Si in acest an, Primaria Municipiului Mangalia va cheltui o suma consistenta pentru a strange gunoiul si resturile ramase in urma agentilor economici care si-au desfasurat activitatea pe litoralul sudic. Alaturi de acesti bani, contribuabilii au mai „achitat“, pe timpul verii, si salubrizarea si intretinerea spatiilor verzi.

In plus, primaria Mangalia a mai pus „umarul“ si la strangerea algelor rau mirositoare, in portiunile de plaja unde utilajele Directiei Apele Romane „Dobrogea Litoral“ nu au mai facut fata.

„Cheltuielile, pe fiecare sezon, sunt de circa 10 miliarde de lei vechi pentru salubrizarea orasului si a statiunilor, precum si alte 10 miliarde de lei pentru intretinerea spatiilor verzi.

Efortul este unul considerabil, dar multi dintre agentii economici - fie ca este vorba despre hotelieri, fie de cei ce lucreaza in alimentatie publica - nu inteleg sa isi faca singuri curat in jurul propriilor unitati.

Tocmai de aceea, pe tot parcursul verii, au fost amendati cel putin 30 dintre acestia, conform noului regulament aprobat de Consiliul Local la inceputul anului“, a declarat pentru „Replica“ viceprimarul Mangaliei, Paul Botas.

Cei mai multi dintre agentii economici sezonieri din sudul litoralului considera ca nu este de datoria lor sa isi mentina curatenia in zona unitatilor pe care le detin, ci acest lucru trebuie facut din bani publici. La mizeria care a domnit in zonele respective pe tot timpul verii, s-a adaugat si nesimtirea multora dintre turisti, care si-au parcat autoturismele care pe unde au vrut.

„Au parcat pe spatiile verzi sau chiar au distrus barierele care delimitau mai multe plaje, au rupt popici, porti, garduri... Este vorba, in primul rand, de turistii „de week-end“, la finele saptamanii, in plin sezon estival fiind nevoiti sa intervenim cu propriile forte de ordine, dar am apelat si la politie, pentru a face fata acestui asalt“, afirma Paul Botas.

Curatenie pe plaje cu ajutorul Primariei Mangalia

Plajele litoralului sudic, fie ca este vorba de cele concesionate sau cele aflate in administrarea Directiei Apele Romane „Dobrogea Litoral“ au fost, in marea lor majoritate, bataia de joc a turistilor si localnicilor, dar si a celor care ar fi trebuit sa aiba grija de ele. Tone de gunoi, alge putrezite si scoici au fost stranse cu mari intarzieri de la o zi la alta.

„Si primaria Mangalia s-a implicat, de foarte multe ori, acolo unde proprietarii plajelor nu au reusit sa isi faca treaba, curatand zonele cu alge cu propriile utilaje. Era vorba despre situatii de criza si nu puteam lasa turistii sa faca plaja in mizerie“, concluzioneaza viceprimarul Mangaliei.

In privinta unui alt inconvenient, comertul ambulant, Paul Botas recunoaste ca, nici anul acesta, aceasta activitate nu a putut fi stavilita pe plajele din sud, acest lucru si din cauza ingaduintei de care au dat dovada concesionarii sau organele abilitate sa stopeze acest fenomen.