Premii sau leafa, cert este ca, daca impartim cele 254 de milioane la 12 luni, rezulta ca in buzunarul bugetarului de succes au intrat lunar in jur de 21 de milioane de lei. De la RAJAC, ca membru in CA, Coman a primit inca 108 milioane de lei, ceea ce inseamna fix noua milioane lunar. De la RATP a incasat inca 63,1 milioane de lei, adica 5,3 milioane pe luna.

Cosmin Coman este secretar executiv si la Asociatia Romana a Apei, de unde in 2005 a ridicat 39,8 milioane de lei, adica 3,3 milioane lunar. Tragind linie, obtinem 39 de milioane, media lunara a veniturilor pe care bugetarul Coman le baga in buzunar.

Ohoho… mosia creste…

Zeita Fortuna i-a zimbit lui Coman mai ales dupa ce fostul sau sef de la RAJAC, Gheorghe Nichita, a fost ales primar al Iasului. In anii 2004 si 2005, nu mai putin de cinci terenuri s-au adaugat averii detinute de familia Coman.

In total 11.150 de metri patrati, 3.500 – pe raza comunei Miroslava, 5.400 – la Aroneanu si alti 2.250 de metri patrati – pe raza comunei Tomesti, iata investitiile din 2004. „Este numai teren agricol. Nu-mi amintesc exact cit am dat pe fiecare lot, insa va pot spune sigur ca maximul pe care l-am platit pe un metru patrat a fost de 2,5 euro", ne-a spus prosperul director.

11.150 de metri patrati socotiti la doi euro inseamna 22.300 de euro, adica 780 de milioane de lei vechi. Cosmin Coman are venituri lunare de 39 de milioane de lei, ceea ce inseamna 470 de milioane anual. Adaugind si veniturile sotiei, mentionate in declaratia de avere ca fiind de 108 milioane de lei, rezulta ca veniturile anuale ale familiei Coman sint de 578 de milioane de lei.

Atunci, de unde banii pentru pamint? „In 2004 aveam alte doua terenuri, pe care le-am vindut. Pe unul am luat 275 de milioane, pe celalalt 38.000 de euro, iar banii i-am reinvestit. N-am avut nici o matusa Tamara, daca asta va intereseaza", ne-a spus Coman rizind cu pofta. Explicatiile sale sint insa numai pe jumatate convingatare.

De ce? Pentru ca declaratia de avere mentioneaza ca cele doua terenuri au fost vindute in luna noiembrie, respectiv luna decembrie 2004. Cum grosul banilor au venit de pe urma lotului vindut pe 38.000 de euro in decembrie, luna pe jumatate ocupata cu sarbatorile de iarna, este greu de crezut ca doua saptamini sint suficiente pentru vinzarea unui teren si cumpararea altor trei.

Fara datorii in banca, averea familiei Coman a sporit in anul 2005 cu inca 8.000 de metri patrati de teren agricol, 2.000 la Podu Iloaiei si alte 6.000 in comuna Miroslava.

Terenurile ar putea valora aproape 200.000 de euro

Dupa cum declara Coman, terenurile nu au fost inca scoase din circuitul agricol, deci nu pot fi vindute deocamdata ca suprafete construibile.

Conform estimarilor agentilor imobiliari, un metru patrat de teren agricol se vinde in acest moment cu maxim cinci euro, insa valoarea se negociaza la fata locului, la „mica intelegere", intre proprietar si viitorul beneficiar al sutelor sau chiar miilor de metri patrati. Investitia directorului de comunicare al Primariei va deveni insa profitabila in scurt timp.

„Majoritatea celor care au cumparat terenuri agricole au facut-o pentru a le parcela mai tirziu si a le vinde ca suprafete pentru construit, dupa ce le scot din circuitul agricol", a declarat Tudor Florea, marketer in cadrul companiei imobiliare Eurodomus.

Potrivit acestuia, un metru patrat construibil situat in Miroslava se vinde in acest moment cu 15-20 de euro, in timp ce un metru patrat poate fi vindut in Tomesti cu 10-15 euro. Avind in vedere ca la Aroneanu un metru patrat se vinde cu maxim zece euro, iar la Podu Iloaiei cu cinci-zece euro, terenurile detinute de Coman ar putea valora aproape 200.000 de euro.

Mentionam ca am luat in calcul valorile maximale ale preturilor terenurilor in aceste zone.