Avand in vedere relatiile stranse dintre municipalitate si societatea Planwerk, reporterii ZIUA de Cluj au adresat Biroului mass media al Primariei Cluj-Napoca o cerere, in baza Legii 544 privind liberul acces la informatiile de interes public, in care solicitau numarul contractelor incheiate, pana in prezent, de Primarie cu Planwerk si o lista cu obiectivele pe care aceasta firma le-a proiectat pentru municipalitate. Cererea poarta numarul de inregistrare 203 si este datata 3 aprilie 2006.

Raimonda Boian, sefa Directiei Invatamant Cultura din Primarie, in subordinea careia se afla si Biroul de presa, a confirmat primirea cererii de informatii publice, insa nu a dat curs solicitarii ZIUA de Cluj.

Termenul maxim prevazut de Lege, de 30 de zile, in care municipalitatea era obligata sa raspunda solicitarii, a expirat ieri, 4 mai 2006.

Mai mult, municipalitatea nu a ignorat numai termenul de 30 de zile, ci si prevederea conform careia refuzul comunicarii informatiilor solicitate se motiveaza si se comunica in termen de 5 zile de la primire.

Planwerk are pile in Primarie

Mult laudata si premiata, recunoscuta international, specializata pe elaborare de proiecte in urbanism, apreciata si simpatizata in mod fatis de catre actuala administratie locala, Planwerk este una dintre societatile care au reusit sa se lipeasca de contracte importante.

In prezent, societatea se bucura de un real si demonstrat sprijin din partea autoritatilor locale, iar cel putin unul dintre proiectele derulate in Cluj anul trecut sustine acest fapt. Este vorba despre controversatul studiu de circulatie pe care Search Corporation l-a elaborat, la comanda Primariei Cluj-Napoca, impreuna cu Planwerk.

Modul in care Search Corporation a castigat licitatia pentru aceasta lucrare, si, mai ales, solutiile propuse in acest proiect nu au fost aprobate intru totul la vremea respectiva. Concursul privind amenajarea zonei pietonale din centrul municipiului Cluj-Napoca a fost castigat tot de catre Planwerk.

Chiar daca patru proiecte au intrat cu sanse egale in finala acestui concurs, decizia juriului nu a adus mari surprize. Planwerk a fost avantajata fata de celelalte firme, mai ales pentru ca unul dintre asociati, Adrian Borda, este membru in Comisia Tehnica de Urbansim a Primariei, fiind totodata un apropiat al arhitectului sef Adrian Iancu.

De altfel, acesta si-a adus aportul in ce priveste alegerea studiului de circulatie realizat de Search Corporation.

In afara celor trei asociati de origine germana, din actionariatul Planwerk fac parte arhitectii Adrian Borda, Serban Tiganas si Eugen Panescu, fiecare dintre ei detinand 16,66% din actiunile societatii.

Primii doi sunt actionari principali la alte firme de proiectare si urbanism din Cluj-Napoca: Borda detine societatea BAU (Biroul de Arhitectura si Urbansim), iar Tiganas este asociat la Dico&Tiganas.

Adrian Iancu, sub inalta protectie

Reprezentantii Primariei dovedesc ca, atunci cand vine vorba de furnizarea de informatii despre contractele dintre municipalitate si firmele arhitectilor agreati de institutie, raspunsurile se pierd prin birourile institutiei.

Pe langa incidentul legat de solicitarea Planwerk, Primaria a mai incercat sa "fenteze" ZIUA de Cluj pentru a-l proteja chiar pe arhitectul orasului, Adrian Iancu. Este cunoscuta rapiditatea cu care Iancu aproba proiectele firmei Planwerk, in care sunt asociati prietenii sai, arhitectii Borda si Tiganas.

In 4 aprilie, ZIUA de Cluj a solicitat, pe adresa de e-mail a Biroului mass media al Primariei, datele contractului dintre Consiliul Local si firma lui Iancu, Arhimobil SRL, avand ca obiect Planul Urbanistic de Detaliu Piata Mihai Viteazu.

Unul din reprezentantii Biroului mass media ne-a asigurat ca solicitarea este in lucru la Directia de Urbanism, al carei sef este Iancu, si ca vom primi un raspuns, insa cu intarziere, pentru ca este un contract vechi.

Dupa doua saptamani, Raimonda Boian a spus reporterului ZIUA de Cluj ca de solicitare se ocupa ea, la fel ca si de cea legata de Planwerk.

In cele din urma, Boian ne-a comunicat ca reprezentantii Directiei Urbanism nu au gasit contractul cu Arhimobil si ca au trimis solicitarea la Directia Tehnica, care le-a returnat-o, pe motiv ca nu detine contractul. Cert este ca, nici pana azi, ZIUA de Cluj nu a primit informatiile solicitate.

Ce spune legea

Potrivit Legii 544, "in cazul in care o persoana se considera vatamata in drepturile sale, prevazute in prezenta lege, aceasta poate face plangere la sectia de contencios administrativ a tribunalului in a carei raza teritoriala domiciliaza sau in a carei raza teritoriala se afla sediul autoritatii ori al institutiei publice".

In aceste zile, avocatii ZIUA de Cluj analizeaza posibilitatea actionarii in instanta a Primariei Cluj-Napoca, a primarului Emil Boc si a directorului Directiei Invatamant Cultura, Raimonda Boian, pentru incalcarea dreptului la liberul acces la informatiile de interes public.