Iubitorii de plaja au prins drag de soarele vecinilor bulgari, sau cel putin asa reiese din recentele studii de piata ale agentiilor de turism. Mai mult, ceea ce ii face pe turistii romani sa plece spre „nisipurile de aur” este in primul rand oferta pe care bulgarii o au in acest sezon estival.

In vara acestui an, plajele din Bulgaria au fost luate cu asalt de turistii romani si nu numai. Majoritatea strainilor, care preferau statiunile de pe litoralul romanesc al Marii Negre, dar si romani, au ales ca loc de petrecere a concediului tot „nisipurile de aur”.

Asta mai ales in conditiile in orice turist poate ajunge la bulgari cu numai 1.300.000 - 1.500.000 de lei in buzunar. Atata costa o zi de plimbare in Bulgaria, in banii mentionati firmele de turism din Constanta precizand ca este inclus transportul si turul statiunilor.

Si pentru ca palma data turismului pe litoralul romanesc sa fie si mai usturatoare, chiar in buricul statiunii Mamaia (!!) troneaza, de mai multe zile, un banner care face reclama tocmai excursiilor in Bulgaria. De ce? Explicatia este foarte simpla.

Proasta gestionare a plajelor litoralului romanesc a atras dupa sine nemultumirea hotelierilor, dar mai ales a turistilor, care nu pot beneficia de servicii de calitate. De partea cealalta, ofertele sunt tot mai atragatoare, iar firmele romanesti de turism au decis sa speculeze, pentru a nu iesi in pierdere.

O bila neagra la acest capitol poate fi acordata intr-un mod simplu pentru starea jalnica in care litoralul romanesc se afla, referindu-ne aici la starea plajelor, organizarea proasta a licitatiilor pentru concesionarea plajelor si mai mult - foarte tarziu, iar castigatorii licitatiilor si-au aratat in repetate randuri nemultumirile legate de faptul ca sezonul estival este compromis, iar

plajele sunt goale. Iar turistii sunt foarte selectivi in acest sens. „Romanii prefera litoralul bulgaresc, deoarece plaja este amenajata corespunzator, nisipul este mai fin, este curat, iar calitatea serviciilor este mult peste ceea ce ofera litoralul romanesc.

Uneori cererile depasesc oferta, ceea ce inseamna ca toti cei care merg acolo sunt multumiti de ceea ce gasesc acolo”, a explicat reprezentantul unei agentii de turism.

Pe plajele altora nu pute!

Asta in conditiile in care turistii romani care aleg petrecerea concediului pe litoralul romanesc se pot foarte bine trezi dimineata un puternic miros de alge, pe care Directia Apelor Romane Dobrogea - Litoral cica le aduna de fiecare data atunci cand acestea apar.

Ciudat, noi am gasit in nenumarate randuri mormane de alge, pet-uri si alte deseuri aruncate pe plaja si pe nimeni care sa curete nisipul! In plus, in Bulgaria nu exista scandaluri legate de gestionarea plajelor - intre firmele care administreaza, pe cand la noi s-a dus vestea ca Sulfina Barbu este cel mai neexperimentat ministru pe care l-a avut tara noastra.

„In Bulgaria, plaja din fata hotelului si din jurul acestuia este administrata si intretinuta de hotelieri si niciodata nu sunt probleme. Mai mult, restaurantele au deschidere la plaja, nu sunt construite pe nisip, ca la noi”, a declarat reprezentantul altei agentii de turism.

In ceea ce priveste managementul vecinilor nostri, se pare ca succesul are radacini mai vechi - inca de la inceputul anilor 1990, atunci cand s-a facut privatizare, radacini pe care acestia au stiut cum sa le valorifice.

Intre 150 si 299 de euro - sapte zile la bulgari

Mai mult, rezultatele bulgarilor se vad si datorita faptului ca au avut incredere in investitorii straini, iar aceste investitii ale marilor tour - operator straini si ideile occidentale promoveaza in acest moment in toata Europa - Bulgaria ca fiind tara cu unul dintre cele mai frumoase si curate nisipuri din Europa.

In Romania, pe de alta parte, avem programul „O saptamana la mare”, care din cauza unei proaste promovari nu a fost prea bagat in seama de turisti. In schimb, la bulgari se estimeaza ca numarul turistilor care fac plaja pe nisipurile de aur ar depasi 50 de mii.

In plus, gratuitatile anuntate de firmele de turism si faptul ca se confirma imediat camerele sunt cu atat mai atragatoare cu cat preturile se situeaza in jurul a 150 - 299 de euro de persoana pentru sapte nopti de cazare, inclus transport. Fara cazare - biletul la autocar este de cel mult 40 de euro.

In aceste conditii, parerea ministrului Mediului din Romania nu mai conteaza, pentru ca deciziile pe care le-a luat pana in prezent au demonstrat ca profesionalismul acesteia lasa de dorit.

Pornind de la licitatiile pentru concesionarea in regim de urgenta a plajelor, continuand cu gafele pe care aceasta impreuna cu chimistul director la Directia Apelor Romane Dobrogea - Litoral, Ionel Manafu, nu inceteaza sa le faca in legatura cu curatenia de pe plaja si amenajarea acestora pentru primirea turistilor.

Un singur gest am putea nota din partea chimistului: aceea de a infiinta, dupa cum a anuntat chiar vineri, un TelVerde. Ca sa… ce? Mai ajuta acest telefon cu ceva acum, cand dezastrul deja a fost programat?!