"Campionul din Balcani” este filmul care a primit Premiul ASTRA Film Fest, al editiei din acest an. Dincolo de implicatiile sociale, filmul face referire la unele aspecte mai putin cunoscute ale liderilor UDMR. Printre care si relatia cu Securitatea a lui Gyorgy Frunda. Problema editiei AFF 2006: filmele romanesti au fost prea slabe.

Marele perdant al Festivalului a fost "New Eldorado”, considerat excelent de public, dar prea partinitor de juriu. Proiectul AFF 2007 va fi anuntat in cateva saptamani.

Printre datele mai putin cunoscute despre liderii UDMR, dezvaluite in filmul semnat de Reka Kincses, se numara si cea potrivit careia, Gyorgy Frunda ar fi fost colaborator al fostei Securitati.

Regizoarea filmului "Campionul din Balcani”, Reka Kincses, castigatoare a premiului ASTRA Film 2006 sustine ca mesajul filmului ei, concentrat, ar fi "cea mai mare problema in viata este ca fiecare are dreptate”. Filmul a starnit real interes, nu numai datorita faptului ca face referiri inedite la viata mai putin cunoscuta a unor lideri actuali ai UDMR. Filmul a intrat in competitia AFF 2006 la sectiunea Studenti.

"Sunt foarte fericita si impresionata de cum a fost primit acest film de catre juriu si, mai ales, de public. De altfel, filmul a fost facut pentru publicul din Romania, cu scopul de a iesi din tiparul clasci al relatiilor dintre romani si maghiari.

A fost nevoie de suflet pentru acest film, pentru ca vorbim despre lucruri de pe urma carora au avut de suferit atat cei din familia mea, cat si eu”, a declarat Reka Kincses, regizoarea „Campionului din Balcani”.

"Este un film al carui mare merit, printr altele, este felul in care imbina latura sociala cu cea culturala si cu cea politica. Accentul filmului este pus pe toate aceste laturi, dar felul in care sunt impletite este de-a dreptul imbietor”, a declarat Andrei Gorzo, critic de film si membru al juriului ASTRA Film Fest 2006.

Acuzatii la adresa lui Frunda

In filmul "Balkan Champion” (Campionul din Balcani), personajul principal este Elod Kincses, un maghiar care imediat dupa Revolutie s-a impus ca un lider al UDMR. Astfel, in urma alegerilor din februarie 1990, a fost ales consilier judetean in judetul Mures, fiind si presedinte al UDMR Mures.

In timpul evenimentelor din 20 - 22 martie 1990, insa el a fost prins la mijloc - membrii UDMR sustineau ca nu este destul de radical in cerintele pentru drepturile maghiarilor, in timp ce liderii partidelor romanesti il acuzau de extremism.

In a doua parte a a filmului, are loc un dialog intre fiica si tata, dialog in care intervine si mama. Scena are loc imediat dupa ce realizatoarea filmului i-a luat interviu lui Gyorgy Frunda, care, recent, a fost declarat „curat” de catre CNSAS.

Cei doi parinti incep discutia prin a spune ca, inainte de 1989, Securitatea stia care erau oamenii ce puteau fi santajati. „Stiam ca Frunda ma spiona. Nu am spus nimanui, nici macar Mariei”, spune El?d Kincses. Aici intervine mama realizatoarei filmului: „Si eu stiam ca Frunda ne spiona. Cand am fost odata la Securitate mi s-a spus sa fiu atenta la prieteni.

Si am ghicit apoi ca este vorba de Frunda”, spune mama realizatoarei filmului, Maria Kincses.

Apoi Elod completeaza: „Eram atent la ce spuneam de fata cu el. El nu stia ca eu stiu”

Legatura dintre Elod Kincses si Gyorgy Frunda a fost facuta in 1977 - ambii erau avocati si au impartit acelasi birou. Dupa evenimentele din martie 1990, legatura dintre cei doi a fost iremediabil rupta.

"Filmul romanesc este slab”

Dupa 53 de filme intrate in competitie, dintre care noua la sectiunea „Made in Romania”, concluzia juriului acestei editii a fost una extrem de simpla: filmul documentar romanesc sufera de lipsa de imaginatie si lipsa de bani.

"La aceasta editie, filmele inscrise la sectiunea dedicata Romaniei au fost de o calitate mai scazuta. Nu am gasit filmul care sa intruneasca toate criteriile filmului antropologic si documentar.

De aceea au fost dezbateri asupra modului cum s-ar putea acorda o mentiune si fimului «Leaving Transylvania», care desi nu este facut de romani, se petrece in Romania”, a declarat Michal Buchowski, membru al juriului.

Potrivit acestuia, in mare, criteriile de selectare a filmelor au tinut cont, printre altele, de felul in care a fost editat filmul, de estetica lui si de respectarea filonului antropologic.

