Inginerul silvic Viorel Chirila, cercetat pentru furt de material lemnos in nu mai putin de 8 dosare penale, a fost promovat sef de district silvic al comunelor Copacel, Varciorog, Osorhei si Sanmartin

Promovarea in functie a infractorului a fost facuta de insusi ministrul agriculturii Gheorghe Flutur, in urma vizitei facute in luna decembrie 2005, motivul principal fiind acela ca cei doi au fost colegi la Facultatea de Sivicultura Brasov

Povestea de mai jos confirma inca o data faptul ca daca ai o „pila puternica", indiferent cate porcarii ai facut, esti intangibil si ca legile sunt doar pentru fraieri

Un memoriu pentru memoria procurorului Chirila

Viorel Chirila a fost inginer silvic in comuna Copacel, in prezent fiind sef de district, dupa ce o perioada a fost retrogradat ca simplu padurar.

Protejat de relatiile sale din politie si parchetele locale, Chirila a reusit „performanta" de a determina lipsa de finalizare a unui numar consistent de dosare penale care il vizeaza in mod direct, cea mai mare parte a acestora referindu-se la furturi de lemn. In ciuda probelor evidente, acestea au primit solutii de-a dreptul ciudate.

Toate, bineinteles, in favoarea sa. Asta dupa ce amintitele dosare au fost plimbate mai bine de patru ani pe traseul Parchet-Inspectoratul de Politie Bihor-Postul de Politie Copacel.

Una din metodele de „rarire" a cauzelor penale practicata in dosarele lui Chirila a fost intimidarea martorilor si a celor care, nemaiputand suporta abuzurile si hotia la drumul mare, au indraznit sa depuna plangeri impotriva lui.

Iata ce se spune intr-un memoriu adresat presedintelui Traian Basescu de un grup de cetateni din comuna Copacel, referitor la „faptele de vitejie" ale lui Chirila:

„Va aducem la cunostinta despre unele fapte foarte grave ce se petrec in raza comunei Copacel si comunei Osorhei.

Inginerul Chirila Viorel este angajat al Ocolului Silvic Oradea si, pana in anul 2004, a indeplinit functia de inginer silvic, functie pe care a pierdut-o datorita unor furturi de material lemnos, in urma carora s-a ales cu opt dosare penale si unul pentru conducerea sub influenta alcoolului, cu o alcoolemie de peste 1,8 la mie.

In anul 2004 a fost retrogradat la functia de padurar in raza comunei Osorhei, unde a continuat sa sustraga fraudulos material lemnos, permitandu-si sa fure chiar si din ratia repartizata Primariei si scolilor.

De pe raza comunei Copacel, din pasunea impadurita, in anul 2002, a furat material lemnos in valoare de 67.000.000 de lei vechi, dar dosarul nu a fost solutionat nici pana azi, datorita relatiilor pe care le avea la fosta conducere IPJ Bihor si a Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea; astfel, valoarea pagubei ajungand la peste 100.000.000 de lei vechi.

De pe raza comunei Osorhei a furat material lemnos de peste 150.000.000 de lei, insa, la fel, dosarele au fost solutionate tot pe baza relatiilor de la Politie si de la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea. Aceste fapte sunt confirmate de Primaria Copacel si Primaria Osorhei.

In urma vizitei ministrului agriculturii, dl Gheorghe Flutur, din luna decembrie 2005, la Oradea, ing.

Chirila Viorel a fost promovat in functia de sef de district pe raza comunelor Copacel, Varciorog, Osorhei si Sanmartin, cu toate ca acele dosare cu furturi nu sunt solutionate, gasindu-se in evidenta la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, unde avea vechile relatii si protectii. Ing.

Chirila Viorel se lauda prin comuna ca a fost coleg de facultate cu dl ministru Gheorghe Flutur, la Facultatea de Sivicultura Brasov.

Ne intrebam daca acesta a fost scopul vizitei la Oradea al dlui Flutur, sa promoveze infractorii in functii de conducere? Angajatii de la Ocolul Silvic Oradea au ramas surprinsi de aceasta promovare, la fel si cetatenii comunelor aratate mai sus.

Va rugam sa dispuneti de aspectele sesizate mai sus si in masura in care este posibil, in echipa de cercetare pe care o veti trimite, sa nu existe persoane care sa apartina Corpului de Control al Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale".

Furturi cu protect

Dar aceasta nu este singura plangere impotriva lui Viorel Chirila.

