Veche de aproape un an, Asociatia „Business Group Turda” (pe care in continuare o vom numi ABGT) s-a intalnit vinerea trecuta cu prima iesire oficiala in public. Dar si cu public - format in majoritate din oameni de afaceri si reprezentanti ai mass-media locale.

Astfel, oameni imbracati elegant si cu conturi frumoase in banci, s-au intalnit sa constate impreuna intr-un cadru oficial ca situatia nu e roz.

Marea problema

a fost semnalata de insusi reprezentantul ABGT, Marius Sarmasan.

Dupa ce a sustinut ca Asociatia e deschisa spre asimilarea de noi membri si dupa ce a apreciat pozitiv prezenta presei recunoscand in aceasta elementul cheie al popularizarii ABGT, Sarmasan a tras si semnalul de alarma: lipsa fortei de munca la nivel local si apetenta acesteia pentru castigurile oferite de economiile (subterane sau nu - n.r.) din vest.

Nici exemplele concrete, motivatiile sau efectele imediate nu au lipsit din discursul de inceput al reprezentantului ABGT: in domeniul textilelor muncitorii au fost inlocuiti cu roboti sau muncitori din Asia, se investeste in studii si viitorul muncitor nu-si gaseste loc de munca in tara, antreprenorii raman fara personal, motivul migratiei e unul pecuniar, avand in vedere ca salariul in Romania

reprezinta 50% din salariul oferit in Polonia, 45% din cel din Italia si 20% din cel oferit in Germania. E mai mult decat clar: trebuie stopata migrarea fortei de munca.

Celelalte probleme,

initiatoare sau rezultante ale „marii probleme”, au fost expuse pe rand de parte din cei prezenti. De pe postul de conducator al unei institutii de invatamant, Vasile Miclaus a observat ca parintii prefera sa-si indrume copiii spre meserii usoare, care suna bine.

Mai mult, Miclaus recunoaste ca in invatamant s-a gandit si cu sufletul, intentia fiind de a nu disponibiliza cadre didactice (dar oare e corect sa indrumam adolescentul spre studierea unei discipline de dragul dascalului care preda respectiva disciplina in detrimentul elevului care ar studia o meserie ceruta pe piata fortei de munca? - n.r.).

Reprezentand o alta institutie de invatamant care pregateste tineri pentru diverse meserii, Marioara Piper a subliniat unele probleme pe care nu e chiar sigur ca toti cei prezenti le cunosteau. E vorba aici nu doar de simpla participare, ci si de rezultate bune obtinute de elevii Grupului Scolar la concursurile interdisciplinare (olimpiade pe meserii).

De asemenea, nu e de neglijat ideea organizarii bursei locurilor de munca pentru absolventi la finele fiecarui an scolar, dar nici faptul ca absolventii care se angajeaza in urma acestei burse a locurilor de munca renunta dupa un timp, preferand oferta „de afara”.

Chiar daca Vasile Miclaus amintise inainte, Marioara Piper a semnalat o problema similara: elevii prefera meseriile curate, usoare. In particular, directorul Grupului Scolar de Arte si Meserii „Dr. I.

Ratiu” nu a omis faptul ca institutia de invatamant isi aliniaza profilele de studiu cerintelor de pe piata fortei de munca, dar ca rezultatele sunt departe de asteptari: pentru cursul de tamplar-dulgher nu prea au existat solicitanti.

O idee veche dar totusi noua pentru contextul economic actual, prezentata de Marioara Piper, a fost cea a unei burse oferite de agentul economic X unui elev, sau unui grup de elevi, in baza unui contract prin care beneficiarul (beneficiarii) respectivei burse se obliga ca la absolvire sa se angajeze la agentul economic care a oferit respectiva bursa.

In calitate de director al proaspetei Companii de Apa, Sorin Saveanu a lovit taman in conturile celor prezenti: problema e una a salarizarii! In plus, in stilu-i caracteristic, Saveanu a pus punctul pe „i” (e vorba de punctul de vedere): „pe langa partea aventuristica a problemei tot pe cei peste 35 de ani trebuie sa ne bazam”.

Daca reprezentantul ALOFM, Ioan Cosma, a confirmat cererea de forta de munca in domeniul textilelor si al constructiilor si a amintit ca in liste sunt cam 1.800 de someri (760 indemnizati) la Turda si cam 1.100 de someri (600 indemnizati) la Campia Turzii, Directorul ASA Cons i-a pus si mai rau pe ganduri pe cei prezenti.

Cu o experienta „din afara”, directorul a amintit de o intalnire similara a oamenilor de afaceri la care a participat si un ziarist care a atras atentia cu un studiu demografic.

Cu alte cuvinte, existenta pe mai multe generatii a familiilor cu un singur copil, duce in final la imaginea unei piramide cu varful in jos, varf in care se afla tanarul care nu are frati, verisori sau unchi sau matusi, doar doi parinti, patru bunici si, eventual, opt strabunici; adica un tanar muncitor va ajunge in situatia de a intretine singur peste 10 persoane.

