Alegerile locale din comuna Livezile ar putea fi, dupa unele surse din PNL, “cantecul de lebada” al Aliantei “D.A.” in judetul Timis. A fost, cu siguranta, una dintre ultimele dati cand cele doua partide - PD si PNL - au mers impreuna pe liste.

Aceasta, mai ales dupa ce democratii au decis sa candideze singuri la alegerile europarlamentare, iar o parte dintre liberali sunt pregatiti pentru un adevarat “jihad politic”.

O serie de lideri ai liberalilor din filiala PNL, membri in Biroul Politic Teritorial, s-au exprimat, in timpul sedintelor de lucru tinute la sediul organizatiei in ultima perioada, in favoarea declansarii unor atacuri critice la adresa democratilor, mai ales in conferintele de presa.

Intentia acestui “jihad politic” a venit dupa ce conducerea PD a decis, la nivel national, sa mearga singura in alegerile europarlamentare programate in aceasta primavara, dar si ca urmare a unor masuri luate de partid la nivel local si care nu au fost pe placul liberalilor.

Unul dintre punctele care au starnit mania unei parti a liberalilor, potrivit unor surse din filiala, a fost un punct de pe ordinea de zi a ultimei sedinte a Consiliului Judetean, prin care mai multe primarii conduse de membri PNL din judet ar fi fost “suntate” de la banii pentru drumuri.

Pana la urma, situatia a fost dezamorsata de liderul filialei liberalilor, Liviu Borha, care a reusit sa il convinga pe liderul CJT, democratul Constantin Ostaficiuc, sa suplimenteze suma cu zece miliarde lei vechi.

Pentru ca democratii merg singuri la europarlamentare, liberalii au dorit sa le plateasca membrilor PD cu aceeasi moneda, dar la scara mai mica: conform unor sondaje de opinie, candidatul liberal la Primaria comunei Livezile, Stefan Varga, constituia prima optiune electorala pentru alegatori.

In aceste conditii, mai multi membri ai Biroului Politic Teritorial al PNL au afirmat ca era mai bine ca liberalii sa mearga singuri in alegerile din aceasta comuna.

Au existat si voci care au cerut ca paritatea pe listele de consilieri sa nu fie de unu la unu, ci in asa masura incat PNL sa-si traga “partea leului” de pe urma acestor alegeri. In fine, alte voci din filiala PNL sustin ca desemnarea candidatului de la Livezile s-ar fi facut fara consultarea prealabila a Colegiului de Conducere al Aliantei “D.A.” la nivel judetean.

Pana la urma s-a mers pe liste comune PD-PNL, iar candidatul Aliantei a obtinut 384 de voturi, fata de cele 127 ale contracandidatului sau taranist. Alianta a mai obtinut si patru locuri de consilieri locali, in timp ce batalia pentru postul de primar a intrat in “prelungiri”, fiind necesar un nou tur de scrutin, prevazut pentru duminica viitoare.

“Sunt voci izolate, care nu reprezinta partidul”

Presedintele organizatiei PNL, Liviu Borha, a declarat, cu privire la situatia din cadrul organizatiei, ca acele voci care sustin ruperea de PD si trecerea la atacuri critice la adresa colegilor de alianta nu reprezinta formatiunea politica liberala in ansamblu. Aceasta, desi acele persoane fac parte din Biroul Politic Teritorial al PNL.

“In Timis functioneaza atat Alianta, cat si protocolul tripartit incheiat de PD, PNL si PNTCD imediat dupa alegerile locale din 2004”, a adaugat Borha. El a mai spus ca ceea ce se intampla la nivel national este strict treaba celor de la Centru.

“La nivel local, structurile Aliantei functioneaza si nu vad de ce ar trebui acum sa existe o ruptura. Parerile personale, care nu angajeaza partidul, nu ar trebui luate in seama”, a mai afirmat liderul liberal. Totusi, in cazul in care Alianta “DA” se va rupe, Borha crede ca la nivel judetean trebuie gasita o solutie pentru ca guvernarea locala sa nu fie afectata.

“Putem functiona chiar in conditiile acelui acord incheiat dupa ultimele alegeri locale, poate cu unele amendamente”, a adaugat Borha. El a recunoscut ca in ultimii doi ani au mai existat discutii contradictorii intre anumiti reprezentanti ai celor doua partide din Alianta, dar niciodata acestea nu au afectat buna colaborare dintre PD si PNL la nivel judetean.