In cardasie cu consateanul sau Popa Dan Trian, Chirila a fost ani de zile implicat in afaceri ilicite cu material lemnos sau transportul ilegal de lemne la resedintele unor granguri din politie si parchetele bihorene, care au rasplatit serviciile celor doi prin musamalizarea dosarelor penale ale acestora.

Cine sa-l condamne pe Chirila, care are marea „calitate" de a fi verisorul primar al lui Aurel Cioara, fost colonel de politie, socrul ex-comandantului politiei bihorene, Gheorghe Chereji?! Actionand in cel mai pur stil mafiot, Viorel Chirila si acolitii sai au organizat actiuni violente pentru intimidarea celor ce au indraznit sa-i reclame la organele de cercetare penala.

Conform documentelor pe care le detinem, in data de 2 septembrie 2002, la un control de rutina al camionului cu nr. 73-BH-AMT, care se indrepta spre Oradea incarcat cu busteni, echipajul de politie care a efectuat verificarea a constatat ca documentele care insoteau marfa nu erau in regula.

Pe bonul eliberat de organele silvice scria ca se transporta fag si carpen, insa s-a constatat ca bustenii erau de stejar (gorun).

In alta ordine de idei, bonul fusese eliberat… in luna iunie 2002, data de la care, teoretic, ar mai fi putut fi efectuate, in mod fraudulos, in baza aceluiasi bon, zeci de transporturi, aceasta fiind o practica foarte uzitata de hotii de lemn. Bustenii au fost confiscati si au putut fi admirati ani de zile in curtea Primariei Copacel.

Mai multe persoane ne-au declarat ca tandemul Chirila-Popa profita adesea de aceasta „inginerie" de doi bani, adica de a uza de acelasi bon la mai multe transporturi, documentul, dupa cum s-a vazut mai sus, fiind folosit chiar la mai multe luni de la emiterea lui, desi acest fapt reprezinta o incalcare evidenta a legislatiei silvice, care precizeaza clar ca bonurile au o durata si o valabilitate strict limitata.

Politia din Copacel si-a facut initial datoria, insa, potrivit surselor noastre, in urma telefoanelor primite, in loc sa le intocmeasca lui Viorel Chirila si Traian Popa dosare penale, asa cum prevede legea, s-au limitat la a le intocmi acestora un proces verbal si a le aplica o amenda de 30 milioane lei.

Procesul verbal a ajuns la Ocolul Silvic Oradea, fiind anulat din dispozitia sefului institutiei, inginerul-sef Gheorghe Tuduce, care a transformat amenda intr-un simplu „avertisment" fara a-si pune macar problema daca nu cumva cei doi au mai folosit si alte bonuri, in mai multe randuri, pentru a transporta ilegal material lemnos.

Tuduce s-a facut ca nu vede ca pe bonul de lemne (seria 7190669/26.06.2002) pe numele lui Popa Dan Traian, din care ne-a parvenit si noua o copie, scrie ca lemnul cumparat era din speciile fag si carpen, iar in procesul verbal intocmit de Politia Copacel (seria E, nr 40532/24.09.2002), protejatii lui Aurel Cioara si a cuscrului sau, Gheorghe Chereji, scrie negru pe alb ca cei 10 arbori cu care au fost surprinsi cei doi era din specia gorun. Deci, un fals clar cu care incercau sa acopere furtul, pentru care ar merita sa infunde puscaria.

Mai ales ca au incercat sa fuga de echipajul de politie, fiind ajunsi din urma abia pe raza localitatii Poiana-Tasad.

„Spalarea" de pacate… penale

In data de 28.03.2001, la postul de politie Copacel a fost primita si inregistrata plangerea nr. 06/2001, a cetateanului Albu Aurel, care l-a reclamat pe inginerul Viorel Chirila pentru taiere si sustragere ilegala de arbori.

In urma cercetarilor si probelor administrate impotriva acestuia, a fost inceputa urmarirea penala, la data de 22.06.2001 (dosar nr 1805/2001), pentru comiterea infractiunii prevazuta de art. 98, alin. 1 din Legea 26/1996, iar la 23.11.2001 dosarul a fost predat Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, cu propunere de trimitere in judecata a numitului Chirila Viorel. Solutia a fost infirmata de procuror, dispunandu-se scoaterea de sub urmarire penala si aplicarea unei sanctiuni administrative, prevazuta de art. 91 Cod Penal.

