Finalizarea licitatiei pentru construirea celui mai nou cartier al Clujului, in Dealul Lomb, a fost amanata cu doua saptamani. Membrii comisiei de licitatie au cerut lamuriri suplimentare celor doua firme ramase in cursa.

Este vorba de compania portugheza Iberest si de Impact SA Bucuresti, condusa de omul de afaceri clujean Dan Popp. Alte doua firme au fost deja descalificate pentru ca nu au depus toate documentele cerute de consilieri.

In primul rand, alesii locali doresc lamuriri legate de structura proiectului. In al doilea rand, ei vor niste clarificari legate de situatia companiei Impact.

La licitatiile publice nu au voia sa participe companiile cu datorii la stat. Scriptic, Impact SA ar avea datorii, dar ele sunt compensate cu contravaloarea TVA-ului pe care statul roman trebuie sa il returneze firmei.

O alta problema este legata de faptul ca in ziua deschiderii plicurilor, reprezentantii Impact au anuntat ca au castigat licitatia. Acest anunt a determinat o adevarata convulsie pe Bursa de Valori Bucuresti.

La Cluj, Primaria a scos la licitatie 200 de hectare de teren. Acestea ar urma sa reprezinte aportul in natura la constituirea unei societati comerciale care va construi noul cartier.

In noua societate, Primaria va avea 51 la suta din actiuni. Castigatorul licitatiei trebuie sa aduca aportul in numerar corespunzator valorii pamantului, stabilita de un evaluator independent.

Banii cu pricina trebui folositi pentru inceperea lucrarilor de constructie. La final, societatea ar urma sa fie dizolvata iar apartamentele construie vor fi impartite intre Primarie si investitor.

In plus fata de acestea, ambele companii intrate in finala au oferit autoritatilor locale cate 75 de locuinte sociale gratuite precum si o suprafata de teren viabilizata care sa fie oferita tinerilor ce vor sa isi construiasca locuinte pe banii lor in zona.

Iberest a oferit 27 la suta din 150 de hectare iar Impact a facut o oferta de 33 la suta din 100 de hectare.