Basescu nu ar trebui sa-si ceara scuze, dar nici sa intervina in Parlament pentru a preintimpina motiunea anti-Macovei, este de parere Marko Bela, presedintele UDMR. De altfel, cel mai probabil, nici n-o va face. Sau cel putin asa crede Marko.

Liderul maghiarilor a apreciat si ca referendumul pentru autonomia Tinutului Secuiesc este o idee la fel de proasta ca si cel pentru suspendarea presedintelui.

Semnal pozitiv

Presedintele UDMR a vizitat, simbata, Sibiul, pentru a participa la deschiderea lucrarilor conferintei anuale a asociatiei MI?RT, organizatie de tineret afiliata platformei UDMR. Gazduita de hotelul Continental, intilnirea a avut loc in premiera in orasul nostru, datorita statutului de Capitala Culturala Europeana.

In aceeasi dupa-amiaza, Marko Bela a sustinut o conferinta de presa, punctind situatia actuala a presedintelui Traian Basescu si referendumul secuilor. Marko Bela a opinat ca Basescu nu trebuie sa-si ceara scuze pentru acuzatiile aduse parlamentarilor la sedinta de bilant a DNA.

"In ceea ce ma priveste, nu as pretinde scuze. La modul general, daca consideram ca am gresit, trebuie sa ne corectam. Daca ni se cer explicatii, trebuie sa raspundem. Presedintele Basescu nu trebuie sa isi ceara scuze", considera Bela. De asemenea, el se declara impotriva referendumului pentru suspendarea presedintelui.

Depinde de continut

Daca vine in fata Parlamentului ca sa se explice, Basescu este binevenit, sustine Marko Bela. „Eu cred ca este o idee foarte buna si cred ca mesajul va fi un raspuns la scrisoarea Birourilor Permanente ale Parlamentului", considera Bela, precizind ca este normal ca cele Parlamentul si Presedintia sa comunice astfel. In schimb, liderul UDMR este de parere ca seful statului ar face o greseala daca va vorbi despre motiunea simpla care o vizeaza pe Monica Macovei, ministrul justitiei.

"Daca mesajul presedintelui va fi in conexiune cu motiunea simpla privind ministrul justitiei, cred ca, in acest caz, ar fi o greseala", a declarat Bela.

Asaltul tineretului

Discursul liderului maghiar a pus accent pe necesitatea ca tinerii sa schimbe viata politica si sociala si sa depaseasca situatia de criza morala. "1 ianuarie 2007 poate fi comparat cu momentul decembrie 1989. De data aceasta nu am iesit dintr-un sistem, ci am intrat. Astfel, s-au creat sanse, posibilitati, provocari, la care trebuie sa raspunda in primul rind generatia tinara. Ea trebuie sa incerce sa introduca un altfel de discurs, o altfel de retorica", sustine Marko Bela, considerind ca, la ora actuala, criza politica poate fi depasita, insa cea morala constituie un semnal de alarma.

>b>CNS, in ilegalitate

Marko Bela s-a delimitat in problema Tinutului Secuiesc, reamintind ca formatiunea pe care o conduce nu agreeaza ideea Consiliului National Secuiesc de a organiza un referendum care sa vizeze autonomia teritoriala.

"UDMR nu a fost de acord si nu va fi de acord cu acest referendum. Este adevarat ca avem acelasi deziderat de a se ajunge la autonomie teritoriala, dar nu cred ca acest referendum ar fi o solutie. Pe de alta parte, legea nu permite unei organizatii civile sa organizeze un referendum", a explicat Bela, adaugind ca UDMR va folosi instrumente democratice pentru a-si indeplini obiectivul. „Autonomia teritoriala se va obtine in timp, prin legi, prin vot in Parlament", a incheiat presedintele Uniunii.