Medicii Centrului de Diagnostic si Tratament se vor organiza din aceasta luna in Asociatie Medicala si vor fi platiti in functie de activitatea pe care o presteaza pe parcursul lunii. Ei vor avea un buget stabilit in functie de numarul de consultari zilnice, dar acest numar nu poate depasi 28 de consultatii pe zi.

Pacientii vor beneficia in continuare de gratuitatea serviciilor medicale in baza asigurarii de sanatate pe care o platesc la Casa Asigurarilor de Sanatate. Doar cei care vor dori rezolvarea problemelor medicale in regim de urgenta vor plati consultatiile, dar la un nivel mai scazut decat cel existent in clinicile private.

Reorganizarea inseamna salarii mai mici pentru personalul sanitar pe o perioada determinata de timp sau, daca acest lucru nu este dorit, atunci se va ajunge la redistribuirea personalului medical in alte unitati sanitare din Cluj-Napoca. Despre toate acestea ne-a oferit detalii directorul Centrului de Diagnostic si Tratament, dr. Tudor Simionescu.

Reporter: Reprezentantii Sindicatului Sanitas au afirmat ca Centrul de Diagnostic si Tratament (CDT) se privatizeaza. Ar putea insemna acest lucru faptul ca pacientii nu vor mai putea beneficia de tratament gratuit la Centru?

Tudor Simionescu: Nu. Trebuie incurajati oamenii sa vina la CDT pentru ca restructurarea nu inseamna ca pacientii vor plati pentru serviciile medicale ale Centrului. Casa Asigurarilor de Sanatate plateste Centrului de Diagnostic si Tratament anumite sume de bani care reprezinta contravaloarea serviciilor medicale pe care noi le oferim asiguratilor.

E drept ca o problema majora atunci cand vine vorba de calitatea serviciilor noastre este data de faptul ca medicii nu pot consulta mai mult de 28 de pacienti pe zi, conform legislatiei medicale in vigoare. Din acest motiv suntem nevoiti sa programam pacientii pe parcursul intregii luni, asa incat sa nu fie depasit acest numar de 28 de consultatii zilnice.

Cei care doresc sa fie consultati in regim de urgenta si nu accepta sa fie programati in luna urmatoare trebuie sa plateassca o suma de bani care oricum e mai mica decat sumele cerute in clinicile particulare. Spre exemplu, o consultatie medicala se ridica la 300 de mii de lei vechi in oras, iar la noi e de 200 de mii de lei.

Probabil acesta este motivul pentru care se spune ca restructurarea inseamna plata serviciilor medicale, dar aceasta e cum va spuneam, o situatie exceptionala care are loc doar la cererea expresa a pacientului.

Rep.: Care e situatia financiara a CDT la ora actuala?

T.S.: Nu va ascund ca ne aflam intr-o situatie de criza majora, pentru ca bugetul pe care l-am primit de la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate (CJAS) a fost in luna aceasta cu 1,5 miliarde de lei mai mica decat anul trecut si nu acopera cheltuielile.

Salariile angajatilor nu pot fi scazute pentru ca sunt stabilite in baza unor grile de salarizare, dar doresc sa am o discutie cu angajatii asa incat sa vedem daca ei accepta o micsorare a salariilor pana trecem de aceasta perioada de criza de o luna-doua.

Rezolvarea pe care o speram vine fie din partea CJAS care ar trebui sa creasca bugetul pe care il acorda Centrului sau o salvare ar fi reorganizarea pe care o avem in vedere. Daca cei 100 de medici si 130 de asistente nu accepta reducerea salariilor pe o perioada determinata de timp, atunci va trebui sa recurgem la redistribuirea personalului sanitar la alte spitale sau unitati sanitare din Cluj.

Rep.: Ce presupune reorganizarea pe care o aveti in vedere?

T.S.: Reorganizarea presupune ca medicii sa se organizeze in Asociatie Medicala. Ca urmare a acestui fapt, ei vor fi platiti in functie de activitatea prestata, ceea ce va reduce costurile Centrului, pentru ca medicii nu vor mai primi toti un salariu fix.

E drept ca sunt medici la care pacientii stau la rand pentru o programare, dar sunt si cabinete unde numarul pacientilor este foarte redus si acestia vor fi platiti corespunzator.

Rep.: Medicii vor putea cumpara cabinetele medicale in care lucreaza acum?

T.S.: Spatiile apartin Consiliului Judetean, deci depinde de ei daca vor vinde aceste spatii si mai ales depinde de legislatia care va fi publicata in Monitorul Oficial.

Din cate stiu, a fost sistata cumpararea de catre medicii de familie a cabinetelor in care isi desfasoara activitatea, deci se asteapta noi reglementari in domeniu, dar, daca aceste reglementari exista, ele vor fi puse in aplicare.

In orice caz nimeni nu poate influenta sau impune Consiliului Judetean sa vanda aceste spatii, iar interesul nostru major este ca aceste spatii sa ramana in slujba asiguratilor, iar CDT sa fie aceasi unitate monobloc, adica cea mai mare policlinica de stat din Cluj-Napoca.

Rep.: Cum veti atrage fonduri pentru dotarea cabinetelor si laboratoarelor ?

T.S.: Vom solicita Directiei de Sanatate Publica sa ne sprijine in demersul de a aduce fonduri catre centru si de la Consiliul Judetean sau Consiliul Local. Oricum finantatorul nostru direct pe probleme legate de aparatura medicala este Ministerul Sanatatii prin Directia de Sanatate Publica.