Chirila Viorel a mai fost cercetat in dosarul penal nr. 131/P/2002, fiind reclamat de Mut Emil din Copacel, nr. 31, pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. La data de 13.08.2002, in cauza s-a propus solutia de NUP (neincepere a urmaririi penale - n.n.), care a fost confirmata de procuror.

Chirila Viorel a fost cercetat si in dosarul penal nr. 1071/2003, impotriva sa fiind inceputa urmarirea penala la data de 12.06 a.c., pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 97, alin. 1 si art. 98, alin. 1 din Legea nr 26/1996, cauza fiind „rezolvata" de Biroul de Cercetari Penale din cadrul IJP-Bihor.

Intrucat, in ciuda probelor evidente, Popa Dan Traian si Viorel Chirila au primit doar NUP-uri (neinceperea urmaririi penale) pe banda rulanta din partea anchetatorilor, Florian Popa s-a adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

In textul plangerii expediate la 30 octombrie a.c pe adresa CEDO, prin care cheama in judecata Statul Roman, cetateanul din Copacel, care reclama ca i-au fost incalcate drepturile, relateaza pe larg cele amintite mai sus, aratand si obstructionarile organlor de ancheta privind identificarea si pedepsirea vinovatilor.

„… In februarie 2003, in casa mea, in fata martorilor Mut Veronica si Albu Aurel, Chirila Viorel a recunoscut ca aceste atacuri au fost organizate de catre Popa Dan Traian. De asemenea, martorul Vesa Aurel a auzit cum Cioara Aurel spunea ca «Popa Dan Traian a dat foc la cauciucuri sa ma sperie».

De mai multe ori, m-am deplasat la organele de politie pentru a furniza informatii noi si pentru a sprijini derularea cercetarilor penale si identificarea si tragerea la raspundere a celor vinovati.

Insa am observat ca nimeni nu are timp sa se ocupe de cercetari… Cu ocazia ultimei vizite la colonelul (comisar-sef - n.n.) Chereji, acesta m-a dat afara, spunand sa nu-l mai derenjez cu aceasta problema, pentru ca la el nu mai am nici o facilitate… Datorita faptului ca acesti indivizi, Popa Dan Traian si Chirila Viorel, care sunt banuiti ca au organizat infractiunile impotriva mea, beneficiaza de sprijinul tacit al unor persoane influente, am fost nevoit sa ma adresez mai multor organe si institutii ale statului, pentru a sesiza aceste abuzuri si acte de coruptie… Raspunsurile primite la sesizarile mele au confirmat doar faptul ca nimeni nu vrea sa se ocupe de plangerea mea, toate raspunsurile primite au acelasi continut si sunt «fabricate» de organele locale… Datorita interventiilor din partea colonelului Gheorghe Chereji si a viceprimarului Aurel Cioara, au trecut mai bine de patru ani si nu s-a facut nimic pentru gasirea vinovatilor.

Consider ca mi-a fost incalcat dreptul la libertate si siguranta, conform art. 5 din Protocolul nr. 11 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, ratificata de Romania prin Legea nr 79/1995".

Scandalul mafiei din Copacel a ajuns in Guvern si Parlament, acesta facand obiectul unei interpelari parlamentare adresate de deputatul Paul Magheru ministrului internelor si administratiei, insa, datorita interventiilor protectorilor lui Chirila, afacerea a fost musamasizata.

De ce ajung hotii sefi de districte

Pentru a va convinge ca cele de mai sus nu sunt singulare, va redam in continuare continutul unei scrisori adresate redactiei noastre de dl Aurel Albu din Copacel.

„In data de 4 ianuarie 2000, Viorel Chirila, pe atunci seful Districtului Silvic Copacel, mi-a furat din padurea personala 3 arbori de stejar din care se putea valorifica circa 3 metri cubi de material lemnos. Am sesizat verbal organelor de politie din Copacel.

Acestea nu au luat nici o masura, astfel ca m-am adresat Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea.

Ca urmare a acestui fapt, am fost urmarit de Viorel Chirila, care, ca sa se razbune, mi-a intocmit un proces-verbal de 20 milioane de lei, sustinand ca am transportat craci pentru foc din padurea proprietate a statului, fara documente legale, desi aveam toate actele in regula.

Precizez ca dosarul lui Chirila privind furtul de lemne din padurea mea personala, din ianuarie 2000, a fost «plimbat» de patru ori intre parchet si postul de politie din Copacel, nefiind solutionat nici in prezent.