Mult aplaudat de public, filmul New Eldorado nu a primit nici un premiu. De ce a explicat Michael Stewart, un alt membru al juriului. „Am cazut de acord cu ceilalti membri ai juriului ca acest film este excelent, dar mai ales ca reportaj. Si, desi nu este in stilul clasic al propagandei, tot am simtit ca autorul acestuia incearca sa ne manipuleze”, a declarat Michael Steward.

Pe aceeasi idee a fost si Cristi Puiu, de asemenea membru al juriului. „Nu mi se pare ca a fost un film onest. Regizorul filmului a fost partinitor”, a spus Cristi Puiu.

ASTRA Film Fest 2007, peste doua saptamani

In cateva saptamani de la incheierea editiei din acest an a ASTRA Film Fest organizatorii vor anunta si programul pentru anul viitor. „Suntem extrem de fericiti ca festivalul din acest an a fost un succes, avand un public tanar, format din studenti din toata lumea. Au trecut foarte repede aceste sapte zile.

Avem planuri indraznete pentru editia de anul viitor, pe care le vom face in scurt timp cunoscute”, a declarat Budrala.

De obicei, ASTRA Film Fest era organizat odata la doi ani. Anul viitor este, insa, o exceptie avand in vedere ca Sibiul va fi capitala cultura europeana. Principala problema a Festivalului raman fondurile. „Au fost editii la care, spre exemplu, Centrul National al Cinematografiei ne-a ajutat cu 200 de euro.

In aceste conditii, pentru a organiza acest festival noi ne folosim 80 la suta din timp doar pentru a strange fonduri”, a adaugat Dumitru Budrala.

Dementa petrecerii la AFF 2006

Cele cateva sute de persoane care au ramas la Casa de cultura a sindicatelor din Sibiu au fost cuprinse, sambata seara de o adevarata dementa: cu totii au dansat pana la epuizare pe ritmurile Fanfarei lui Craciun, venita din satul Zece prajini.

Fie ca a fost vorba de Ciocarlia, fie ca a fost vorba de preluari de la Bregovic, fie ca a fost vorba de membri ai juriului, de studenti, de oameni la patru ace sau de hippioti, seara zilei de sambata a creat o atmosfera unica. Sute de persoane au dansat pana catre dimineata zilei de duminica, in fata unei fanfare care a bisat de doua ori intregul repertoriu.

Filmele premiate AFF 2006

Sambata seara, de la ora 18, la Sala Thalia din Sibiu au fost premiate cele mai bune filme ale editiei din acest an a ASTRA Film FEST 2006. Valoarea totala a premiilor depaseste 15.000 de euro.

Premiul ASTRA Film

Acordat lui Reka Kincses pentru Filmul „Campionul din Balcani” (Germania)

Sectiunea International

Premiul Luxemburg

Acordat lui Ayelet Bechar pentru filmul Just Married (Israel)

Filmul este povestea a doua cupluri care decid sa se casatoreasca desi stiu ca viata impreuna nu este posibila, pentru ele, in Israel.

Sectiunea "Made in Romania”

Premiul British Council

Acordat Ileanie Stanculescu Stanculescu pentru Filmul Satul sosetelor (Romnia)

In micul sat Viscri / Deutschweisskirch, din centrul Transilvaniei, toate femeile impletesc ciorapi. Un muzician german vinde ciorapii in Germania, Austria si alte tari.

Mentiune

Acordata lui Dieter Auner pentru Filmul Leaving Transylvania (Irlanda)

Mentiune

Acordata lui Sorin Iliesiu pentru Filmul Cate ceva despre Regina Maria (Romania)

Sectiunea Europa de Est si centrala

Premiul Deventer

Acordat lui Petr Lom pentru filmul Bride Kidnapping in Kyrgyzstan (Canada/Republica Ceha)

Conform unui vechi obicei chirghiz care inca functioneaza in ciuda faptului ca a fost declarat ilegal cu citiva ani in urma, in Kirghistan, fosta republica sovietica, barbatii isi rapesc viitoarele sotii.

Premiul Duna TV

Acordat lui Maciej Drygas pentru filmul One day in people Poland (Polonia)

One Day In People's Poland prezinta povestea unei zile obisnuite din viata unor oameni obisnuiti, din Polonia comunista.

Sectiunea Studenti

Premiul TVR

Acordat Alyssiei Grossmamn pentru filmul Into The Field (Marea Britanie)

Into The Field urmareste viata de zi cu zi a unor maici din manastirea romana ortodoxa de la Varatec.

Premiul Centrului National al Cinematografiei

Acordat lui Astrid Bussink Pentru filmul The Angelmakers (Scotia, Ungaria, Germania)

Premiul Sibiu 2007 Capitala Culturala Europeana

Acordat lui Gary Kildea si Andrea Simon pentru filmul Koriam’s Law And The Dead Who Govern (Chile/Italia/Spania)

Premiul pentru cel mai bun film european

Acordat lui Jaroslav Vojtek pentru filmul Here We Are (Slovacia)

Filmul spune povestea emotionanta a unei familii care isi cauta radacinile.