Tragic! Si intr-o astfel de criza demografica cei de la Bosch au angajat personal, una din conditii fiind:varsta minima de 50 de ani.

Lipsuri,

trebuie sa recunoastem, au existat. Prezent, totusi, la o discutie despre criza fortei de munca, procurorul Dan Deac nu s-a ridicat cu niste statistici in mana sa arate, la randul sau, cati dintre adolescenti, tineri sau adulti peste 30 de ani infunda puscariile (intretinuti de la bugetul de stat) in loc sa munceasca si sa produca.

Si daca e sa fim onesti, niciunul dintre patronii prezenti nu s-a ridicat sa recunoasca pe fata: „da, dom’le, eu sunt unul dintre cei care, cand vine cineva sa se angajeze, nu stau sa vad ce stie, ci il resping direct daca nu are experienta, fara sa ma gandesc ca multi sunt ca mine si tanarul nu va avea unde sa isi faca experienta”; sau „si eu sunt unul din cei care

angajez doar persoane cu aspect fizic placut, cu varsta maxima 25 de ani, nu angajez babatii”; ca sa nu mai zic de: „si eu mi-am asuprit angajatii tinandu-i cu salariul minim pe economie, daca se putea chiar fara forme legale si cand imi cereau marire de salariu ii amenintam ca oricum sunt o suta care asteapta la usa, asa ca daca nu vor sa mai lucreze pe salariul minim, pot sa plece

cand vor”. Oare era o intalnire prea eleganta ca sa se discute concret si astfel de situatii reale? Cu toate acestea, nu trecem cu vederea peste observatia vicepresedintelui ABGT, Mircea Irimie: „Eu cand am terminat liceul stiam si teorie, dar si practica. In zece zile m-am angajat pe santier si stiam sa sudez ca orice muncitor.

Azi tinerii poate stiu teorie, dar cu practica stau foarte prost”. Iar daca directorul de la ASA a observat ca „in ziua de azi tinerii nu gandesc eficient, constient”, ne cerem permisiunea sa il completam: „in ziua de azi tinerii nu gandesc deloc, majoritatea”.

Una peste alta,

ideea e una buna! Probabil citind din mapa de prezentare despre obiectivele asociatiei, presedintele de onoare al ABGT, Tudor Stefanie, a mentionat ca „nu ducem lipsa de resurse, trebuie sa gasim variante prin care sa le fructificam”, asigurand asociatia ca poate beneficia de intregul sprijin al administratiei publice locale, cu care ar putea gestiona impreuna activitatea (ma gandesc ca economica - n.r.) a Turzi

Cat priveste ABGT, bravo voua ca existati si mult succes pe viitor.

Nu lasati impresia ca intalnirea a fost doar la nivelul unui articol de presa: vorbe si atat! Asteptam sa vedem ce faceti pe viitor, cati oameni de afaceri ati cooptat dupa aceasta intalnire, cate sedinte ati avut, unde sunt procesele verbale de la sedinte, care a fost efectul acestor sedinte, in ce consta concret activitatea asociatiei, cate burse de locuri de munca a organizat ABGT in

colaborare cu ALOFM, cum a scazut somajul de cand existati, care sunt, concret, politicile financiare prin care atrageti forta de munca, ce facilitati au creat angajatilor lor membrii ABGT, cum a luptat asociatia dvs.

impotriva discriminarii la angajare, cu cat a crescut activitatea economica in municipiu, ce proiecte de infrastructura a propus ABGT administratiei publice locale cu scopul de a atrage investitii, fonduri... si multe multe altele. Eu zic ca aveti mult de lucru, nu prea aveti timp de pierdut! E momentul sa dovediti ratiunea de a exista ca asociatie.

Suntem cu ochii pe voi, pentru ca aparitia in presa nu inseamna doar publicitate, ci, odata cu asumarea de indatoriri, inseamna responsabilitate fata de opinia publica si fata de comunitatea locala.

Carte de vizita ABGT

Membrii fondatori:

S.C. Maxialimet Comert S.R.L. (Augustin Rusu si Pavel Tothazan)

S.C. Marele Alb S.R.L. (Pavel Tothazan si Augustin Rusu)

S.C. Persefona 2001 S.R.L. (Vasile Calugar)

S.C. Gim Impex S.R.L. (Ioan Gasca)

S.C. Roland Impex S.R.L. (Mircea Irimie)

S.C. Rapid Construct Turda S.R.L. (Marius Sarmasan)

S.C. Equitas S.R.L. (Laurentiu Cuculeanu)

Turda, Str. Republicii nr. 15, Tel.:0264-316155, Fax: 0264-316668, e-mail: businessgroupturda@yahoo.com