Mircea Maier, directorul Liceului Teoretic Joseph Haltrich din Sighisoara, Mariela Corneanu, directorul Grupului Scolar de Chimie Targu Mures, si Doinita Cerghizan, directorul Colegiului Tehnic Tarnaveni, au fost inlocuiti de Ligia Coman, Maria Pop, respectiv Radu Ghetiu.

Echipe ale Inspectoratului Scolar Judetean Mures s-au deplasat in teritoriu si au prezentat deciziile inspectorului scolar general, Suzana Ganta. "Schimbarile survin in urma analizei activitatii, ei activau in ilegalitate, fara ordin de ministru. ISJ a facut propunerile catre minister, au fost acceptate si s-au emis deciziile", a incercat sa-si justifice decizia Suzana Ganta. Intamplator sau nu, noii directorii sunt membrii ai PD sau apropiati ai democratilor.

Sabia deasupra capului

Alti cincisprezece manageri de unitati din invatamant din intregul judet ar putea fi schimbati. Conform precizarilor inspectorului scolar general Suzana Ganta, ei au fost detasati pana la incheierea anului scolar sau pana la organizarea concursului.

Seful Compartimentului Management din cadrul ISJ Mures, inspectorul scolar general adjunct Albertini Zoltan, a explicat ca deciziile au fost luate in urma analizei activitatii directorilor, care conform metodologiei se realizeaza anual.

"Suntem in curs de evaluare a activitatii directorilor din intregul judet, care va fi finalizata pana in 31 mai. Apoi, directorii vor primi numiri pana la sfarsitul anului scolar, deci 31 august, sau pana la organizarea concursului, in general conform metodologiei organizat in lunile octombrie-noiembrie.

In privinta destituirilor de ieri, au existat plangeri privind managementul defectuos", a declarat Albertini. Reclamatii invocate si de inspectorul general Suzana Ganta. De ce s-au facut acum aceste schimbari a explicat tot Albertini Zoltan: "Este o decizie a Consiliului de Administratie al ISJ Mures.

In fiecare an se evalueaza directorii conform metodologiei, de obicei se facea in luna iunie, anul acesta s-a decis sa fie realizata mai repede, in luna mai", a mai declarat Albertini Zoltan.

Al doilea cap picat la Haltrich

In locul managerului sighisorean a fost numita profesoara de biologie, Ligia Coman, sotia liderului PD Sighisoara, Florian Coman. In februarie acest an, directorul adjunct al Liceului Joseph Haltrich, Stefan Ilie, a fost schimbat si el din functie si inlocuit cu profesoara Mariana Cojocaru, prietena apropiata a Ligiei Coman.

Decizia de eliberare din functie a directorului Mircea Maier, nr. 137 din 28.04 2006, si cea de numire a Ligiei Coman, au fost aduse ieri de catre directorul adminsitrativ al ISJ Nicolae Neagu si prezentate de acesta in cadrul unei sedinte extraordinare convocata la ora 13 cu toate cadrele didactice din liceu.

Neagu a anuntat de la inceput ca nu va comenta deciziile pe care le-a adus, ci a venit doar pentru a le pune in aplicare. Motivul invocat in cursul deciziei de eliberare din functie a directorului Mircea Maier a fost: "efectele Deciziei nr.42 din 4.03.2003 privind numirea pe termen de proba si-a incetat efectele la data de 1 iunie 2003 si nu s-a incheiat cu inspectorul scolar general contractul de management educational pentru functia de director, in conditiile legii, la Liceul Teoretic "Joseph Haltrich" Sighisoara, avand in vedere Regulamentul de Organizare si Functionare a Inspectoratelor Scolare".

Contactat de presa, Nicolae Neagu a mai spus doar ca aceasta schimbare poate fi considerata drept intrarea in legalitate a unui director in calitatea sa de ordonator de credite.

Intrebarea care se pune este de ce abia acum? De ce in conditiile in care numirea pe termen de proba a directorului Mircea Maier a incetat de aproape trei ani, Inspectoratul Scolar a primit in continuare acte, situatii scolare si alte documente sub semnatura sa? Dupa primirea deciziei, directorul Mircea Maier spunea ca a fost previzibil ceea ce s-a intamplat, amintind de o serie de reclamatii trimise in ultima perioada, formulate la adresa sa de catre Forumul German si presedintele Fundatiei Restauro-Niermann, Karl Scheerer, cea care s-a ocupat de renovarea si utilarea mai multor constructii ale liceului.

