Cartierele de locuinte pentru tineri prind contur in tot mai multe dintre localitatile judetului Arad, dupa ce consiliile locale au primit unda verde pentru vanzarea terenurilor in conformitate cu prevederile Legii 15 din anul 2003.

Pe langa tinerii in varsta de pana la 35 de ani care pot beneficia de teren pentru constructia unei case, investitorii au devenit deosebit de interesati de parcelele de terenuri ramase disponibile la marginea localitatilor, in special a celor din apropierea municipiului Arad, unde intentioneaza sa ridice cartiere, fie de case, fie de blocuri, dotate cu scoli, gradinte, biserici si complexe comerciale.

In comune, preturi in prag de "explozie"

Potrivit specialistilor in piata imobiliara, preturile terenurilor cresc de la o zi la alta, iar investitiile in case sau apartamente sunt considerate "afacerile secolului".

"Locurile de casa situate in zonele rurale, in special cele din comunele din apropierea Aradului, se scumpesc pe zi ce trece. Daca in urma cu cativa ani, nimeni nu se inghesuia sa mearga sa se stabileasca la tara, acum, cand integrarea in Uniunea Europeana bate la usa, preturile au explodat.

Atat casele, cat si terenurile virane, au din ce in ce mai multa cautare, dar nimeni nu se prea inghesuie sa vanda. Primariile au, astfel, o foarte buna ocazie sa-si rotunjeasca bugetul, scotand pe piata terenurile disponibile", a declarat Silvia Dragoman, agent imobiliar.

Astfel, peste maxim doi ani, localitatea aradeana Zadareni va avea un nou cartier de locuinte. Autoritatile locale au pregatit 64 de parcele, de cate 300 de metri patrati, care vor fi acordate gratuit tinerilor din comuna, in conformitate cu prevederile legii 15/2003.

Potrivit primarului Doina Petri, parcelarea locurilor a demarat inca din toamna anului trecut, insa a fost intarziata de numeroasele probleme de natura juridica. "Am reusit sa incheiem toate formalitatile, iar atribuierea efectiva o vom face pana la sfarsitul lunii iunie.

Autorizatia de constructie este valabila, conform legii, un an de zile si in maxim doi ani cladirea trebuie ridicata", a declarat Doina Petri.

De asemenea, in ultimele luni, pe raza comunei Macea, pretul unui loc de casa a crescut de trei ori. Primarul localitatii, Ioan Mercea, spune ca pe piata libera, metrul patrat de teren valoreaza acum intre 6 si 7 euro, pe cand, in urma cu doi ani, costa doar 2 euro. "In ultima vreme, foarte multe persoane doresc sa se stabileasca fie la Macea, fie in satul Sanmartin.

Sunt oamenii intorsi din strainatate, care doresc sa cumpere locuri de case", a declarat Ioan Mercea.

Orasele mizeaza pe ansambluri rezidentiale

O noua zona rezidentiala va fi amenajata in orasul aradean Ineu dupa ce terenul care adapostea vechea unitate militara a fost transferat in patrimoniul local. Potrivit primarului orasului Ineu, Nicolae Mehelean, pe cele 24 de hectare de teren se intentioneaza ridicarea din temelii a unui cartier modern.

Astfel, executivul local a conceput deja un plan urbanistic de detaliu care cuprinde mai multe blocuri, un post de politie, locuri de casa, un complex sportiv, o gradinita, un centru de afaceri si un supermarket. Primul pas spre concretizarea proiectului consta in demararea, in acest an, a lucrarilor pentru ridicarea a patru blocuri ANL, cu 64 de apartamente.

"Blocurile au parter plus patru etaje, la etajul I fiind instalata o centrala de incalzire pe gaz. Investitia este a ANL-ului, din buget trebuind sa asiguram doar infrastructura, ceea ce implica o cheltuiala de aproximativ 120.000 RON", a precizat Nicolae Mehelean.

Viitorul cartier de locuinte al orasului Pecica, unul dintre proiectele cele mai ambitioase ale executivului local, va deveni in curand realitate dupa ce un om de afaceri aradean a cumparat 300 de parcele de teren la marginea localitatii.

Situat la intrarea dinspre municipiul Arad a orasului, cartierul ar urma sa aiba magazine, o scoala, o gradinita, precum si utilitati, si anume retea de apa si retea de gaz metan. Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, sustine ca materializarea tuturor proiectelor de cartiere vor fi o atractie pentru investitori.

"Vrem sa prezentam tot ceea ce inseamna solutii pentru zonele de locuit din Arad, publice si private. Vom include aici proiectii, planuri, ofertele privatilor, tot ceea ce insemna constructii", a detaliat primarul municipiului.

Acesta a mai adaugat ca printre planurile municipalitatii se numara si extinderea zonelor de locuit spre comunele limitrofe si, implicit, inglobarea localitatilor din jurul orasului in perimetrul administrativ al Aradului.