Presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca, s-a folosit de functiile pe care le-a detinut in administratia locala pentru a prospera in afaceri.

Pe vremea cand Durbaca era primar al municipiului Galati, el a promovat un proiect de hotarare ce prevedea schimbarea unei teren aflat in proprietatea firmei Delta Rom SA cu un teren situat in Galati, la intersectia strazii Brailei cu Drumul de Centura.

Proiectul documentatiei a fost intocmit de un expert din cadrul Primariei, Vasile Bideaua, care a afirmat ca a intocmit acea documetatie la cererea SC Delta Rom, la care este actionar Eugen Durbaca, impreuna cu sotia lui, Valentina Durbaca.

Cum era de asteptat, fostul primar, devenit acum presedinte al Consiliului Judetului Galati, a aprobat in anul 2000 raportul de specialitate privind schimbul de terenuri dintre societatea pe care el o conduce si Primaria municipiului.

De cand Durbaca a devenit presedinte al Consiliului Judetului, firmele conduse de familia lui au beneficiat in continuare si de alte schimburi de terenuri, care si-au adus contributia in afaceri.

Spre exemplu, luna trecuta, familia presedintelui Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca, a incheiat doua afaceri extrem de profitabile cu Primaria municipiului Galati.

Este vorba despre un schimb de terenuri, pe care Consiliul Local l-a facilitat societatii Decrom CO SRL (la care unic actionar este Cristofor Durbaca, fiul lui Eugen Durbaca).

Societatea Decrom CO SRL, condusa de fiul presedintelui Consiliului Judetului, a solicitat recent un schimb intre un teren aflat in posesia sa si unul ce apartinea Consiliului Local.

Terenul ce se afla in proprietatea privata a municipiului are o suprafata de 616,76 mp si este situat langa Aleea Plugului (central, in apropierea Bancii Carpatica). Terenul pe care Decrom il da la schimb are 1950 de metri patrati, dar este situat tocmai pe drumul de centura al orasului.

Cu toate acestea, reprezentantii Consiliului Local, care au intocmit recent un raport de evaluare, sustin ca ambele terenuri sunt estimate la acelasi pret (cel ce apartinea firmei lui Cristofor Durbaca a fost evaluat la o suma de 66.800 RON, in timp ce terenul ce se afla pana ieri in proprietatea municipiului Galati ar costa 66.752 RON).

Tot luna trecuta, si firma la care mama lui Cristofor Durbaca este actionar, Derec SRL, a fost ajutata in afaceri de catre Consiliul Local.

Asociatia lucrativa „Saturn 2005", constituita din societatile DEREC SRL, CONDUR LUX SRL, GEDAC CONSULT SRL, DANIAS SRL, TRUMAN SRL si INCONFRAN SRL, s-a reunit recent si au solicitat concesionarea unui teren, de o suprafata de 461,10 mp, situat in cartierul Tiglina 1, pe strada Saturn.

Pe suprafata oferita deja spre concesionare, societatile mentionate intentioneaza sa realizeze o noua constructie-gigant, in care vor functiona 9 spatii comerciale.

„Esti nesimtit! Mergi la fiul meu..."

Desi este „pe val" si in politica si in afaceri, Eugen Durbaca nu vrea sa impartaseasca tuturor reteta succesului sau.

El a refuzat zilele trecute sa discute cu noi despre modul in care s-au realizat schimburile de teren, de care au beneficiat societatile conduse de framilia lui, atat in perioada in care el era primar al municipiului, cat si de cand a devenit presedinte al Consiliului Judetului Galati.

„Esti nesimtit! Cati ani ai? Fiul meu are 37 de ani. Mergi si intreaba-l pe el cum s-au realizat schimburile de teren. El este tot un cetatean al acestui oras si cred ca are si el dreptul sa beneficieze de un schimb de teren, ca toti ceilalti cetateni.

Du-te si vorbeste acum cu cei care te platesc sa scrii lucruri ca astea! E nesimtire...", ne-a declarat saptamana trecuta presedintele Consiliului Judetului Galati, Eugen Durbaca.