Relatiile controversate dintre cei doi au ajuns recent si la urechile primarului Dorin Danesan dupa ce presedintele Forumului Democrat German Sighisoara, consilierul local Harald Gitschner, i-a cerut edilului sef joia trecuta in plenul sedintei CL sa medieze conflictul deschis dintre Maier si Scheerer.

Totul a pornit de la internatul Liceului Jospeh Haltrich, vizavi de Turnul cu Ceas, aflat in stare avansata de degradare, pentru renovarea si amenajarea caruia Restauro-Niermann a primit de la fundatia "mama" Hermann Niermann din Dusseldorf 400 mii de euro.

Lucrarile ar fi trebuit sa inceapa pe 25 aprilie a.c., imediat dupa Pasti, insa se punea problema locului in care vor fi mutati cei 60 de elevi gazduiti in internat.

Directorul Mircea Maier sustinea insa ca nu are unde sa mute elevii in momentul de fata si ca s-a bazat pe promisiunea fundatiei ca va termina in aprilie lucrarile la "internatul ars" , unde urmau sa fie oferite 18 locuri de cazare.

Mai mult, Maier il acuza pe presedintele Restauro-Niermann ca prin refacerea internatului ars ar intentiona de fapt sa-si faca un hotel privat.

De cealalta parte, Karl Scheerer ii reamintea lui Maier ca a avut suficient timp sa gaseasca o solutie pentru mutarea, mai exact 4 ani, cand fundatia a inceput lucrarile la Hatrich si a fost stabilit un grafic care pana acum s-a respectat in linii mari.

Una peste alta, Karl Scheerer a declarat chiar ieri ca a oprit proiectul internatului dupa ce a fost acuzat de directorul Mircea Maier ca incearca sa obtina profituri personale. "Cred ca domnul Maier se gandeste ca eu as reactiona cum ar reactiona dansul in situatia mea.

Nu mai vreau sa fac ceva onorific iar altii sa ma calomnieze", a declarat Karl Scheerer care a precizat explicit ca, in opinia sa, singura solutie pentru a relua proiectul de renovare a internatului este schimbarea din functie a lui Mircea Maier.

Acesta a mentionat si ca a instiintat ISJ despre lipsa de colaborare si interes a conducerii liceului. "E nevoie de un miracol ca sa reluam proiectul internatului, spunea Karl Scheerer marti. Termenul? Saptamana aceasta.

Noua directoare , Ligia Coman ne-a spus ca intre primele masuri pe care le va lua va fi si cea referitoare la eliberarea internatului pentru a putea incepe lucrarile de refacere si amenajare.

De inteles daca ne gandim ca nu era normal ca 400 000 de euro sa mearga pe apa sambetei, dar mai putin de inteles daca ne gandim ca reluarea finantarii a fost conditionata oarecum de schimbarea unui director.

"Sunt de acord sa continuam cu noua conducere, dar trebuie facuti doi pasi: Primaria si Consiliul de Administratie al liceului sa se delimiteze de tot ce s-a intamplat pana acum si sa se angajeze ca nu vor mai pune piedici, iar apoi urgentarea mutarii copiilor pentru inceperea lucrarilor", presedintele Fundatiei Restauro-Niermann, Karl Scheerer

"Ce-as putea sa va spun? Au venit cu decizia si au zis ca nu se comenteaza, da? Presiunea psihologica care s-a exercitat asupra mea de doi ani de zile, cu reclamatii de la Forum, de la Scheerer, via minister-inspectorat si inapoi, astea nu se cunosc. Pe urma, cele 11 saptamani de control, anul acesta.

Eu o gasesc o decizie salvatoare pentru mine si mai ales pentru cadrele didactice care stiau ca iara vine inspectoratul in control. Ori, in conditiile astea, clar ca nu se poate lucra", Mircea Maier, ex-director Liceul Joseph Haltrich.

Influente pentru manageri

Evalaurea directorilor se face conform unei metodologii si a unei grile de punctaj elaborate de Minsiterul Educatiei, pe baza carora managerii primesc calificative. De-a lungul ultimelor saptamani, lideri politici precum Dorin Florea, Eugen Nicolaescu sau Kelemen Attila au condamnat racolarea sau schimbarea directorilor acuzand influente politice.

"S-a discutat intr-adevar pe aceasta tema, insa evalaurea actuala este cea anuala conform metodologiei. Decizia CA al Inspectoratului Scolar Judetean Mures a fost luata in unanimitate", raspunde Albertini Zoltan.