Consiliul Judetean Sibiu este beneficiarul unui studiu preliminar de risc pentru zona industriala Copsa Mica, ale carui scopuri au fost acelea de a identifica sursele importante de poluare, efectele acestora asupra mediului economic si social in zona si stabilirea actiunilor viitoare si prioritizarea acestora in vederea reducerii contaminarii in zona si dezvoltarea economico-sociala.

Studiul a fost realizat de Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu, in parteneriat cu "Agrar und Umweltanalytik Gmb Jena", din Gemania, sub indrumarea conf. univ. dr. ing. Constantin Horia Barbu si a fost prezentat in aceste zile conducerii Consiliului judetean si reprezentantilor Agentiei Regionale de Mediu din Sibiu.

Studiul a fost, de asemenea, inmanat primarului orasului Copsa Mica, Tudor Mihalache. Realizarea documentatiei a fost aprobata in urma cu mai multe luni prin hotarare a Consiliului Judetean, institutia ce a si finantat studiul cu 10.000 euro. Scopul acestuia este de a insuma datele existente si disponibile in vederea efectuarii unei evaluari a gradului de poluare existent in zona Copsa Mica.

Situatia de la Copsa Mica, verificata in detaliu

Echipa de lucru a consultat datele existente in arhivele mai multor institutii printre care Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, Directia de Sanatate Publica, Regia Nationala Apele Romane, filiala Sibiu, Oficiul Judetean pentru Pedologie si Agrochimie Sibiu, studii mai vechi si inregistrari de arhiva ale Directiei de Sanatate Publica, ale Primariei din Copsa Mica.

De asemenea, autorii studiului au apelat si la intervievarea locuitorilor din zona. Datele au fost verificate din punct de vedere al plauzibilitatii lor si, alaturi de text, studiul contine tabele, grafice, harti si fotografii referitoare la efectele poluarii inregistrate in zona in ultimii ani.

Studiul dezvaluie intinderea si adancimea ariei poluate, cu mentionarea modului de utilizare a terenurilor si a zonelor sensibile.

In plus, el releva si masurile recent luate pentru reducerea si eliminarea poluarii de catre societatea "Sometra" SA.

Urmeaza o cercetare mult mai complexa

Studiul constituie o prima evaluare a riscurilor pentru mediu (aer, apa, sol), oameni, animale si bunuri. Totodata, el prezinta si o propunere de actiuni pentru determinarea exacta a gradului de poluare si o estimarea a costurilor acestora.

"Acest studiu preliminar este doar un prim pas. El va fi urmat de un studiu mult mai amplu, care are ca scop gasirea solutiilor pentru depoluarea zonei, studiu pentru care va fi organizata o licitatie, avand in vedere ca valoarea lui se estimeaza la aproximativ 200.000 euro", a declarat presedintele Martin Bottesch.

Aceste materiale documentare vor avea un caracter public nesecretizat si vor putea fi consultate de oricine este interesat de detaliile istorice ale poluarii la Copsa Mica.