ZIUA de Cluj a formulat o cerere catre Directia Economica din cadrul Consiliului, in conformitate cu Legea 544 privind liberul acces la informatiile de interes public, solicitand, printre altele, nominalizarea consilierilor si a celor din aparatul propriu al CJ care au beneficiat de delegatii in strainatate. Raspunsul la solicitare a evitat tocmai aceasta intrebare.

Purtatorul de cuvant al CJ, Cornelia Trif (foto dreapta), a declarat, initial, ca informatiile privind deplasarile angajatilor CJ, precum si ale consilierilor in strainatate sunt contabilizate de Directia Generala Economica, cea care se ocupa, practic, de finantarea acestor delegatii.

Solicitarea ZIUA de Cluj a fost adresata, prin urmare, acestei Directii si era formulata in felul urmator: “In conformitate cu Legea 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public, va rog sa-mi puneti la dispozitie situatia deplasarilor in strainatate a membrilor executivului si a consilierilor CJ.

Cate delegatii au fost trimise in strainatate din decembrie 2005 si pana in prezent? - Cine sunt cei care au beneficiat de aceste delegatii? - Ce sume s-au pus la dispozitie pentru deplasari? - Cum sunt justificate (impartite) diurnele delegatilor? Din ce fonduri sunt suportate astfel de cheltuieli?”.

Raspunsul emis la cateva zile de catre Directia Economica nu corespunde nici pe departe intrebarilor formulate in cerere, si asta cu atat mai mult cu cat purtatorului de cuvant al institutiei i s-a explicat detaliat care este relevanta acestor chestiuni.

“In perioada decembrie 2005 - iunie 2006, din cadrul CJ au fost trimise 11 delegatii, dupa cum urmeaza: decembrie 2005 - zero, ianuarie 2006 - zero, februarie 2006 - zero, martie 2006 - trei, aprilie 2006 - una, mai 2006 - doua, iunie 2006 - cinci. Din aceste delegatii au facut parte doi consilieri judeteni si unsprezece membri din aparatul propriu al CJ.

Sumele puse la dispozitie pentru deplasari au fost de 25.736 de lei, din care 15.100 lei diurna deplasare si 10.636 lei cheltuieli materiale (transport, cazare, asigurare medicala). Justificarea diurnei privind deplasarile externe se face in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului 518/1995, cu toate modificarile ulterioare.

Cheltuielile cu deplasarile externe sunt suportate din bugetul propriu al CJ, din veniturile proprii”. Cand purtatorul de cuvant al CJ, Cornelia Trif, a fost contactat telefonic - ieri, la ora 14.30 - pentru a i se cere lamuriri cu privire la raspunsul neconcludent obtinut de ZIUA de Cluj, aceasta a sustinut ca nu a apucat sa vada continutul raspunsului emis de Directia Economica.

Cornelia Trif a emis ipoteza ca, probabil, directorul economic, Petru Malai, nu a inteles pe deplin ce anume i s-a solicitat. Cu toate acestea, Cornelia Trif a fost de acord ca informatiile privind numele celor care s-au bucurat de deplasari in strainatate n-ar fi trebuit tinute la secret.