Consilierii locali ai PRM din Timisoara au facut un calcul al imprumuturilor municipalitatii si al sumei care se resfrange catre fiecare cetatean al orasului in urma datoriilor si imprumuturilor pe care Primaria le are la diferiti creditori.

Calculele lor releva ca o familie formata din trei membri are de "platit" in contul dobanzilor catre diferite institutii de creditare suma de 6.000 RON (60 de milioane de lei vechi).

Datorie colosala

Alesul local Adrian Pascuta (PRM) a afirmat ca administratia locala are o datorie colosala, de 6.000 miliarde lei vechi, iar imprumuturile par sa nu se justifice, din moment ce "Timisoara nu e un oras pus la punct si mai sunt multe de facut". "Am calculat ca pe cap de locuitor se plateste suma de 20 de milioane de lei, deci 60 de milioane de lei vechi la o familie din trei persoane.

Numai in epoca Ciuhandu (primarul orasului, Gheorghe Ciuhandu Ð n.r.) s-au facut aceste indatorari si inca mai avem 400 de strazi neasfaltate si blocuri fara canalizare", a spus consilierul.

Trebuie mentionat ca, in ceea ce priveste sistemul de canalizare, Regia "Aquatim", subordonata Consiliului Local, are contractat un imprumut de peste 11,5 milioane euro, de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, pentru retehnologizarea statiei de epurare a orasului si reabilitarea retelelor de canalizare.

Calculele alesilor PRM nu sunt, insa, aceleasi cu cele ale directorului economic al Primariei, Adrian Bodo. "Ma deranjeaza cand aud astfel de declaratii populiste, indiferent din ce zona politica vin. Ei nu stiu altceva decat sa stea la colt si sa critice, fapt ce dauneaza tuturor, pana la urma. Cea mai mare problema a lor este ca in oras se face treaba", a declarat Bodo.

Reprezentantul administratiei locale a adaugat ca "singura datorie a municipalitatii o reprezinta imprumutul de 1.500 de miliarde lei, luat in urma cu cateva saptamani, si care este destinat refacerii infrastructurii orasului".

Premiera pe piata obligatiunilor

Municipalitatea s-a angajat in acest an la cel mai mare imprumut obligatar al unei administratii locale romanesti, in valoare de 150 milioane RON (1.500 miliarde lei vechi), credit contractat pe o perioada de 20 de ani, destinat realizarii unui amplu program de investitii. Suma va fi rambursata din fondurile rezultate din obligatiuni.

Aceasta ar fi cea de a treia emisiune de obligatiuni lansata de Primarie, primele doua fiind epuizate in cateva zile. Suma a fost considerata uriasa de unii dintre consilierii locali, care profita totusi de existenta acestui credit pentru a ataca executivul ca, desi are bani, nu i-ar folosi cum trebuie.

Desi Timisoara are acum cel mai mare buget din toate timpurile, un sondaj efectuat in luna iunie a relevat ca suma de 100 de milioane de euro este insuficienta pentru ce si-ar dori majoritatea cetatenilor.

Conform datelor de pe site-ul Primariei, sursele de venituri la bugetul local provin, printre altele, din venituri curente, circa 350 milioane RON, 40 milioane RON - venituri de capital, subventii de 87 milioane RON si imprumutul de 150 milioane RON, luat recent. Datele prezentate pe www.primariatm.ro mentioneaza si dobanzile aferente datoriei publice, in valoare de peste 60 de miliarde lei vechi.