Mihai Popescu, initiatorul afacerii, si-a gasit deja parteneri atit pentru furnizarea de materie prima, cit si pentru prelucrarea carnii de porc. El va lucra in colaborare cu Suinprod Roman, care ii va asigura purceii de lapte pe care sa-i creasca in ferma, si cu Kosarom Pascani, unde va livra porcii.

Neculai Apostol, care a pus pe picioare grupul de firme Kosarom, este cel care l-a sustinut pe tinar si care a acceptat colaborarea in acest proiect.

Mihai Popescu, initiatorul proiectului, va lucra in colaborare cu doua dintre firmele apartinind grupului Kosarom. Pina la sfirsitul lunii octombrie, in localitatea Coarnele Caprei va fi finalizat unul dintre cele mai importante proiecte finantate prin programul SAPARD.

Mihai Popescu, un tinar de numai 30 de ani, a obtinut deja avizul din partea Agentiei SAPARD si a bancherilor pentru a demara contruirea unei microferme zootehnice in comuna sa natala. Cu banii cistigati in cei opt ani in care a muncit in domeniul constructiilor in Italia, Mihai Popescu a decis sa puna pe picioare o afacere.

A inceput cu comercializarea cerealelor, dar, pentru ca in ultimii doi ani au mers prost vinzarile, s-a orientat spre zootehnie. Astfel, a decis sa profite de oportunitatea de a-si infiinta o ferma cu bani de la UE. „Pina la sfirsitul anului voi popula cu porci halele, iar, la inceputul anului viitor, voi putea vinde deja primele 3.000 de capete de porci.

Dupa planul de afaceri, cred ca, in trei-patru ani, voi amortiza investitia de 1,3 milioane de euro. In prima etapa, eu am venit cu 20%, 30% am primit de la banci si 50% vor veni de la SAPARD", a afirmat tinarul intreprinzator, patronul Pigfarm SRL.

Contracte cu Suinprod si Kosarom

Desi aflata inca pe hirtie, ferma sa a incheiat deja contracte cu firmele Suinprod Roman si Kosarom Pascani. Daca prima dintre ele ii va asigura „materia prima", respectiv purceii de lapte, societatea Kosarom ii va asigura prelucrarea carnii, dar si piata de desfacere pentru produse.

Microferma, care va fi una dintre cele mai moderne unitati din zona Moldovei, va avea doar zece salariati, pentru ca toata activitatea va fi computerizata.

Apostol: „Baza genetica ramine o problema"

Una dintre probleme o reprezinta baza de reproductie. „Ca sa asiguri un lucru de calitate, trebuie sa-ti produci tu matca, iar Ministerul Agriculturii ar trebui sa faca un program special pentru ferme, prin care sa dezvolte fermele de reproductie si sa puna la punct o genetica performanta.

Prin zootehnie s-ar face valoare adaugata, iar cultivatorii de cereale ar avea cui sa-si vinda marfa", este de parere Neculai Apostol, patronul grupului Kosarom, cel care i-a dat tinarului ideea de a demara afacerea printr-un proiect SAPARD. Microferma, care va deveni functionala din toamna acestui an, va avea conditii moderne, asemanatoare cu cele occidentale.

Potrivit declaratiilor proiectantului, angajatii vor face dus inainte sa intre in halele de productie si vor imbraca echipamente sterile. In acelasi timp, animalele gazduite in cele trei hale vor sta pe grilaje din beton sau din plastic. Pentru a elimina mirosurile dejectiilor animale, cuvele aflate sub grilaje vor fi pline cu apa. De asemenea, instalatiile moderne vor aspira mirosurile. Caldura va fi asigurata de ventilatoare care vor functiona pe baza de gaz metan.