Inspectorii de munca au dat in doar trei luni sanctiuni cit jumatate din amenzile aplicate anul trecut. Din ianuarie si pina la sfirsitul lunii martie, inspectorii din cadrul ITM Iasi au declansat cinci campanii de control, in domeniul panificatiei, al comertului si al serviciilor (coafura-frizerie, baruri si internet-cafe-uri si spalatorii).

Acestea sint si domeniile de activitate cel mai aspru sanctionate in ultimele luni. Proportional cu acestea, a crescut si agresivitatea agentilor economici controlati, care fie folosesc expresii neortodoxe, fie ameninta in tot felul. Aproape 150 de ieseni lucrau „la negru", iar, pentru doi dintre ei, conducerea ITM a cerut inceperea urmaririi penale.

Patronii ieseni care economiseau bani platindu-si angajatii „la negru" au fost nevoiti sa umble serios la conturi in primele trei luni ale anului. Conform bilantului intocmit de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Iasi, amenzile aplicate in primul trimestru al anului reprezinta jumatate din intreaga suma aplicata pe parcursul lui 2005.

Cea mai costisitoare a fost munca fara forme legale, sanctionata de inspectori cu 5,6 miliarde de lei. Nici conditiile in care lucreaza angajatii din firmele si institutiile publice iesene nu au fost trecute cu vederea, pentru neregulile descoperite in cursul controalelor conducerea ITM aplicind amenzi de aproape patru miliarde de lei.

„Eficiente au fost campaniile de o zi si chiar de o noapte, pentru ca ne-am axat mai mult pe ele de la inceputul anului si pina acum. Angajatorii sint luati prin surprindere si nu mai au timp sa reactioneze, sa inchida firma si sa plece. Am ales chiar si zile in care agentii economici nu se asteptau sa le trecem pragul", a afirmat Andrei George Albulescu, inspectorul-sef al ITM Iasi.

Aproape 150 de angajati „la negru"

Din ianuarie si pina la sfirsitul lunii martie, inspectorii de munca au declansat cinci campanii de control, in domeniul panificatiei, al comertului si al serviciilor (coafura-frizerie, baruri si internet café-uri si spalatorii). In urma verificarilor, au fost descoperite 147 de persoane care munceau „la negru", iar, pentru doua dintre ele, inspectorii au cerut inceperea urmaririi penale.

Patroni tot mai agresivi

Valoarea mare a amenzilor a „stimulat" si agresivitatea proprietarilor societatilor comerciale verificate. „Constatam escaladarea agresivitatii angajatorilor, care fie folosesc expresii neortodoxe, fie ne ameninta in tot felul.

In astfel de cazuri, ne retragem si il sanctionam pe respectivul patron cu o suta de milioane de lei, mai mult poate decit ar fi primit daca ne lasa sa ne facem treaba. Am aplicat deja doua sanctiuni de acest gen la o firma de import-export si la o firma de paza. Am avut si cazuri in care ni se reprosa ca am pus aceeasi amenda de trei ori.

Pai, angajatorii respectivi contestau amenda data de noi si nu o plateau, crezind ca e suficient faptul ca o contesta. La urmatorul control erau din nou sanctionati si situatia se repeta chiar si de trei ori", a declarat inspectorul-sef al ITM Iasi. Conform acestuia, angajatorii ar trebui sa conteste nu amenda, ci masura angajarii persoanei pe care inspectorii au gasit-o muncind „la negru".

Desfasurarea activitatii pe timp de noapte si nerespectarea drepturilor salariatilor au fost sanctionate cu 75 de milioane de lei, iar neacordarea repaosului saptaminal a fost amendata cu 250 de milioane de lei. Totodata, munca suplimentara, neplatita, le-a adus patronilor amenzi de 150 de milioane de lei.