Fiecare vaca va trebui sa aiba din acest an un jurnal zilnic. Conform noilor norme europene, intrate in vigoare odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, fiecare crescator de bovine va trebui ca de acum inainte sa tina un jurnal in care sa noteze ce face fiecare animal in parte, in fiecare zi.

In jurnal va trebui notat cu este hranit, daca s-a imbolnavit, cine si cu ce medicamente a tratat animalul respectiv. Masura nu este chiar noua, la jumatatea anului trecut, odata cu introducerea cotei de lapte, fermierii sibieni fiind nevoiti sa tina un jurnal de lapte. „Acolo se noteaza cantitatea de lapte pe care o da o vaca intr-o luna, un semestru sau un an”, ne-a declarat dr.

Virgil Matei, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din judetul Sibiu. In realitate insa, indicatiile nu sunt urmate intotdeauna ca la carte. Este greu de crezut ca taranii noteaza cu sfintenie in fiecare zi ce fac vacile lor, in fiecare moment al zilei. „Taranii au un caietel sau isi noteaza direct in calendar.

Cota de lapte si-au facut-o ei, asa cu aproximatie”, ne-a mai spus dr. Virgil Matei. Cat priveste atentia acordata bolilor si tratamentelor, de acest lucru se ocupa in special medicul veterinar. El este cel care tine evidenta bolilor de care a suferit fiecare animal pe care il are in grija si tot medicul veterinar ii ajuta pe crescatori sa aiba propria lor evidenta.

Masura fiind noua si necunoscuta inca de toata lumea, va mai dura un timp pana va fi aplicata conform indicatiilor.