Vernisajul expozitiei de fotografie dedicata comunei Rosia Montana, realizata de Grupul “7 zile”, grup format din cei mai buni fotografi de arta din Romania, la Meeting Point-ul din cadrul Festivalului International de Film “Transilvania” (TIFF), s-a transformat ieri intr-un scandal de zile mari.

Prezent la vernisaj si invitat sa ia cuvantul, vicepresedintele controversatei companii canadiene Gabriel Resources, John Aston, a fost contrat vehement de militanti ai campaniei “Salvati Rosia Montana”.

Imbracati in tricouri albe cu mesaje sugestive precum “Salvati Rosia Montana”, “Arta inseamna creatie”, “Prostitutia in arta trebuie expusa in Muzeul National de Coruptie”, acestia au format un lant viu in fata vorbitorilor invitati la vernisaj.

Aston a luat cuvantul, dar nu a reusit decat sa toarne gaz pe foc. “Ma bucur sa avem atatia oponenti”, a spus acesta, moment in care a fost atacat fara menajamente de public.

Aceasta, in fata unei sali arhipline, in care puteau fi remarcati regizorul Catalin Mitulescu, actrita Dorotheea Petre, recent premiata la Cannes, actorul Udo Kier, realizatorul de emisiuni Catalin Stefanescu si alti invitati ai TIFF.

“Nu va intereseaza decat banii, atata, si nimic mai mult”, “Nici nu va ganditi la mediu, ci la aurul de la Rosia” au strigat, in plin vernisaj, extrem de nervosi, militantii campaniei “Salvati Rosia Montana”, care au impartit apoi manifeste pentru salvarea zonei de la distrugere.

Imperturbabil, John Aston a continuat sa vorbeasca in sala inconjurata de fotografii exceptionale din comuna Rosia Montana si din jur. “Suntem mandri ca suntem implicati in TIFF. Trebuie sa aveti o imagine obiectiva a ce se intampla acolo, sa mergeti sa vedeti. Eu de sase ani merg la Rosia Montana.

Avem o politica de a lucra din umbra, facem lucruri bune si altele care poate ne ies prost, dar cu buna credinta” a mai spus Aston. “Sper sa impiedicam acest proiect”, au strigat militantii ecologisti. Apoi, organizatorii au declarat deschisa expozitia.

“Localnicii sunt speriati”

Grupul “7 zile” a realizat sutele de poze de la Rosia Montana, in urma unei solicitari a firmei de publicitate GMP, care a asigurat celor 10 fotografi cazarea si masa pe durata sederii. “Tabara noastra a beneficiat de un sponsor, dar noi nu suntem nici de o parte, nici de alta a controversei. Pur si simplu, suntem artisti. Nu negam atmosfera tensionata pe care am gasit-o acolo.

Localnicii sunt speriati. Eu, personal, nu sunt de nici o parte, ci doar am facut poze. Sunt un profesionist al fotografiei”, a spus Cosmin Bumbut, unul dintre fotografi. Cei 10 fotografi care compun grupul “ 7 Zile” nu sunt toti pe aceeasi lungime de unda.

Unii sustin ca fotografiile realizate sunt favorabile companiei miniere canadiene, iar altii ca aduc acesteia deservicii. Fotografiile au un profund caracter social, din majoritatea reiesind o situatie extrem de dura, o lume abandonata, saraca, in prag de prabusire. Majoritatea localnicilor s-au organizat in Asociatia “Alburnus Maior” si se opun mutarii din localitate.

Controversata companie Gabriel Resources doreste sa imple-menteze in comuna Rosia Montana din judetul Alba proiectul “Gold Corporation”, o exploatare imensa de aur prin metoda cianuritei, metoda care, aplicata in alte zone de pe glob, a provocat adevarate catastrofe ecologice.

TIFF, contestat si de “Luna Amara”

Liderul trupei de rock alternativ “Luna Amara”, Mihnea Blidariu, a contestat vehement decizia staff-ului TIFF de a solicita si accepta sponsorizarea renumitului Festival. Gabriel Resources este unul din partenerii principali ai editiei din acest an a TIFF.

Blidariu a transmis o scrisoare deschisa directorului TIFF, Mihai Chirilov, prin care isi exprima dezacordul in termeni duri pentru sponsorizarea TIFF-ului. “Prezenta siglei langa mamaliga taraneasca e de o ironie cel putin amara.

Nu credeam ca mana lunga a intereselor economice si politice de natura privata, si nu foarte straine de coruptie va atinge si murdari un festival atat de valoros”, a scris acesta.

In replica, Biroul de presa al TIFF a dat un comunicat prin care afirma ca “Ironia amara nu e prezenta siglei Gabriel Resources langa mamaliga taraneasca, ci faptul ca festivalul se incapataneaza sa existe la Cluj”.

Vineri, la deschiderea TIFF, timp de o jumatate de ora, Asociatia “Alburnus Maior” si militanti ai campaniei “Salvati Rosia Montana” au protestat in fata cinematorafului “Republica”. Militantii au afisat un banner imens, pe care scria “Gabriel nu e din acelasi film. Stopati proiectul Rosia Montana”.

Totodata, militantii au impartit manifeste printre participantii TIFF. Agenti de politie au amendat, vineri, militanti ai miscarii “Salvati Rosia Montana”.