala fiind o iapa de 27 de ani.

Dar „recordman"-ul de varsta de la Herghelia Mangalia a fost Nedjari, armasarul Regelui Mihai, care a murit la „venerabila" varsta de 34 de ani, in 1946.

Pur-sange arabii din Mangalia sunt vedetele incontestabile ale mai multor filme romanesti, turnate si la malul marii - unul dintre acestea fiind „Mihai Viteazul" - unul dintre fanii declarati ai cailor de aici si nelipsit in timpul verii de la cursele de galop fiind regizorul Sergiu Nicolaescu.

Si cum sezonul estival este aproape, Herghelia Mangalia se pregateste si pentru primii turisti care vor dori sa urmeze ore de echitatie sau sa faca plimbari la malul marii pe unii dintre cei mai frumosi si mai blanzi pur sange din unitate.

O ora de achitatie este 50 RON, iar vizitele individuale la padocuri 5 RON, in timp ce grupurile de turisti pot beneficia de un „tur" al hegheliei pentru numai 4 RON de persoana.