Indiciile procurorilor arata ca prin grupul Terra Mare s-au rulat mari sume de bani, de peste 1 milion de euro, bani care nu pot fi justificati. Mai mult, in afacerile imobiliare, grupul italian s-a folosit de scrisori de bonitate si garantii bancare care ar fi false. Procurorii au inceput urmarirea penala in acest dosar.

Acuzatiile sunt si mai grave, deoarece societatea Terra Mare foloseste in proiectele imobiliare avansurile financiare ale clientilor pentru a incepe constructia imobilelor. Daca, in urma investigatiilor, afacerile italianului Griesi se blocheaza, cei care au achitat deja avansurile catre Terra Mare au mari sanse sa ramana fara bani.

Intrarea pe piata a grupului Terra Mare s-a facut destul de discret, acesta construind initial un bloc de locuinte in zona Borhanci. Lovitura de imagine a fost data la inceputul verii, cand grupul a anuntat ca va dezvolta o investitie majora pe Valea Chintaului, reprezentand un cartier de locuinte cu 25 de blocuri intins pe 6 hectare.

Desi toate datele financiare ale grupului de firme indicau ca Terra Mare nu poate sustine aceasta investitie, estimata la 20 de milioane de euro, reprezentantii societatii au vandut in avans o parte din cele 400 de apartamente ale ipoteticului proiect. Patronul Terra Mare, Giorgio Griesi, a anuntat ca viitorul cartier rezidential va semana cu unul din cartierele orasului Milano.

Societatea a cumparat, la inceputul anului, sase hectare de teren pe Valea Chintaului, care se afla la 10 kilometri de Cluj-Napoca. Pentru ipoteticul cartier exista deja materiale de prezentare si chiar un show-room, in conditiile in care inca nu au fost sapate nici macar fundatiile noilor blocuri.

Reporterii ZIUA de Cluj au aflat de la Carmen Miron, responsabila cu tranzactionarea apartamentelor, ca au fost vandute deja zece apartamente. Ana Tofeni, reprezentantul Terra Mare la Cluj, a precizat initial ca au fost vandute deja apartamente, apoi a revenit si a spus ca exista doar liste cu persoane care doresc sa cumpere aceste locuinte.

Pe pagina de internet a societatii imobiliare care intermediaza vanzarea se afirma ca au fost vandute apartamente in cartierul Cluj-Napoca Due. Imobiliare din surse obscure Societatea Terra Mare, cu sediul in Baia Mare, detine in proportie de 90%, actiunile societati Euro Siag, restul de actiuni fiind detinute de catre Vasile Contiu (actionar la societatea Conferom Impex din Baia Mare).

Reprezentantii Terra Mare au sustinut ca sursa de finantare pentru proiectele lor imobiliare ar fi tocmai societatea Euro Siag, dar si compania-mama din Italia, Siag. De aici si indiciile privind tranzactiile dubioase de peste 1 milion de euro, derulate intre companiile controlate de Griesi.

Chiar si asa, simpla verificare a datelor financiare declarate la Ministerul de Finante contrazic afirmatiile venite din partea Terra Mare.

In 2004, Euro Siag a declarat o cifra de afaceri de 20 de miliarde lei vechi, adica 500.000 de euro, si un profit de un miliard de lei vechi, toate acestea in conditiile in care investitia pentru cartierul Cluj-Napoca Due este estimata la peste 20 de milioane de euro.

In acest context rezulta nevoia grupului Terra Mare de a prezenta garantii bancare si scrisori de bonitate pentru a atrage bani de pe piata, documente care nu ar fi tocmai reale. Pe de alta parte, nici partenerii de afaceri ai italianului nu pot asigura finantarea proiectului. Cifrele de afaceri ale societatii Confero, la care detine actiuni Vasile Contiu, nu depasesc 3-4 miliarde de lei vechi.

Anul trecut, italianul Griesi a incercat sa incheie un parteneriat cu Primaria Baia Mare, pentru realizarea unui cartier de locuinte. Primaria ar fi urmat sa puna la dispozitie un teren, in schimbul caruia Terra Mare ar fi cedat o parte din locuinte. Afacerea nu s-a realizat.