Cele mai importante posturi ocupate de romani in domeniul Educatiei sunt detinute de patru clujeni. Alti patru ar putea oricand sa ocupe fara probleme functii la fel de insemnate.

Astfel, fostul ministru al Educatiei Nationale, presedintele Consiliului Academic al Universitatii “Babes-Bolyai”, Andrei Marga, a devenit vicepresedinte al Universitatii ONU din Tokyo. El este adjunct al subsecretarului general al Organizatiei Natiunilor Unite, cea mai inalta functie administrativa ocupata de un roman in ierarhia mondiala in acest moment. Profesorul isi mentine si functia academica la UBB.

Universitatea ONU din Tokyo este una dintre cele mai cunoscute din lume, este specializata pe pregatirea doctoranzilor. Pozitia de vicepresedinte al acestei institutii ii ofera vizibilitate maxima filosofului Andrei Marga, care poate, astfel, sa aspire sa isi incununeze cariera cu un Premiu Nobel.

Un alt aspirant la Nobel

Un alt clujean aflat in topul celor mai importanti oameni din Romania este presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc. Savantul chimist din Cluj este extrem de cunoscut in lumea stiintifica. Si el ar putea fi unul dintre candidatii romani la Premiul Nobel.

Haiduc a fost rector al Universitatii “Babes-Bolyai”, inaintea lui Andrei Marga. O vreme, dupa ce si-a pierdut postul in favoarea profesorului Marga, Haiduc a condus filiala clujeana a Academiei Romane. Din aceasta pozitie, el s-a opus proiectului minier de la Rosia Montana.

In prezent, Ionel Haiduc face eforturi sa redea Academiei Romane stralucirea pierduta in timpul regimului comunist, precum si in timpul mandatului lui Eugen Simion, criticat pentru activitatea sa dinainte de anul 1989, precum si pentru modul in care a condus cea mai importanta institutie culturala a Romaniei.

Cel de-al treilea clujean din careul de asi al Educatiei este ministrul Educatiei si Cercetarii, inginerul Mihail Hardau. Profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, el detine si postul de presedinte al organizatiei municipale a PD.

Hardau are experienta administrativa din perioada in care era consilier judetean si prefect. Chiar daca a fost criticat pentru modul in care a organizat examenele de Bacalaureat, el a obtinut, doi ani la rand, bugete-record pentru domeniul pe care il conduce.

Cel de-al patrulea este seful Comisiei Prezidentiale pentru Educatie, Mircea Miclea. El a fost, timp de un an, ministru al Educatiei si Cercetarii, dar a demisionat pentru ca nu a reusit sa obtina cresterile salariale dorite pentru profesori. Miclea este de profesie psiholog si a detinut, o vreme, si postul de cancelar al Universitatii “Babes-Bolyai”.

Linia a doua

Exista alti patru clujeni capabili sa preia oricand fiecare din aceste functii. Unul dintre ei este prorectorul UBB, Serban Agachi. Specialist in chimie, acesta a fost expertul ONU care a coordonat reorganizarea invatamantului in Irak.

Un alt clujean deosebit de cunoscut este fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana, Vasile Puscas. In prezent deputat in Parlamentul de la Bucuresti, el ar urma sa devina, din acest an, europarlamentar. In eventualitatea in care PSD ar prelua guvernarea, Puscas ar fi viitorul comisar european care va fi desemnat de Romania, la finalul mandatului lui Leonard Orban.

Alti doi manageri foarte capabili sunt rectorii Liviu Marghitas, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, si Radu Munteanu, de la Universitatea Tehnica. Ei conduc institutiile de invatamant care au reusit sa atraga cele mai consistente finantari pentru proiectele de cercetare.