Tot ca urmare a evenimentelor aratate mai sus, in cursul lunii noiembrie 2002, intr-o seara, in jurul orei 21.00, am fost vizitat acasa si amenintat de persoane necunoscute, sosite cu o masina marca BMW cu numar de inmatriculare de Italia. Aceiasi indivizi l-au amenintat si pe consateanul meu Florian Popa, de la nr. 22.

De altfel, Viorel Chirila a recunoscut in fata acestuia ca el i-a trimis pe indivizii respectivi sa ne intimideze, incidentul fiind dealtfel semnalat la postul de politie Copacel.

In ianuarie 2001, din padurea personala mi-a fost furata o insemnata cantitate de lemn de catre numitul Sorin Vaga (rrom), din Copacel. Am anuntat din nou postul de politie din comuna.

Ambii lucratori ai postului s-au deplasat la fata locului si au intocmit procesul-verbal, dar nici pana in prezent, dosarul nu a fost solutionat.

Viorel Chirila este implicat in doua dosare cu furt de material lemnos din padurea comunala si cea proprietate a statului, acestea aflandu-se, nerezolvate, tot la postul de politie Copacel.

Insa dl Chirila se lauda cu relatiile sale din politie si de la parchet, fapt ce poate fi dovedit cu martori, iar dupa cum evolueaza lucrurile, se pare ca acestea nu sunt simple vorbe in vant".

La data de 11 octombrie 2002, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitului Chirila Viorel. Aurel Albu a contestat insa solutia, sperand ca totusi, cel care i-a furat lemnele din padurea privata va fi trimis in judecata.

Insa, printr-o alta adresa, acelasi prim-procuror Chirila (satenii din Copacel sustin ca identitatea de nume nu e intamplatoare si ca nu degeaba Viorel Chirila se lauda cu relatiile lui de la parchet - n.n.) ii raspunde lui Albu ca dosarul a fost trimis la postul de politie din Copacel la data de… 1 martie 2003 si ca „in prezent se lucreaza in acest dosar, urmand sa fie prezentat procurorului dupa primirea de la Ocolul Silvic Oradea a adresei cerute de noi si dupa efectuarea unei confruntari".

Primarul comunei Copacel, Dumitru Dacin, ne-a declarat ca Viorel Chirila mai are un dosar penal, pentru un prejudiciu considerabil, produs in dauna comunei. „Noi am formulat o actiune penala impotriva dlui Chirila pentru lipsa unei cantitati de maerial lemnos de pe pasunea impadurita a comunei, in valoare de aproape 70 de milioane.

Politistii din comuna instrumenteaza cazul, dar nu am primit inca nici un raspuns".

Reporterii nostri au solicitat directorului Directiei Silvice Oradea, inginerul Ionel Popa, sa-si exprime punctul de vedere cu privire la acuzatiile si problemele lui Viorel Chirila, care, din spusele sale, este la aceasta ora sef de district (!).

Dl Popa ne-a declarat telefonic ca, deocamdata, asteapta rezultatele unor controale interne si ca abia in urma constatarilor echipei de control va face o declaratie referitoare la Viorel Chirila.

Care, daca intr-adevar a fost coleg de facultate cu ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care coordoneaza, printre altele, si Regia Nationala a Padurilor, de care apartine Directia Silvica Oradea, poate dormi linistit.

Ca doar n-o sa indrazneasca un biet directoras local sa treaca peste vointa ministrului si sa-l dea afara pe prietenul din facultate al acestuia, chiar daca omul are veleitati de hot de lemne!

Protejat de relatiile sale din politie si parchetele locale, Chirila a reusit „performanta" de a determina lipsa de finalizare a unui numar consistent de dosare penale care il vizeaza in mod direct, cea mai mare parte a acestora referindu-se la furturi de lemn. In ciuda probelor evidente, acestea au primit solutii de-a dreptul ciudate.

Toate, bineinteles, in favoarea sa. Asta dupa ce amintitele dosare au fost plimbate mai bine de patru ani pe traseul Parchet-Inspectoratul de Politie Bihor-Postul de Politie Copacel.

In urma vizitei ministrului agriculturii, dl Gheorghe Flutur, din luna decembrie 2005, la Oradea, ing.

Chirila Viorel a fost promovat in functia de sef de district pe raza comunelor Copacel, Varciorog, Osorhei si Sanmartin, cu toate ca acele dosare cu furturi nu sunt solutionate, gasindu-se in evidenta la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, unde avea vechile relatii si protectii. Ing.

Chirila Viorel se lauda prin comuna ca a fost coleg de facultate cu dl ministru Gheorghe Flutur, la Facultatea de Sivicultura Brasov.